Ediția: Miercuri 24 aprilie 2024 Nr. 6611
Ediția: Miercuri 24 aprilie 2024 Nr. 6611

Peste 57,4 milioane de tone de deşeuri de echipamente electrice şi electronice au fost generate la nivel global, în 2021 (analiză)

Consumatorii obişnuiesc să înlocuiască computerele sau telefoanele mobile deţinute cu altele noi, în medie, o dată la doi ani, context în care, în 2021, peste 57,4 milioane de tone de deşeuri de echipamente electrice şi electronice (DEEE) au fost generate la nivel mondial, arată o analiză a Asociaţiei Respo DEEE. „Trăim în era digitalizării când majoritatea dintre noi apelează la PC-uri pentru a comunica cu ceilalţi şi pentru a îndeplini sarcinile de serviciu de zi cu zi. Mulţi dintre noi deţin atât calculatoare cât şi laptopuri, acasă şi la birou. Apar procesoare mai puternice, aplicaţii şi softuri de operare care necesită o putere superioară, astfel că cei mai mulţi dintre noi vor să ţină pasul cu tehnologia şi îşi cumpără produse IT&C noi, în medie, la doi ani de zile. 

Cererea pentru producţia de noi echipamente creşte în pas cu tehnologia, însă nu toţi consumatorii ştiu ce se ascunde în spatele acestei producţii în masă. Pentru a produce un simplu computer cu monitor se utilizează peste 1,5 tone de apă, peste 20 de kilograme de substanţe chimice şi aproape un sfert de tonă de combustibili fosili. Da, pentru un singur calculator! Şi să ţinem cont că anual se produc peste 300 de milioane de computere noi în întreaga lume! În plus, pentru fiecare calculator sunt necesare componente rare ce implică exploatare minieră, care, la rândul ei, poluează masiv mediul înconjurător”, a explicat Cristian Pocol, preşedintele Asociaţiei.

Conform datelor centralizate de Global Waste Monitor, în 2021, omenirea a generat o cantitate-record de deşeuri de echipamente electrice şi electronice (DEEE), de peste 57,4 milioane de tone. „Odată ce nu le mai folosim, deşeurile nu trebuie aruncate la gunoiul menajer sau în mediul înconjurător, ci oferite spre centre de reciclare specializate în DEEE-uri. Doar acolo ele sunt dezasamblate corect şi sunt sortate componentele ce pot fi reutilizate la fabricarea de noi astfel de produse, susţinând astfel economia circulară. În caz contrar, calculatoarele şi laptopurile ieşite din uz ajung să fie arse şi să polueze aerul şi solul cu substanţe chimice periculoase. Trebuie să conştientizăm că anual peste 57 de milioane de tone de deşeuri de echipamente electrice şi electronice (DEEE) sunt generate, iar doar 17% dintre acestea ajung în centrele de reciclare”, a menţionat Pocol.

Analiza Respo DEEE relevă faptul că, anual, se produc peste 300 de milioane de calculatoare şi laptopuri, respectiv un miliard de telefoane mobile, iar consumatorii obişnuiesc să înlocuiască modelele deţinute cu altele noi, în medie, o dată la doi ani. „Din păcate, produsele vechi nu sunt oferite altor consumatori pentru a fi utilizate în continuare şi ajung, de multe ori, abandonate în mediul înconjurător ori aruncate la gunoiul menajer, în loc să fie colectate şi oferite spre reciclare (…) dacă am fi mai cumpătaţi în a cumpăra atât de des noi produse IT&C şi dacă le-am oferi spre utilizare ori reciclare pe cele ieşite din uz, am contribui într-un mod semnificativ la diminuarea poluării mediului înconjurător. Asta, deoarece fabricarea de noi astfel de produse necesită milioane de tone de apă, tone de substanţe chimice sau combustibili fosili, precum şi noi resurse de componente rare ce sunt din ce în ce mai greu de găsit şi exploatat”, susţin reprezentanţii asociaţiei de profil. (…)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?