Ediția: Joi 18 aprilie 2024 Nr. 6607
Ediția: Joi 18 aprilie 2024 Nr. 6607

A murit pictorița Viorica Toporaș, cetățean de onoare al Focșaniului și membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România

S-a stins din viață Viorica Toporaș, cetățean de onoare al municipiului Focșani și membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. Pictorița Viorica Toporaș s-a născut la data de 4 februarie 1941 în satul Păcești (lângă Sascut) județul Bacău și a urmat gimnaziul și liceul la Focșani. A absolvit Colegiul Național „Al. Ioan Cuza” din Focșani, promoția 1957, și Facultatea de Istorie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, oraș în care s-a stabilit și a trăit, până în prezent. În anul 2018, artista a primit titlul de cetățean de onoare al Municipiului Focșani. Pe lângă activitatea artistică, încununată de numeroase premii, Viorica Toporaș a lucrat timp de 33 de ani la Radio Iași.

În 2013, Viorica Toporaș a primit Premiul pentru pictură, la Expoziția Ritmuri atemporal, Festivalul Internaţional Arta şi tradiţia în Europa, și Premiul I pentru compoziţie, la Concursul Internațional de Creaţie Plastică Eminesciana. În 2006, Viorica Toporaș a primit Premiul Cartea de Artă, pentru albumul Memoria acuarelei de Viorica Toporaş, Salonul Internaţional de Carte Românească, ed. a XV-a, în 1989 Premiul II pentru pictură, la Festivalul Cântarea României, faza republicană, Bucureşti, iar în 1988, Premiul II pentru pictură-compoziţie, la Concursul Artur.

„Viorica Toporaş, artist plastic de excepție, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, a trecut în neființă.
În 2018 a primit titlul de cetățean de onoare al Municipiului Focșani.
Dumnezeu să o odihnească în pace!”, a anunțat astăzi Primăria Municipiului Focșani.

„O entuziastă visătoare a culorilor”, așa este caracterizată artista Viorica Toporaș, de către una dintre persoanele care i-au fost aproape: „Când îți pleacă prietenii, rămâi fără o parte din viața ta, fără speranța unui zămbet, a unei vorbe calde, fără ochii luminați la bucuria unei revederi… Viorica Toporaș, o entuziastă visătoare a culorilor, o generoasă înnăscută, răspândea încredere, energie, curaj, celor cunoscuți sau prietenilor… A plecat la Domnul, lăsând frumoase amintiri numeroșilor ei prieteni. LUMINĂ VEȘNICĂ !”, a scris Leonte Elena, pe pagina de facebook a Vioricăi Toporaș.

Monitorul de Vrancea transmite condoleanțe familiei îndoliate! Dumnezeu să o odihnească în pace!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?