Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

FOTO: Despre Unirea Principatelor Române, la Colegiul Tehnic „Ion Mincu” din Focșani

Elevii de la Colegiul Tehnic „Ion Mincu” din Focșani au participat vineri, 21 ianuarie, la activitatea „Unirea Principatelor Române”, marcând astfel împlinirea a 163 de ani de la Mica Unire, care a avut loc la 24 Ianuarie 1859. Activitatea, care s-a desfășurat în sala de festivități a liceului, face parte din proiectul de și pentru tineret „Mica Unire…mare” organizat de Centrul de Tineret Focșani – Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Vrancea, în parteneriat cu Muzeul Vrancei. În mijlocul elevilor s-au aflat doamnele Emilia Atanasiu, muzeograf la Muzeul Vrancei și Orania Zdrîncu, consilier la DJST Vrancea.

Dialogul cu elevii a început prin prezentarea evenimentelor istorice legate de orașul Focșani. În 1482, Ștefan cel Mare a trasat granița între Moldova și Muntenia pe râul Milcov și astfel orașul s-a dezvoltat pe cele două maluri, ca Focşanii Moldovei şi Focşanii Munteni. În perioada Unirii de la 1859, Focșaniul a jucat un rol important și de aceea a fost numit și Orașul Unirii. Cele două părți ale orașului se vor uni în 1862 printr-un decret semnat de Alexandru Ioan Cuza.

În centrul discuțiilor s-a aflat apoi personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza, de la alegerea lui ca domnitor în cele două țări române și până la abdicarea din 1866.

Pe parcursul celor câțiva ani de domnie, Cuza a dus o intensă activitate politică și diplomatică pentru recunoașterea Unirii de către marile puteri și a inițiat reforme importante: secularizarea averilor mănăstirești, reforma agrară, reforma învățământului, reforma justiției, a înființat cele două universități de la Iași și București, etc.

Dna muzeograf Emilia Atanasiu a prezentat, în continuare, poziția marilor puteri față de Unirea Principatelor Române. Ele au recunoscut treptat Unirea, iar evenimentele ulterioare abdicării lui Cuza: venirea pe tronul Principatelor Unite a lui Carol I în 1866 și Constituția adoptată în același an, au făcut ca Unirea să fie ireversibilă, iar Principatele Unite să se numească oficial România.

Activitatea s-a încheiat cu menționarea obiectivelor istorice care pot fi vizitate în Focșani și în județul Vrancea. Coordonatoarele activității au fost profesoarele Ioana Cojocaru și Cezarina Nicodei.

Prof. Cezarina Nicodei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?