Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Ministrul Familiei: Avem în lucru o lege pentru protejarea copiilor de pericolele internetului

Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse are în lucru un proiect de lege pentru protejarea copiilor de pericolele care decurg din folosirea internetului, a declarat ministrul de resort, Gabriela Firea, într-un mesaj video transmis marţi în cadrul unei conferinţe privind comportamentul copiilor şi adolescenţilor pe internet. „Vreau încă o dată să asigur că avem deja în lucru la noul minister înfiinţat, al Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, prin Autoritatea Naţională pentru Protecţia şi Drepturile Copilului, un proiect de lege care vine în sprijinul situaţiei despre care vorbim astăzi, în sensul protejării copiilor şi tinerilor de toate excesele, dar mai ales pericolele care decurg din folosirea internetului. Doar a asista pasivi sau doar a descrie fenomenul şi a ne arăta îngrijorarea nu este suficient, trebuie să facem mai mult. Nu pot să spun că lumea începe cu noi, cei care suntem acum în Parlament sau în Guvern, s-au făcut lucruri şi în ţara noastră, la fel la nivel european, dar e clar că nu destul, pentru că fenomenul este în creştere şi atunci şi legislaţia noastră trebuie adoptată”, a afirmat Gabriela Firea.

Ministrul Familiei a apreciat că de multe ori nici adulţii nu cunosc care este limita admisibilă de folosire a internetului de către copii. „Din nefericire, acest fenomen, lipsa de siguranţă a copiilor şi adolescenţilor pe internet, a crescut în perioada pandemiei. Garantez, în numele noului minister înfiinţat, al Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, pentru întreaga disponibilitate a mea şi a colegilor de a colabora pentru a găsi cele mai bune soluţii şi programe, astfel încât copiii şi adolescenţii din România să poată să fie protejaţi. (…) Cunoaştem sensibilităţile, nevoile tinerilor, adolescenţilor, conştientizăm faptul că de multe ori nu ştim care este limita admisibilă de folosire a internetului, deoarece mai ales în pandemie, acesta nu este doar o modalitate de a petrece timpul liber, ci chiar însuşi procesul de educare, şi atunci intervine problema autorităţilor, a Parlamentului României, a Guvernului, a societăţii civile”, a menţionat Gabriela Firea.

Ministrul Familiei a subliniat că folosirea susţinută a internetului de către copii îi expune uneori pe aceştia unor pericole mortale. „Mi-ar face o deosebită plăcere ca în perioada următoare să avem şi noi, la nivelul Ministerului, o întâlnire şi cu specialiştii care au fost astăzi prezenţi la această dezbatere, de asemenea cu comisiile parlamentare de specialitate din Senat şi din Camera Deputaţilor, astfel încât proiectul nostru să fie unul comun, să fie agreat de societatea civilă, de Parlament şi de Guvern, pentru că nu există culoare politică atunci când vorbim despre copii, despre adolescenţi, despre tineri, despre o astfel de situaţie care se acutizează, şi anume capcanele şi pericolele, chiar de multe ori mortale, care derivă din folosirea susţinută a internetului. Sunt prezentă şi atentă la acest subiect, uşa mea este întotdeauna deschisă, şi nu numai ea, ci şi mintea şi inima. Mi-aş dori să ne întâlnim chiar zilele următoare”, a adăugat Gabriela Firea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?