Ediția: Joi 18 aprilie 2024 Nr. 6607
Ediția: Joi 18 aprilie 2024 Nr. 6607

GALERIE FOTO: Poveștile oamenilor în uniformă. Interviu cu plutonier adjutant Stan Burdușa, comandant de echipaj în cadrul Stației de Pompieri Vidra

Haina militară l-a fascinat încă din copilărie, iar mândria cu care tatăl îi povestea despre anii de armată l-au determinat pe vrânceanul Stan Burdușa să se pregătească pentru o carieră nobilă, cum este aceea de a fi pompier. În prezent, plutonier adjutant Stan Burdușa este comandant de echipaj și conducător autospeciale în cadrul Stației de Pompieri Vidra, și unul dintre pompierii cu care se mândresc reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Anghel Saligny‟ al județului Vrancea. În urma unei misiuni de stingere a unui incendiu la Tulnici, Stan Burdușa a fost numit „Pompierul lunii decembrie 2021‟.

M-am născut și am copilărit la Tulnici. Tot acolo am urmat studiile gimnaziale, iar apoi am mers la liceu în Vidra, profil Economic. Sincer, m-au atras de mic copil mașinile mari. Tatăl meu a fost șofer de carieră și-mi amintesc că-n vacanțele de vară mă lua cu el peste tot. Văzând că sunt atras de acest domeniu, mi-a arătat piesele mașinii, și-mi explica atunci când le repara. După liceu, cu toate că încă nu aveam 18 ani împliniți, am făcut cerere să plec în armată. De ce? Mă simțeam atras. Mi-au plăcut dintotdeauna ordinea, disciplina și ținuta militară. Și tata a făcut armata și a fost foarte mândru de mine când i-am spus că plec în armată, povestește Stan Burdușa.

Bucureștiul nu l-a impresionat pe vrânceanul care spune că și-a dorit să revină în Vrancea natală unde era prieten bun cu Păun Cătălin, actualul șef de tură de la SP Vidra. El lucra și pe atunci la pompieri, și m-a atras că la Stația de Pompieri Vidra erau foarte mulți tineri. Pe lângă acest lucru, pasiunea mea pentru mașinile mari avea să fie întreținută prin faptul că la ISU autospecialele sunt, de fapt, mașini mari. Pompierii îmi ofereau posibilitatea de a îmbina pasiunea pentru mașinile mari și cea pentru armată. Așa că la cinci ani după finalizarea armatei, mai precis în 2003, m-am înscris la Școala de la Boldești, mai spune Stan Burdușa.

Prima dată am fost încadrat în 2005, la Bârlad‟

Pentru că la ISU Vrancea nu erau locuri libere, Stan Burdușa a fost încadrat la Detașamentul de Pompieri Bârlad. În noiembrie 2005 am primit vestea că s-a ivit un post liber în Vrancea, la Stația de Pompieri Vidra. Este o meserie foarte frumoasă, nobilă aș putea spune. În această profesie trebuie să fii înzestrat cu mult calm, în așa fel încât să poți lua cele mai bune decizii. Totodată, trebuie să ai o bună pregătire fizică și psihologică. Îi sfătuiesc pe tineri să urmeze această carieră pentru că sentimentul de a fi alături de semenii tăi este incomparabil, spune Stan Burdușa.

În cei aproximativ 17 ani de carieră, pompierul vrâncean a fost prezent în mijlocul comunității, participând la diverse misiuni. Una dintre cele mai dureroase intervenții la care am mers, la începutul carierei, a fost cea în care am recuperat trupul neînsuflețit al unui copil de 14 ani care s-a înecat în Cascada Putnei. Era decedat de trei zile, timp în care ne-am străduit să-l recuperăm. Părinții ne rugau să le aducem copilul acasă, pentru a-l putea înmormânta creștinește. O astfel de misiune te marchează. Mai ales că este vorba despre un copil care ar fi avut toată viața în față. O altă intervenție grea a avut loc în urmă cu câțiva ani, la Pietrosu, pe un versant. A luat foc pădurea și, fiind vorba de o zonă foarte greu accesibilă, misiunea a durat foarte mult timp. Țin minte că urcam cu TAF-urile până unde ne permitea drumul, apoi luam bidoanele de 20 de litri de apă în brațe, și verificam fiecare perimetru pentru a ne asigura că am lichidat incendiul, povestește Stan Burdușa.

Încărcătura emoțională din timpul unei misiuni este cu atât mai grea, cu cât șansele de supraviețuire a persoanelor implicate în incendiu, accident sau situația de urgență la care intervin pompierii, sunt minime, sau chiar reduse la zero. Anul trecut am intervenit la un accident rutier produs la kilometrul 25 între un microbuz transport persoane și un autoturism. Din câte am înțeles, unul dintre șoferi a intrat pe contrasens, iar mașinile s-au lovit frontal. Îmi amintesc că persoana din autoturism era surprinsă între fiarele contorsionate ale mașinii și prezenta leziuni incompatibile cu viața. Șocul este foarte mare, atunci când vezi că nu mai poți face nimic pentru a salva persoana respectivă, ce te întărește este gândul că trebuie să-ți continui meseria și, cu ajutorul Lui Dumnezeu, vei putea salva vieți. Pentru a mă descărca, discut atât cu colegii, cât și cu soția care este asistentă medicală la Pediatrie unde se confruntă cu situații destul de grave, mai spune Stan Burdușa.

Pompierul lunii decembrie 2021‟

Vrânceanul se consideră „un caz fericit‟ pentru că merge cu drag la serviciu.Nu m-am plâns, și nu o să mă plâng niciodată, că merg la serviciu. Îmi place ceea ce fac și mă împlinește, spune Stan Burdușa. Noul an a venit cu o veste neașteptată pentru Stan Burdușa, care, în semn de recunoștință pentru modul în care a intervenit, alături de colegii săi, la un incendiu de locuință din Tulnici, a fost desemnat „Pompierul lunii decembrie – 2021‟. Incendiul de la Tulnici a fost anunțat prin 112 pe 23 decembrie 2021, în jurul orei 04:00. Am fost anunțați că arde camera în care se află centrala. La vreo 300 de metri distanță de casă se vedea cerul roșu. Până la sosirea noastră în teren, proprietarii s-au autoevacuat, însă focul ardea generalizat. Incendiul s-a produs din cauza faptului că priza în care era băgată centrala era suprasolicitată. Am reușit să mai salvăm câteva bunuri și să limităm extinderea la o casă vecină a cărui acoperiș se afla la un metru distanță de cea care ardea, povestește, cu modestie, Stan Burdușa. Din punct de vedere profesional, pompierul spune că-și dorește să avanseze. Colegilor le doresc multă sănătate și misiuni cât mai puține pentru că, în momentul în care plecăm din curte, alte persoane suferă, ceea ce nu este bine, mai spune Stan Burdușa. În timpul liber, pompierului îi plac plimbările în aer liber, muntele fiind locul în care se reîncarcă cu energie.

Îi felicităm pe plt. adj. Stan Burdușa pentru profesionalismul cu care-și face meseria!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?