Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

Țuica produsă în gospodăriile populației va fi scutită de la plata accizelor

Ministerul Finanțelor propune scutirea de la plata accizei pentru țuica produsă în gospodăriile românilor. Scutirea de la plata accizei va fi aplicată pentru o cantitate de maxim 50 litri/anual care poate fi consumată de o familie și musafiri, fără să fie comercializată. Relaxarea regimului de accizare pentru alcoolul din fructe dar și pentru micii producători independenți de bere, vinuri spumoase, vinuri liniștite sau băuturi fermentate este prevăzută într-un proiect de ordonanță publicat de Ministerul Finanțelor Publice. „Este scutit de la plata accizelor alcoolul din fructe, în limita a 50 de litri anual, consumat de o persoană fizică, de către membrii familiei acesteia sau de către musafiri, cu condiția ca niciun fel de vânzare să nu aibă loc, iar alcoolul din fructe, indiferent de concentrația acestuia, să fie: a) produs de respectiva persoană fizică din fructe deținute, cultivate și furnizate de respectiva persoană fizică de pe o suprafață de teren deținută în temeiul unui drept real, utilizând un dispozitiv de distilare simplu, de mici dimensiuni, înregistrat la autoritatea competentă, și/sau b) produs pentru respectiva persoană fizică în distilerii autorizate din fructele deținute, cultivate și furnizate de respectiva persoană fizică de pe o suprafață de teren deținută în temeiul unui drept real”, se arată în proiectul de act normativ.

Codul Fiscal prevede, la acest moment, că pentru fiecare litru de țuică produs în cazanele din gospodării trebuie plătită o acciză. Singura facilitate este reducerea cu 50% a cotei de accize pentru o cantitate de țuică echivalentă de 50 litri alcool pur. Mai mult, fiecare cazan trebuie anunțat și înregistrat la Biroul Vamal. Conform procedurii fiscale, cazanele sunt luate în evidență și apoi sigilate de către inspectorii vamali. Când posesorii de cazane vor să facă țuică, trebuie să-i anunțe pe reprezentanții Vămii, care vin și desigilează cazanul. La sfârșitul perioadei, cazanele sunt din nou sigilate. Ulterior este plătită acciza aferentă cantității produse de țuică.

O situație realizată în urmă cu câțiva ani arăta că în Vrancea erau înregistrate 240 cazane de țuică în gospodăriile din județ. Proiectul de act normativ elaborate de Fisc prevede și reduceri de accize pentru produsele obținute de micii producători independenți de bere, băuturi fermentate, vinuri liniștite, vinuri spumoase. Aceste reduceri se aplică doar pentru anumite cantități maxime, respectiv 200000 hl bere, 1000 hl vinuri spumoase sau 15000 hl băuturi fermentate, altele decât bere și vinuri. „Stabilirea unor niveluri reduse ale accizelor pentru produsele realizate de micii producători independenți de vinuri, cu precizarea că pentru vinurile liniștite realizate de micii producători independenți se menține nivelul standard al accizei stabilit în prezent pentru vinuri liniștite de 0,00 lei/hl de produs. Pentru vinurile spumoase realizate de micii producători independenți nivelul redus al accizei este de 50% din nivelul standard al accizei pentru vinurile spumoase de 47,38 lei/hl de produs”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Sursa foto: agrointel.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?