Ediția: Miercuri 24 aprilie 2024 Nr. 6611
Ediția: Miercuri 24 aprilie 2024 Nr. 6611

SUA iau în considerare mutarea unor trupe din Europa de Vest în Europa de Est

Statele Unite iau în considerare trimiterea a până la 5.000 de soldaţi în ţările baltice şi ţări din Europa de est membre NATO pentru a ajuta la gestionarea riscului unei invazii ruseşti în Ucraina, a relatat luni presa americană, conform AFP. Informaţia a fost confirmată pentru Reuters de un oficial al NATO sub rezerva anonimatului. Desfăşurarea ar putea implica între 1.000 şi 5.000 de soldaţi, nave de război şi avioane de luptă, a precizat The New York Times, adăugând că numărul ar putea creşte în cazul în care condiţiile se deteriorează.

Potrivit CNN, Pentagonul se află în faza de identificare a unităţilor care ar putea fi desfăşurate, dar o decizie finală nu a fost luată încă. Opţiunea unei desfăşurări de trupe americane vine după discuţiile din acest weekend dintre preşedintele Joe Biden şi consilieri ai săi, între care secretarul apărării Lloyd Austin. Oficiali americani, care au vorbit sub rezerva anonimatului, au declarat că se consultă cu aliaţii lor cu privire la mişcările de trupe şi că sunt luate în considerare toate scenariile.

Luni, NATO a anunţat că a plasat forţe în stare de alertă şi a trimis nave şi avioane de luptă pentru a-şi consolida apărarea în Europa de Est. În urma acestor informaţii, Marina militară rusă a început exerciţii de apărare în Marea Baltică. Acţiunea se adaugă mai multor semnale că Occidentul se pregăteşte pentru o mişcare agresivă a Rusiei împotriva Ucrainei, deşi Moscova neagă orice plan de invadare, cerând în acelaşi timp garanţii pentru securitatea sa, inclusiv respingerea aderării Ucrainei la NATO, încheierea lărgirii Alianţei şi desfăşurărilor ei militare în Europa de Est. Aceste revendicări sunt inacceptabile pentru occidentali, aminteşte AFP.

Statele Unite, urmate de Marea Britanie şi Australia, au anunţat duminică că îşi retrag o parte din personalul ambasadei de la Kiev, în faţa unei „invazii ruseşti” care ar putea „avea loc în orice moment” şi în lipsa unor progrese în negocierile dintre Rusia, SUA şi UE pentru a încerca să dezamorseze criza.

Rusia a fost acuzată de Occident că a adunat zeci de mii de soldaţi la graniţele Ucrainei în vederea pregătirii unui atac, lucru pe care îl neagă.

Moscova cere garanţii de securitate, inclusiv respingerea statutului de membru NATO pentru Ucraina. Statele Unite şi aliaţii săi au avertizat Rusia că vor aplica sancţiuni severe dacă va invada Ucraina.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut luni Uniunii Europene să rămână unită în faţa Rusiei, în cadrul unei convorbiri telefonice cu preşedintele Consiliului European Charles Michel şi după declaraţii controversate ale unor responsabili germani, relatează AFP şi Reuters.

Zelenski ”a subliniat că pentru Ucraina este important să se păstreze unitatea tuturor ţărilor membre UE în ceea ce priveşte protejarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale” a ţării sale, pe fondul temerilor unei invazii ruse, a indicat preşedinţia ucraineană într-un comunicat.

Preşedintele Ucrainei a mulţumit luni Uniunii Europene pentru ceea ce a spus că a fost o decizie ”în timp util” de a oferi 1,2 miliarde de euro asistenţă macro-financiară pentru a sprijini Kievul în impasul său cu Rusia.

”Ucraina puternică este cheia securităţii europene”, a spus Zelenski într-un tweet după ce preşedinta Comisiei UE, Ursula von der Leyen, a anunţat un pachet de ajutor financiar pentru Ucraina pentru a atenua efectele impasului cu Rusia.

Pe de altă parte, Kremlinul a acuzat luni NATO şi Statele Unite de „exacerbarea” tensiunilor cu „isterie” prin decizia de a desfăşura nave şi avioane de luptă în Europa de Est şi evacuarea de diplomaţi de la ambasada americană din Ucraina, pe fondul temerilor occidentale cu privire la un atac al Rusiei împotriva Ucrainei, relatează France Presse şi Reuters. „Tensiunile sunt exacerbate de anunţurile şi acţiunile concrete ale Statelor Unite şi NATO”, a declarat jurnaliştilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov despre desfăşurarea de noi forţe ale Alianţei în Europa de Est, înainte de a aprecia de asemenea ca „foarte mare” riscul unei ofensive a Kievului împotriva separatiştilor proruşi din estul Ucrainei.

Probabilitatea unui conflict militar în estul Ucrainei iniţiat de către partea ucraineană este mai mare ca niciodată, a subliniat el. Cele două părţi se confruntă acolo din 2014 într-un conflict ce a făcut peste 13.000 de morţi.

Peskov a explicat că Ucraina a desfăşurat un mare număr de trupe lângă graniţele regiunilor controlate de separatiştii proruşi, ceea ce – a spus el – arată că Kievul se pregăteşte să îi atace. Ucraina a negat în mod repetat acest lucru. „Într-adevăr, autorităţile ucrainene concentrează un nivel considerabil de forţe şi mijloace la graniţa cu republicile” separatiste proruse, a declarat Peskov, considerând că această situaţie „sugerează pregătirea unor acţiuni ofensive” din partea Kievului. „Toate acestea conduc la o situaţie în care tensiunile cresc”, a mai spus el, notând că „atmosfera agresivă” actuală din Europa este „o realitate”. El a denunţat o „isterie” în Europa, după ce în ultimele săptămâni s-au înmulţit anunţurile despre o presupusă iminentă invazie rusească a Ucrainei. Informaţiile venite din Occident sunt pline de „isterie” şi „minciuni”, a notat el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?