Ediția: Miercuri 17 iulie 2024 Nr. 6672
Ediția: Miercuri 17 iulie 2024 Nr. 6672

FOTO: Elevi și profesori ai Liceului Teoretic Odobești, în Spania printr-un proiect Erasmus +

Cinci elevi și doi profesori de la Liceul Teoretic Duiliu Zamfirescu” Odobești au participat timp de o săptămână la a doua mobilitate Erasmus+ care a avut loc in Spania, în celebra localitate Pamplona. Răzvan Rășcanu, Sebastian Cristea, Veronica Cristea-Mangu,Vlăduț Hagiu și Ioana Mateeși au avut șansa să desfășoare activități comune cu elevi din alte țări, în cel mai complex program al U.E. pentru educație, formare profesională și tineret care are scopul de moderniza și internaționaliza educația, formarea profesională și lucrul cu tinerii. Aceștia au fost însoțiți de profesorii Valeriu Paul Galan și Florin Toader. Erasmus + oferă elevilor posibilitatea de a-și dezvolta competențe importante și de a face schimb de experiență cu persoane cu interese similare din alte țări. Cele 5 țări incluse în proiectul european Our nature is our future” sunt: România, Italia, Spania, Turcia și Lituania, iar profesorul coordonator, câștigător al programului de schimb interșcolar este profesoara Alina Elena Galan, de la Liceul Teoretic Odobești.

În prima zi, a avut loc ceremonia de deschidere cu prezentări ale elevilor despre prima mobilitate din Italia sau despre școala la care învață. În cursul zilei, participanții la mobilitate au vizitat Primăria din Pamplona, obiectivele turistice ale orașului și Departamentul Educație al Guvernului Navarrei. Orașul Pamplona este renumit în întreaga lume pentru Festivalul Sanfermines, care se ține între 6-14 iulie, în care conducerea taurilor este una dintre principalele atracții.

În cea de-a doua zi a mobilității, a fost organizată o excursie la Izvorul Râului Urederra (rezervație naturală), cu traseu dus-întors de 7 km, cunoscut ca Traseul Cascadelor Albastre din Baquedano. În cea de-a treia zi, o excursie la Olite, o vizită cu ghid la Palatul Real (Palatul Regal) din Olite, sediul Curții Navarrei până la unirea cu Castelul (1512), o șansă de a vedea unul dintre cele mai de lux castele medievale din Europa, unde s-a filmat „Academia Vampirilor”

Apoi, a avut loc un tur de cramă la Ochoa Bodegas, au fost oferite explicații despre procesul de vinificare și a avut loc și o degustare de ulei de măsline.

În ziua a patra, a fost parcurs Traseul Drumului Sfântului Iacob (periferia Pamplonei, traseul francez), spre orașul Burlada, printre livezi și loturi de pe malul râului Arga. Acest traseu este înscris pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Calea Sfântului Iacob este numele unuia dintre cele mai cunoscute trasee de pelerinaj din Spania, toate având ca punct de sosire orașul Santiago de Compostela, unde se află rămășițele Sfântului Iacob. Anual, ajung pe jos la Santiago de Compostela peste 150.000 de pelerini şi aproape 3 milioane de turişti de pe toate continentele.O activitate interesantă a fost: „Biodiversitate și apă de calitate” cu măsuratori fizice și chimice ale calității apei din râul Arga.

În ziua a cincea, a avut loc o vizită ghidată la arena de tauri din Pamplona (loc de luptă cu tauri, menționat de Ernest Hemingway în „The Sun Also Rises”). Au urmat o sesiune de lucru la Sala de calculatoare cu titlul: „Ce am făcut săptămâna aceasta?”, o petrecere de final și ceremonia în care s-au acordat certificatele Erasmus elevilor și profesorilor participanți. După această deplasare în Spania, elevii odobeșteni sunt deja cu gândul la următoarea mobilitate care va avea loc în Turcia, solicitând detalii suplimentare despre selecție (interviul în limba engleză) și perioada de desfășurare. Sprijinul acordat de Comisia Europeană pentru elaborarea acestui material nu constituie o aprobare a conținutului, care reflectă doar opinia autorului, iar Comisia nu poate fi trasă la răspundere pentru orice utilizare a informațiilor conținute în acesta.

Profesor Ema Dragomir, Liceul Teoretic Odobești

Comunicat de presă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?