Țuica produsă în gospodăriile vrâncene este scutită de accize pentru o cantitate maximă de 50 litri. De la 1 februarie a intrat în vigoare o reglementare fiscală care modifică prevederile referitoare la producția și comercializarea alcoolului etilic. Astfel, micii producători care au un cazan de țuică înregistrat la Biroul Vamal de Interior Vrancea sunt scutiți de la plata accizelor, în limita a 50 de litri anual, indiferent de concentrația alcoolică. Până acum, producătorii individuali de țuică plăteau 50% din acciză pentru o cantitate de până la 50 de litri.Pentru a beneficia de această scutire, țuica trebuie să fie consumată în familie sau cu musafirii, să nu fie comercializată și să fie obținută din fructe obținute de proprietatea personală. Noile prevederi fiscale au fost discutate la ultima ședință a Colegiului Prefectural, unde conducerea Biroului Vamal Interior Vrancea a arătat că, în acest moment sunt înregistrate 271 gospodarii individuale deţinătoare de instalaţii de producţie ţuică. „Este scutit de la plata accizelor alcoolul din fructe, în limita a 50 de litri anual, consumat de o persoană fizică, de către membrii familiei acesteia sau de către musafiri, cu condiția ca niciun fel de vânzare să nu aibă loc, iar alcoolul din fructe, indiferent de concentrația acestuia, să fie: a) produs de respectiva persoană fizică din fructe deținute, cultivate și furnizate de respectiva persoană fizică de pe o suprafață de teren deținută în temeiul unui drept real, utilizând un dispozitiv de distilare simplu, de mici dimensiuni, înregistrat la autoritatea competentă, și/sau b) produs pentru respectiva persoană fizică în distilerii autorizate din fructele deținute, cultivate și furnizate de respectiva persoană fizică de pe o suprafață de teren deținută în temeiul unui drept real”, se arată în actul normativ.
Sursa Foto: Agrointel