Ediția: Miercuri 18 septembrie 2024 Nr. 6717
Ediția: Miercuri 18 septembrie 2024 Nr. 6717

VIDEO și FOTO: Administrația Piețelor Focșani a dezvoltat un soft unic în țară, pentru efectuarea plăților de către cei care își vând produsele în Piața Moldovei

Societatea Administrația Piețelor Focșani a început un amplu proces de digitalizare, odată cu implementarea unui soft prin intermediul căruia comercianții și producătorii care vând produse la tarabe sau în diversele spații pot achita sumele aferente chiriilor. Momentan, sistemul se aplică doar în Piața Moldovei, pentru două dintre cele trei modalități de plată – taxa de rezervare și abonamentul lunar, urmând ca, pe viitor, softul să fie extins și pentru Piața Sud și Piața Obor (care este piață mixtă). Totodată, softul, care este singurul de acest tip implementat în țară, urmează a fi dezvoltat și pentru a permite plata tarifului zilnic. Momentan, tariful zilnic este încă plătit taxatorilor, însă acest sistem o să dispară în viitorul apropiat.

Proiectul a fost inclus în bugetul de anul trecut, iar implementarea propriu-zisă a demarat în decembrie, astfel că, de acum, cei care vin să își vândă produsele în Piața Moldovei s-au obișnuit cu acest sistem. Concret, este vorba despre un soft care vizează încasările și contabilitatea, oferind o colaborare directă între punctele de încasare și contabilitate, precum și – cel mai important – transparență completă asupra modului în care se desfășoară actele de comerț în piață, în timp real. Transparență nu doar în ceea ce privește relația cu piețarii, care atunci când vin dimineața au posibilitatea să vadă ce mese sunt libere prin intermediul softului, pentru a le putea închiria, ci și pentru cumpărători. În momentul de față lucrăm cu acest soft, care anul acesta se va extinde și către Piața Obor și Piața Sud. L-am implementat și este activ pe două puncte de încasare, fixe, unde se pot achita atât taxa de rezervare cât și taxa lunară. Până la începutul sezonului vom introduce în soft și plata zilnică. Urmează să apară și pe site planul pieței, care poate fi accesat de toată lumea, astfel încât să fie totul public, ne-a explicat Vladimir Dușinschi, directorul de la Administrația Piețelor.

Aceasta înseamnă că, pe viitor, va exista inclusiv posibilitatea ca, printr-un simplu click pe site, cumpărătorii să poată vedea exact, în timp real, în ce sector găsesc produsele pe care și le doresc. Firește, și piețarii pot face verificări în momentul în care informațiile vor fi disponibile – dimineața, când vin în piață, pot verifica ce mese sunt libere. De remarcat că prin mese libere se înțelege inclusiv acele mese pentru care este plătită taxa de rezervare, dar pentru care nu s-a prezentat nimeni – până la ora 9.00, pentru a achita tariful zilnic. De altfel, taxa de rezervare poate să nu mai însemne mare lucru în cazul în care cel care a achitat-o nu se prezintă trei zile consecutiv pentru a-și vinde produsele, situație în care, conform regulamentului, se pierde rezervarea.

În Piața Moldovei, piețarii au la dispoziție în acest moment două puncte fixe în care se fac încasări, unul la vechea casierie și unul în interiorul pieței, în sectorul A1. Iar lucrurile urmează a fi simplificate și transparentizate și mai mult, cu ajutorul acestui soft, odată ce va exista posibilitatea ca cei care vând în piață să primească pe email sau pe telefon când le expiră abonamentul, când e perioada de încasare și așa mai departe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?