Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

FOTO: O vrânceancă de 26 de ani suferă de porfirie („boala vampirului‟); familia are nevoie de bani pentru a o transfera în străinătate

Vă implor, ajutați-mă să-mi salvez fata!‟, este strigătul disperat al unei mame din Vrancea care, de câteva luni, nu-și mai găsește liniștea. Andra-Otilia Jujău, o tânără de 26 de ani din satul Vadu Roșca, a fost diagnosticată cu porfirie acută intermitentă, cu manifestări neurologice severe.

Conform site-ului medlife.ro, „porfiria sau boala vampirului este o boală ereditară cauzată de tulburarea sintezei hemului, ceea ce duce la creșterea hemoglobininei. Practic organismul este incapabil de a reproduce hem, o componentă a hemoglobinei”. Într-un articol publicat pe site-ul sfatulmedicului.ro, se arată că „porfiria sau după cum mai este cunoscută sub denumirea de boala vampirului este o afecțiune extrem de rară, ereditară, cauzată de o tulburare a sintezei hemului ceea ce duce la creșterea nivelului de hemoglobină. ”

După luni în care familia a căutat răspunsuri concrete de la medici cu privire la boala de care suferă Andra, Ionela Enache, mama tinerei, ne cere ajutorul. „La doar 26 de ani, Andra, fata mea, luptă cu o boală rară. Ea are nevoie de ajutorul nostru, al tuturor. Orice donație, oricât de mică, este foarte importantă pentru ea. Oameni de bună credință, cu suflet mare, vă implor și îngenunchez în fața fiecăruia, ajutați-ne, boala se agravează, iar viața ei este în mare pericol. Tratamentul ne costă foarte mult. Sunteți unica noastră speranță. Vă rog din sufletul meu de mamă distrusă, cu orice mic ajutor pe care-l oferiți, pentru fiica mea înseamnă viață acum. Boala se mărește pe zi ce trece și avem nevoie să plecăm peste hotare. Din păcate, durerea este și mai mare, căci neputința noastră financiară ne împiedică să plecăm de urgență la o clinică peste hotare pentru a o salva pe Andra. Are nevoie urgentă de 12.000 de euro. Are o boală foarte rară, vă rugăm din suflet‟, este mesajul pe care Ionela Enache l-a distribuit pe pagina ei de Facebook.

Problemele au început cu „o banală durere de burtă‟

Am luat legătura cu mama tinerei pentru a afla cum au debutat problemele medicale ale tinerei, și în ce stadiu se află ea acum. Împietrită de durere, mama Andrei povestește că în urmă cu aproximativ 5 luni, fiica ei era „un om absolut perfect sănătos. A avut o viață normală. Nu a fumat, nu a consumat alcool, nu a fost internată în spital‟. Mama tinerei spune că problemele au început cu „o banală durere de burtă‟. „Sunt cinci luni de când Andra stă numai prin spital. Dintr-o banală durere de burtă, s-a dus la Urgențe, la Focșani. Inițial, am trimis-o acasă, dar a trebuit să revină pentru că a început să-i fie atât de rău, încât nu a mai putut merge pe picioare. Au internat-o la Focșani și, de acolo, după câteva zile, i-au spus că are Covid. Când starea ei s-a agravat, au trimis-o la București, la Spitalul Universitar‟, povestește Ionela Enache.

Femeia spune că medicii de la București au descoperit că Andra suferă de o boală rară, numită porfirie acută intermitentă. Totodată, tânăra a fost diagnosticată și cu tetraplegie, practic este imobilizată la pat, fiind în incapacitatea de a-și mișca atât membrele inferioare, cât și pe cele superioare. Conform site-ului sfatulmedicului.ro, „porfiria intermitentă apare la vârsta adultă și se manifestă prin leziuni tegumentare, crampe abdominale, dureri abdominale, tulburări psihice și slabiciune musculară generalizată”.

După ce i-au făcut analizele, medicii au spus că Andra suferă de o boală foarte rară care se numește porfirie acută intermitentă. Fata este paralizată, nu se poate mișca, nu poate merge, și are probleme și cu respirația. Respiră cu ajutorul aparatelor. I-au făcut un tratament care a costat 4.500 de euro, și acum așteptăm un medicament din Germania. Starea ei este extrem de gravă. Nici medicii nu știu ce să-i facă, spun că au mai întâlnit un astfel de caz în urmă cu 10 ani‟, povestește Ionela Enache.

De câțiva ani buni, Ionela Enache lucrează în Italia pentru a-și întreține familia. Pentru o scurtă perioadă de timp, femeia a fost nevoită să se întoarcă în țară pentru a avea grijă de fiica ei. „Andra locuiește cu mama mea și prietenul ei. Sunt despărțită de tatăl ei care s-a recăsătorit. Eu nu m-am recăsătorit. Am pelcat la muncă în Italia ca să am grijă de ea. Este singurul meu copil. Vreau să o salvez. Este totul pentru mine. Ca să fac față costurilor, am făcut un împrumut în bancă, în Italia. Tratamentul ei costă, în total, undeva la 12.000 de euro. Vreau să reușesc să o salvez. A trebuit să plec din nou în Italia ca să vorbesc cu medicii de aici. Dorința mea ar fi să reușesc să o aduc în Italia, la o clinică, dar stare ei s-a agravat foarte tare. De una singură nu mai pot. De aceea vă cer ajutorul‟, povestește Ionela Enache.

Cei care vor să o ajute financiar pe Andra, pot dona bani în conturile deschise pe numele mamei, Ionela Enache:

CONT ÎN LEI:

RO50BTRLRONCRT0CF7898001

CONT ÎN EURO:

RO94BTRLEURCRT0CF7898001

IT 98 W 0200838864000104962722

Din puținul fiecăruia, putem încerca să salvăm o viață!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?