Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

Interviu cu medicul Carmen Damian: „Un medic nu termină studiile niciodată”

Începând cu data de 1 martie a.c., medicul specialist dermatovenerolog Carmen Damian s-a alăturat echipei Spitalului Militar de Urgență „Dr. Alexandru Popescu” din Focșani, desfășurându-și activitatea în cadrul Compartimentului dermatovenerologie și în cadrul Ambulatoriului Integrat. Pentru a o cunoaște mai bine pe dr. Carmen Damian i-am solicitat un interviu. Iată ce am aflat. „Sunt vrânceancă și casa părintească mi-a adus bucuriile copilăriei. Vrancea este un colț de Românie autentic. Profesorii de la școala generală și apoi liceu mi-au aprins dorința de a ajunge în rândul celor care ajută oamenii să treacă cu bine problemele de sănătate. Am intrat la Universitatea de Medicină și Farmacie «Carol Davila» București cu jurământul lui Hipocrate notat pe prima agendă de student la medicină. Simțeam de atunci că, dacă sunt în mijlocul pacienților, le pot vindeca durerile. Așa am ales medicina de familie. Am continuat cu specialitatea dermatovenerologie și cu o competență în ultrasonografie”, spune dr. Carmen Damian.

Ce înseamnă dermatovenerologia? Vorbim despre dermatovenerologie când în latura medicinei întâlnim afecțiunile dermatologice și venerologice. Astfel, dermatologic diagnosticăm bolile pielii, părului și unghiilor care includ toată gama de infecții virale, fungice, bacteriene și parazitare, manifestări cutanate în boala Lime etc. Venerologic investigăm afecțiunile cutanate și mucoasele contagioase care se transmit ca urmare a unui contact sexual (Bolile cu Transmitere Sexuală). Dacă la alte probleme de sănătate putem vorbi că apar la anumite perioade din viață, aceste boli nu au vârstă. Orice tratament de specialitate solicită urmărirea continuă a raspunsului terapeutic, pentru că vorbim de evoluții ale bolii de la o zi la alta”, răspunde dr. Carmen Damian.

În anii în care am profesat ca medic de familie, am întâlnit tot mai mulți pacienți cu probleme dermatovenerologice

Medicul Carmen Damian spune că și-a dorit dintotdeauna să sprijine medical oamenii aflați în nevoie, iar în anii în care am profesat ca medic de familie, am întâlnit tot mai mulți pacienți cu probleme dermatovenerologice”, motiv pentru care, câțiva ani mai târziu, a ales această ramură a medicinei. Anii de referință ai studiilor mele sunt 1998, când am terminat facultatea de medicină, și anul 2018, când am devenit medic primar medicină de familie și medic specialist dermatovenerolog. Am simțit că pot fi de folos în această ramură a medicinei. Rezidențiatul în dermatovenerologie l-am făcut la Universitatea de Medicină și Farmacie «Grigore T. Popa» din Iași sub îndrumarea doamnei profesor Solovastru Laura, căreia îi mulțumesc din suflet pe această cale. Un medic nu termină studiile niciodată. Această meserie ne ține conectați la cărți. Bolile sunt tot mai agresive și este imperios necesar să le învingem. Am început și continuu cu drag să practic meseria de medic”, adaugă dr. Carmen Damian.

Atunci când a aflat că la Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Popescu” din Focșani a fost scos la concurs un post de medic dermatovenerolog, dr. Carmen Damian nu a stat pe gânduri și a considerat că este o nouă provocare profesională căreia îi va face față cu brio. Această oportunitate m-a ajutat să intru în marea familie a spitalului și totodată în rândul personalului M.Ap.N. Îmi mulțumesc pentru inspirația de a face acest pas, deoarece aici am găsit personal dedicat și profesionist. Pot vorbi astăzi despre o carieră de medic formată printre români care și-au adus aportul să avem o țară frumoasă”, spune dr. Carmen Damian.

Ce servicii medicale dermatovenerologice vor asigurate la Spitalul Militar Focșani?

În funcție de situație, persoanele care vor veni la Spitalul Militar din Focșani vor putea beneficia de următoarele servicii medicale dermatovenerologice: „consultaţii medicale în scop de diagnostic şi terapeutic; dermatoscopii; examen direct la lampa Wood; terapie cu ultraviolete UVB; incizii; injecții im, iv, sc, id; pansamente; terapia verucilor”. Dr. Carmen Damian spune că medicului trebuie să ne adresăm de la primele simptome. Nu este un secret că trecem mult mai ușor de unele forme ale bolii dacă o tratăm din timp”.

Care sunt cele mai cunoscute afecțiuni dermatovenerologice? Pielea este organul care acoperă întreg corpul și interacționează cu multe alte organe interne, de aceea de cele mai multe ori este nevoie de investigații complementare pentru a stabili un diagnostic. Astfel, ne confruntăm cu probleme cauzate de alergii, iritanți externi, dezechilibre hormonale, afecțiuni interne ale organismului care se pot reflecta în aspectul pielii”, explică dr. Carmen Damian. 

Unii dintre noi se întreabă dacă vizita anuală la dermatovenerolog poate ajuta la depistarea la timp a cancerului de piele și, totodată, care sunt factorii care pot declanșa cancerul de piele? „Medicul este singurul avizat să stabilească un diagnostic și să prescrie un tratament în orice problemă medicală. Luând un tratament nerecomandat de un specialist putem să ne agravăm situația. Cancerul de piele este cea mai întâlnită formă de cancer din zilele noastre. Expunerea limitată la razele ultraviolete în sezonul estival este cea mai bună măsură de protecție împotriva cancerului de piele. Tenul deschis este cel mai sensibil și afectat de razele ultraviolete. Dacă alegem să stăm la soare în miezul zilei, vara, fapt care ne face vulnerabili în fața cancerului de piele, este bine să folosim loțiuni cu protecție ridicată la razele ultraviolete. Să nu uităm că, în ultimii ani, cancerul de piele provoacă un număr tot mai crescut de decese”, avertizează dr. Carmen Damian.

Un alt subiect pe care l-am analizat împreună cu dr. Carmen Damian se referă la bolile cu transmitere sexuală și la modalitățile de prevenire a unor astfel de probleme de sănătate. „Aș enumera câteva boli cu transmitere sexuală considerate majore: sifilisul, gonoreea, SIDA, granulomul inghinal, șancrul moale. Sunt boli care apar atât la bărbați, cât și la femei. Simptomele sunt diferite dar majoritatea apar în zona genitală, perianală sau cavitatea bucală. Este bine să folosim mijloacele de protecție cunoscute, prezervativul, partenerul(a) stabil(ă) etc. Nu în toate situațiile însă aceasta ajută. Dacă avem simptome care ne creează disconfort sau iritații e bine să ne adresăm medicului dermatovenerolog”, spune dr. Carmen Damian.

Când a ales medicina, dr. Carmen Damian a fost conștientă de faptul că în această profesie este vorba de un volum imens de muncă, de ore nedormite și de mult stres însă, în egală măsură, bucuria de a salva viața unui om, nu are termeni de comparație. Medicii practică meseria de a transmite sănătate. Zi de zi luptăm cu această provocare de a salva vieți. Suntem oameni și obosim și noi dar nu putem arăta aceasta pentru că sunt mult mai încercați cei care solicită sprijinul nostru profesional. Suntem de partea sănătății”, conchide dr. Carmen Damian.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?