Primăria Soveja nu renunță la intenția de a impozita cu 500% imobilele lăsate în paragină și a somat din nou SIND România să curețe terenurile deținute sau să-și renoveze clădirile abandonate. Consiliul Local Soveja a aprobat deja din anul 2021 mărirea cu 500 la sută a impozitelor pe terenuri și clădiri care sunt lăsate în paragină. Cel mai mare „beneficiar” al acestei decizii este SIND România care deține mai multe terenuri și clădiri care au funcționat în cadrul stațiunii Soveja, dar care de aproape 30 de ani sunt lăsate în paragină. Primarul Ionuț Filimon a anunțat că a purtat din nou, săptămâna trecută, discuții cu reprezentații SIND România pentru a rezolva această problemă, dar fără un rezultat concret.
„Astăzi, (ieri-n.r.) în cadrul ședinței de Consiliu Local Soveja, am discutat cu aleșii locali despre forma de impozitare a clădirilor SIND România, clădiri care au fost lăsate să se deterioreze în ceea ce a fost cândva stațiunea Soveja. Am decis să mă consult și cu aleșii locali pentru că săptămâna trecută a fost în comună și administratorul SC CSDR Sind Turism Romania SRL. Acesta se pare că a fost mai revoltat de faptul că noi am exprimat public o opinie pe rețelele de socializare despre dezastrul la care este părtaș în stațiune! Din partea lor se pare că nu avem parte de colaborare, dacă este să mă raportez la nivelul de discuții de azi, fapt care arată încă o dată că acești oameni nu doresc sub nicio formă să facă lumină în bunurile lor abandonate și care ne afectează imaginea noastră ca localitate. Ceea ce a rămas din fosta stațiune Soveja sunt urmele nepăsării unor personaje controversate și care de-a lungul timpului nu au făcut decât să închidă ochii la distrugerea stațiunii”, a afirmat primarul Ionuț Filimon.
Edilul șef din Soveja a susținut că cei de la Sind România își bat joc de comunitatea din Soveja și de un brand național. „Nu știu ce inginerii pun la cale, dar vedem clar cu toții cum își bat joc de o comunitate, de niște bunuri și de un brand național, acela al Sovejei ca “Perla Vrancei”. Atât eu cât și Consiliul Local Soveja nu ne-am dorit decât o bună colaborare pentru deblocarea situației. Asistând astăzi la o atitudine ostilă din partea sindicatelor, am ajuns la concluzia că indiferent ce am face noi ca primărie, se pare că lucrurile nu pot fi îndreptate cu vorba bună. Domnilor de la SIND, CSDR și ce entități mai sunteți pe acolo în aceste combinații imobiliare, vă atrag atenția încă o dată că în Soveja nu s-a răsturnat carul cu proști și că veți plăti prețul nesimțirii și al nepăsării voastre”, a spus primarul Ionuț Filimon.
Acesta a adăugat că dacă nici această măsură nu va avea efect și SIND România nu va plăti impozitele, se va trece la executarea silită. Procedura prevede comunicarea titlului executoriu și a somației de plată, poprirea pe conturi, iar dacă nu se recuperează debitele se poate ajunge până la punerea sub sechestru a imobilelor și inclusiv scoaterea acestora la vânzare. Primarul Ionuț Filimon a ținut să reamintească că cei de la SIND România au avut un an de zile pentru a rezolva problema imobilelor din Stațiunea Soveja. „Încă de la începutul anului 2021, în Consiliul Local Soveja a fost supus votului proiectul de impozitare cu 500% a clădirilor și terenurilor lăsate în paragină. Astfel, proprietarii au avut la dispoziție un an să-și curețe terenurile sau să-și renoveze clădirile abandonate. În această situație se află, lucru cunoscut de toată lumea, și clădirile din Stațiunea Soveja, situație care trenează de ani de zile fără nicio ameliorare. Clădirile nu aparțin primăriei și nici Consiliului Județean Vrancea, acestea aparțin SIND România, singurii responsabili pentru starea de fapt a lucrurilor și cei care le pot reabilita. După mai multe întâlniri, mai mult sau mai puțin tensionate, săptămâna trecută reprezentantul CSDR SIND România a propus o încercare de negociere, dar care nu a fost finalizată. «Există doar două pârghii ce pot pune oamenii în mișcare, interesul și frica»”, a scris primarul comunei Soveja, Ionuț Filimon, pe pagina sa de Facebook.