Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

VIDEO și FOTO! Mica Unire, neinteresantă pentru oficialitățile de la București

Dacă în alți ani nici că puteai arunca un ac în Piața Unirii de oficialități de la București, în acest an evenimentul de la Focșani nu a stârnit prea tare interesul acestora. La ceremonia organizată la împlinirea a 163 de ani de la unirea Moldovei cu Țara Românească, pe lângă reprezentanții autorităților locale și județene, au participat o parte dintre parlamentarii de Vrancea și invitați din Republica Moldova, iar mesajul premierului Nicolae Ciucă a fost transmis de George Agafiței, consilier de stat în cadrul cancelariei prim ministrului. Deși și-a anunțat prezența la Focșani și fostul premier/ actual președinte al PNL – Florin Cîțu, acesta nu a ajuns la manifestări. Cîțu e mai puțin cu evenimentele importante pentru România, ci mai mult pe calculele politice, din informațiile noastre acesta urmând să ajungă totuși în Focșani mai pe după-amiază, pentru a participa la o întâlnire la sediul PNL Vrancea, eventual cu cei care mai sunt credincioși crezului liberal.

Sute de vrânceni au venit astăzi totuși în Piața Unirii, unde Imnul Național al României a fost intonat de muzica militară a Garnizoanei Focșani și de soprana Melania Stroia, cei care de altfel au intonat și Hora Unirii. Ca și anul trecut, nimeni nu s-a prins în Hora Unirii, din cauza măsurilor de protecție sanitară.

Din ce am aflat astăzi, „motive obiective” l-au ținut departe pe premierul Nicolae Ciucă de manifestările de la Focșani – potrivit consilierului de stat Agafiței. Chiar în lipsa premierului, am aflat că astăzi este vorba despre „primul pas important făcut pentru înfăptuirea statului național unitar român, Unirea Principatelor”. „Actul istoric de la 24 ianuarie 1859 a fost rodul eforturilor neobosite ale elitei politice a vremii, care s-au bucurat de înțelegerea pe care românii din Moldova și Țara Românească au arătat-o nevoii de modernizare. Viziunea reformatoare a domnitorului Alexandru Ioan Cuza ne-a lăsat moștenire un exemplu de unitate, de sacrificiu personal pentru atingerea unui țel național, acela de a-i aduce împreună pe români. Ocaua lui Cuza, intrată în legendă, este și astăzi simbol al egalității și al dreptății, amintind totodată de rolul pe care statul trebuie să și-l asume pentru a-i apăra pe cei slabi în fața abuzurilor. Prin Mica Unire, românii și-au exprimat nevoia de unitate, dar și dorința de a progresa în plan administrativ, economic și social, deopotrivă. Dezideratul a rămas același pentru toate generațiile următoare, indiferent de natura provocărilor cu care s-au confruntat, și a generat transformări majore în societatea noastră. Prin tenacitate și unitate, românii au putut pregăti, apoi, Marea Unire, modernizând, construind instituții și mecanisme democratice, culturale, economice și financiare, consolidând armata care avea să lupte pentru independență și menținerea statalității. (…)
Anul acesta, instituția Guvernului împlinește 160 de ani. Inițiator de legi, având un rol esențial în implementarea politicilor publice, Executivul consolidează parcursul României de stat puternic atașat valorilor europene și euro-atlantice. Asemenea Guvernului format în urmă cu 160 de ani, misiunea mea, ca prim-ministru, și a echipei guvernamentale pe care o conduc este aceea de a asigura României calea către modernizare și dezvoltare. (…) Uniți am trecut prin cele mai dificile momente ale istoriei, am luptat în nenumărate războaie, am învins boli necruțătoare și am răsturnat sisteme totalitare. De fiecare dată, am făcut-o împreună și tot împreună vom reuși și acum! Unitatea, solidaritatea, grija și respectul față de semenii noștri sunt reperele care ne vor călăuzi în continuare. Să ne dăm mâinile și, cu speranță, să depășim toate problemele și să fim uniți pentru viitorul românilor și al României!”, a fost o parte din discursul pregătit de premierul României.

Întotdeauna răspunzând prezent la invitații, ÎPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, i-a invitat pe toți să se bucure „cu adevărat” de această zi a Micii Uniri. „Sărbătoarea Națională 24 ianuarie ne oferă prilejul în fiecare an să ne adunăm în toate orașele importante ale țării și, iată, noi aici, în orașul Focșani – orașul Unirii, pentru a reflecta cu responsabilitate la semnificația unui act la realizarea căruia au contribuit oameni mari, adevărați bărbați de stat, care s-au situat întotdeauna sub îndrumarea părinților duhovnicești ai neamului, respectiv ai Bisericii. De aceea noi am socotit de câțiva ani să ne arătăm recunoștința față de făuritorii Unirii de la 1859 – mai întâi prin rugăciune în Catedrala Unirii – Sfânta Cuvioasă Parascheva din Focșani, și iată-mă acum, adresându-mă cu același mesaj, de unitate – în primul rând, de unitate de credință și unitate de neam. Fără realizarea unității a conștiinței unității de neam de credință, de limbă, nu ar fi fost posibilă Unirea din 1859. Așa încât cu toți avem datoria morală să îi pomenim în rugăciunile noastre și să Îl rugăm pe Dumnezeu să ne dăruiască și nouă duhul înțelepciunii și al înțelegerii corecte a semnificației unor acte cum este actul Unirii. Să sporim în rugăciunea către Dumnezeu, să ne păzească de dezbinare. Să ne izbăvească de boală, de războiul cel dintre noi și de năvălirea altor neamuri asupra noastră”, a spus ÎPS Ciprian.

Președintele CJ Vrancea, Cătălin Toma, a făcut o scurtă incursiune în trecut, la modul în care arăta țara noastră înainte de momentul 24 ianuarie 1859, însă a subliniat și ceea ce ar trebui să însemne prezentul pentru România și în special pentru Vrancea. „Dacă dăm timpul înapoi, noi cei de aici de pe espalanadă eram în Moldova, cei care sunteți lângă Monumentul Unirii erați în Țara Românească. Dar împreună formăm România. Împreună trebuie să fim alături de ceea ce înseamnă acest frumos stat unitar – România. Da, noi, autoritățile județene trebuie să facem cât mai mult pentru ca tot ceea ce înseamnă acest județ, Vrancea, să se dezvolte și să facă posibilă desfășurarea unor investiții de amploare – și aici mă gândesc la noul Spital Județean, mă gândesc la Parcul Industrial și bineînțeles mă gândesc la autostradă. Eu zic că România fără Vrancea este mai săracă. România trebuie în schimb apărată. Din păcate, în aceste zile, în acești ultimi doi ani, am văzut foarte multe lucruri care nu fac cinste poporului român. Cu toate acestea, noi, cei de astăzi – cei de pe esplanadă, cei din Piața Unirii, cei din România, cei care suntem în funcții și tot ceea ce înseamnă stat unitar, trebuie să facem dovada că înaintașii noștri nu au greșit în proiectul lor de țară. Proiectul lor a fost simplu: să fie uniți, să ne unim. De ce? Pentru a fi puternici. Da, aici la Focșani s-a realizat prima unire. Aici s-a dat startul pentru ceea ce înseamnă România de astăzi. Vreau să vă gândiți la înaintașii care au făcut posibilă această unire, oare sunt ei reprezentați cu adevărat, oare putem face mai mult? Răspunsul este clar, Da! De aceea, mă adresez tuturor factorilor politici, sociali, să facem în așa fel încât acele versuri celebre, «Hai să dăm mână cu mână», să fie cu adevărat pentru nația română. Așa cum zicea și Eminescu, «Trăiască nația», așa și noi trebuie să ne gândim la nație, la națiunea noastră, la esența acestui popor. Pentru că avem pentru ce și avem cu ce. Din partea mea, în calitate de președinte al Consiliului Județean Vrancea, aveți ușa deschisă, aveți gânduri bune și aveți respectul față de ceea ce înseamnă această comunitate, Vrancea”, a spus Cătălin Toma.

La rândul său, edilului municipiului a concluzionat că avem nevoie, ca români și ca vrânceni, de unitate. Cristi Valentin Misăilă a punctat asupra situației tensionate în care se află România în prezent și și-a exprimat speranța că vom învăța din evenimentele din trecut. „În urmă cu 163 ani chiar aici era granița care despărțea Moldova de Țara Românească iar Cuza Vodă a venit la pichetul de granită, i-a chemat la el pe cei doi soldaţi care făceau de straja la hotar, le- a spus că sunt fraţi şi i-a pus să se îmbrăţişeze. Apoi a dat poruncă ca fiecare să meargă la cazarma lui şi să comunice comandantilor că de azi înainte şi pe vecii vecilor, Domnitorul Principatelor Unite a ridicat gărzile de la hotarul dintre români, la Focşani! La 24 ianuarie 1859 oamenii politici ai acelor vremuri au ales să facă istorie! Au lăsat deoparte disputele și orgoliile și s-au unit! Au făcut ce era bine pentru națiune! Astăzi, la 163 ani, evocăm acele vremuri fără a fi uniți căci interesele și orgoliile ne sunt prea mari, chiar dacă pentru popor bine ar fi să fim uniți în cuget și-n simțiri căci nu ducem lipsă de dușmani și de amenințări interne, dar mai ales externe! Poziția geo-strategică a fost decisivă în acceptarea noii realități românești și anume faptul că frații din cele două principate Moldova și Țara Românească vor o singură conducere în interiorul unei singure granițe. Ulterior, strategii militari au vorbit de poarta Focșaniului, iar în 1917 la Mărășești, românii au arătat că «Pe aici nu se trece!».
Unirea Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859 și jerfele eroilor în Vrancea, în Primul Război Mondial au făcut posibilă Marea Unire de la 1918 și realizarea României moderne! Un secol și jumătate mai târziu, România aderă la cea mai mare structură militară din istoria omenirii – NATO, iar în actuala criză ruso-ucrainiană faptul că România este membră a Alianței Nord-Atlantice înseamnă enorm! Am făcut aceste referiri pentru că mulți dintre noi pare că uităm ca străbunii noștri s-au jertfit pentru ca toți românii să trăiască în aceeasi țară! Din păcate, astăzi suntem iarăși într-un moment în care România are nevoie de unitate și mai are nevoie ca instituțiile să fie în slujba românilor, nicidecum în slujba intereselor personale ale unora! Ca și acum 163 ani avem nevoie de modernizarea statului român pe toate palierele sale – și aici mă refer la modernizarea infrastructurii, a agriculturii, a educaţiei și a serviciilor sanitare!
Dar ca să putem face toate acestea, avem nevoie de UNIRE și de înțelepciunea pe care au avut-o înaintașii noștri de la 1859. România este astăzi condusă de o coaliție care și-a asumat responsabilitatea guvernării. Reușita guvernării însă depinde în mod esențial de disponibilitatea membrilor coaliției de a lucra cu cei din coaliție, nicidecum cu cei din afara ei. Nu se poate să vrei, pe de o parte, să te bucuri de avantajele oferite de apartenența la această coaliție, iar pe de altă parte să ai înțelegeri politice și personale cu adversarii coaliției din care faci parte. Toți românii așteaptă de la noi să vadă rezultate și să le rezolvăm problemele! Pe români nu-i interesează scandalurile și disputele sterile! Dar am convingerea că dacă ne vom inspira din înțelepciunea și diplomația clasei politice de la 1859 și ne vom gândi la binele tuturor românilor vom trece cu bine peste toate crizele și problemele cu care ne confruntăm! Nu avem voie să uităm că la 24 ianuarie 1859, la Focșani, «Unirea, națiunea a făcut-o!»”, a transmis primarul Cristi Misăilă.

Evenimentul din Piața Unirii s-a încheiat cu primirea participanților la Maratonul Unirii. Astfel, primarul Misăilă, alături de parlamentarii și consilierii PSD, a înmânat diplome și premii participanților, care au fost felicitați cu mic, cu mare. Maratonul a fost organizat de Asociația Club Sportiv Eco Alpin în parteneriat cu Primăria Municipiului Focșani, cu susținerea Consiliului Județean Vrancea, a Instituției Prefectului Vrancea, Direcției Județene pentru Sport și Tineret Vrancea și a primăriilor din Adjud, Câmpineanca, Vârteșcoiu și Odobești. Ediția din acest an a însemnat 42 de km, parcurși în cea mai mare parte mare parte pe granița existentă în anul 1859 între Moldova și Muntenia, despărțite de Râul Milcov. Participanții au aprins Torța Eroilor, care a fost purtată până în Piața Unirii.

FOTO: Ciprian DUMITRU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?