Ediția: Marți 23 aprilie 2024 Nr. 6610
Ediția: Marți 23 aprilie 2024 Nr. 6610

Europa se confruntă cu ”cel mai periculos moment” pentru securitatea sa de la încheierea Războiului Rece

Europa trece prin ”cel mai periculos moment” pentru securitatea sa de la încheierea Războiului Rece, chiar dacă o ”soluţie diplomatică” cu Rusia rămâne ”posibilă”, a declarat luni, la Washington, şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, relatează AFP. Întrebat despre avertismentele Statelor Unite cu privire la iminenţa unei posibile invazii ruseşti a Ucrainei, responsabilul european a dat asigurări că ”împărtăşeşte o preocupare puternică” cu privire la această ameninţare. ”Trăim cu siguranţă, după părerea mea, cel mai periculos moment pentru securitate în Europa de la încheierea Războiului Rece”, a spus el. ”Nimeni nu adună 140.000 de soldaţi puternic înarmaţi la graniţa unei ţări” fără ca aceasta să ”reprezinte o ameninţare puternică”, a apreciat el. ”140.000 de militari sunt desfăşuraţi la graniţă, nu sunt acolo să bea ceai!”, a remarcat Josep Borrell.

La rândul său, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a negat orice ”alarmism” în avertismentele Washingtonului. ”Nu este alarmism, ci doar fapte”, a spus el într-o conferinţă de presă comună cu responsabilul UE.

Americanii şi europenii îl acuză pe preşedintele rus Vladimir Putin că plănuieşte o posibilă invazie a Ucrainei şi ameninţă cu sancţiuni economice masive în acest caz. ”Nu credem că Putin s-a hotărât, dar a pus la punct mijloacele, dacă urmează să facă acest lucru, pentru a acţiona foarte repede împotriva Ucrainei într-un mod care ar avea consecinţe teribile pentru Ucraina, Rusia şi pentru noi toţi”, a insistat şeful diplomaţiei americane. ”Credem că o soluţie diplomatică la această criză este încă posibilă”, a conchis Josep Borrell. ”Sperăm să fie mai bine, dar ne pregătim pentru ce e mai rău”, a adăugat el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?