Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

Prefectul Nicușor Halici avertizează asupra crizei agricole provocată de seceta extremă

Prefectul de Vrancea, Nicușor Halici, a atras atenția asupra crizei din agricultură cauzată de seceta extremă din ultimele luni. În cadrul unui interviu live la DC News, prefectul Halici a arătat că seceta cumplită are efecte dezastruoase în agricultură, cu regiuni din județ unde nu este apă în sol până la o adâncime de 50-60 centimetri.

Seceta extremă afectează atât culturile de toamnă dar și realizarea semănatului pentru culturile de primăvară. „Foarte mulți agricultori din Vrancea încă nu au decis dacă mai înființează culturile de primăvară și mai folosesc imputurile pentru care au dat zeci de miliarde deoarece nu și le vor recupera. Din păcate, crizele se rostogolesc una după alta, de la cea pandemică, cea economică, cea umanitară cauzată de războiul din proximitate, cu seceta va veni și o criză agricolă care va accentua o criză alimentară. Va trebui să găsim toate soluțiile pentru a diminua, a tempera această criză”, a spus prefectul Nicușor Halici.

Acesta a subliniat că irigațiile nu sunt acum o soluție pentru că doar circa patru mii de hectare de teren agricol pot fi udate, din cele aproape 150 mii hectare de teren agricol din Vrancea. „Vrancea devine, de la o zi la alta, o zonă cu arii întinse de calamitate”, a spus prefectul Nicușor Halici. În plus, agricultorii se confruntă cu o creștere a prețurilor la energie, la îngrășăminte. De aceea, a subliniat prefectul, este nevoie de finanțarea continuării lucrărilor la canalul Siret-Bărăgan, o investiție uitată practic după 1990. Singura porțiune dată în folosință este în zona Călimănești, în perioada când Ministerul Agriculturii era condus de Petre Daea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?