Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

Salariile profesorilor, între 2500 și 4300 de lei, conform ministrului Educației. Semestrul II începe în format fizic, sub semnul Covid și al protestelor cadrelor didactice

Conducerea Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Vrancea a anunțat duminică faptul că luni, 17 ianuarie 2022, toți elevii vrânceni vor merge fizic la școală. Vineri, într-o conferință de presă la care au participat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, și Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, s-a stabilit că ,,toate școlile din România vor putea să funcționeze cu prezență fizică de luni, însă clasele care au trei cazuri de infectare cu noul coronavirus pe o perioadă de șapte zile consecutive trec în sistem online”. Inițial, situația prezentată de IȘJ Vrancea în ceea ce privește revenirea elevilor vrânceni la cursuri arăta că două școli și o grădiniță din Vintileasca vor începe semestrul al II-lea online, și asta pentru că rata de infectare în localitate este mare, în timp ce rata de vaccinare este mică. Cătălin Mocanu, purtătorul de cuvânt al IȘJ Vrancea, a explicat că ,,la Vintileasca apar cele trei școli în online, întrucât situația a fost redactată pe ordinul comun vechi. Cel nou, după cum știți, a apărut vineri seară. Luni va fi actualizată situația, în funcție de prevederile ordinului comun nou. În concluzie, luni, toate școlile Vrancei sunt în format fizic”.

Totuși, elevii mai multor clase din câteva unităţi de învăţâmânt din Vrancea au început semestrul II în format online din cauza unor cazuri de infectare cu COVID-19, potrivit raportării Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Vrancea.
AGERPRES arată că în această situaţie se află cinci clase de la Colegiul Naţional „Emil Botta” Adjud, trei clase de la Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare” Focşani, câte două clase de la Colegiul Naţional „Unirea” Focşani şi respectiv Şcoala Gimnazială „Duiliu Zamfirescu” Focşani şi câte o clasă de la Şcoala Gimnazială „Angela Gheorghiu” Adjud, Şcoala Gimnazială „Mihail Armencea” Adjud, Colegiul Naţional Pedagogic „Spiru Haret” Focşani, Şcoala Gimnazială „Nicolae Iorga” Focşani, Şcoala Gimnazială „Alexandru Vlahuţă” Gugeşti, Şcoala Gimnazială „Principele Şerban Ghica şi Principesa Aristiţa Ghica” Sihlea şi Grădiniţa cu program prelungit nr. 16 Focşani.

Conform AGERPRES, Ordinul comun al ministrului Educaţiei şi ministrului Sănătăţii pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 a fost publicat, vineri, în Monitorul Oficial. Ordinul prevede că, începând cu data de 17 ianuarie, în unităţile de învăţământ preuniversitar/conexe, cursurile se desfăşoară cu prezenţă fizică în toate judeţele în care rata de ocupare la nivel judeţean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienţilor infectaţi cu virusul SARS-CoV-2 este cel mult 75%. În situaţia în care rata este mai mare de 75%, cursurile se desfăşoară în sistem online. Reluarea cursurilor cu prezenţă fizică se face numai după ce aceeaşi rată scade sub 70%.

Direcţiile judeţene de sănătate publică şi a municipiului Bucureşti comunică pe site-ul propriu rata de ocupare a paturilor cu pacienţi COVID în fiecare săptămână, având ca zi de referinţă ziua de joi. Pentru municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov se comunică rata cumulată de ocupare a paturilor de spital. Sursa datelor referitoare la rata de ocupare a paturilor este platforma „Alerte MS”. Potrivit sursei citate, consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ preuniversitar emit decizia privind modalitatea de desfăşurare a cursurilor cu informarea inspectoratelor şcolare. Trecerea de la scenariul online la scenariul cu prezenţă fizică se face prin decizia consiliilor de administraţie ale unităţilor de învăţământ preuniversitar, cu informarea inspectoratelor şcolare. „La apariţia a 3 cazuri de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-un interval de 7 zile consecutive la nivelul unei clase/grupe de studiu, cursurile cu prezenţă fizică la nivelul clasei/grupei respective se suspendă pentru o perioadă de 10 zile începând cu ziua următoare confirmării celui de-al treilea caz. Măsura suspendării la nivelul grupei/clasei este dispusă prin decizie a consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ. La data suspendării cursurilor pentru 50% din totalul grupelor/claselor, se suspendă activitatea cu prezenţă fizică la nivelul întregii unităţi de învăţământ, pentru o perioadă de 10 zile. Măsura suspendării la nivelul unităţii de învăţământ este dispusă prin hotărâre a CJSU/CMBSU, la propunerea conducerii unităţii de învăţământ/instituţiei conexe, cu avizul ISJ/ISMB şi al DSP/DSPMB”, mai prevede ordinul comun.

Totodată, preşcolarii/elevii cu care cazul confirmat din rândul acestora a interacţionat în mod frecvent, identificaţi, vor fi carantinaţi astfel:

* timp de 10 zile, cei care nu sunt vaccinaţi împotriva COVID-19 cu schemă completă de vaccinare sau nu au fost confirmaţi pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile;

* timp de 5 zile, în cazul celor vaccinaţi cu schemă completă şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau al celor care au fost confirmaţi pozitiv în ultimele 180 de zile.

„Preşcolarul/elevul care nu prezintă rezultatul certificat negativ al unui test antigen rapid sau NAAT/RT-PCR, efectuat în ultimele 24 de ore, reia cursurile cu prezenţă fizică după 10 zile pentru cei care nu sunt vaccinaţi cu schemă completă, respectiv 7 zile pentru cei care sunt vaccinaţi cu schemă completă, de la data rezultatului pozitiv obţinut la testul rapid antigen noninvaziv efectuat din proba de salivă”, se precizează în document.

Salariaţii din învăţământ, membri de sindicat, vor intra în grevă de avertisment miercuri

Salariaţii din învăţământ, membri de sindicat, vor intra în grevă de avertisment miercuri, 19 ianuarie 2022, potrivit unui comunicat al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”. „Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” – organizaţii reprezentative la nivel de sector de activitate învăţământ preuniversitar – au hotărât, în baza rezultatelor referendumului desfăşurat în perioada 17 decembrie 2021 – 14 ianuarie 2022, declanşarea grevei de avertisment miercuri, 19 ianuarie 2022, cu încetarea lucrului în unităţile şi instituţiile de învăţământ unde există membri de sindicat ai F.S.E. „Spiru Haret” şi F.S.L.I., în intervalul orar 11:00-13:00″, se spune în comunicatul de presă.

Protestul membrilor celor două organizaţii sindicale este cauzat de refuzul guvernanţilor de a purta negocieri cu reprezentanţii federaţiilor sindicale din educaţie şi de a adopta măsuri concrete pentru: acordarea, încă de la începutul anului 2022, a salariilor de bază prevăzute de anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 pentru personalul din învăţământ (cadre didactice, personal didactic auxiliar şi nedidactic); alocarea procentului de 6% din P.I.B. pentru finanţarea educaţiei; adoptarea unei măsuri legislative de natură reparatorie prin care întregul personal didactic să beneficieze de calculul şi plata corecte ale drepturilor salariale cuvenite conform tranşelor de vechime în învăţământ (de la data de 01.09.2017), respectiv ale drepturilor reglementate ca majorări/creşteri salariale (începând cu 01.01.2019), potrivit Legii-cadru nr. 153/2017; acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă prevăzute de Regulamentele emise în baza Legii-cadru nr. 153/2017; plata orelor suplimentare pentru munca prestată de personalul didactic auxiliar şi nedidactic peste timpul normal de muncă; suplimentarea numărului de posturi didactice auxiliare şi nedidactice necesare pentru ca unităţile de învăţământ să îşi desfăşoare activitatea în condiţii cât mai bune. „Menţionăm că aproximativ 100 de membri ai celor două federaţii, precum şi ai FNS „Alma Mater”, au pichetat joi, 13 ianuarie 2022, sediile Guvernului, Partidului Social Democrat şi Partidului Naţional Liberal. Acesta a fost cel de-al 4-lea pichet organizat în faţa Guvernului. La acestea se adaugă peste 20 de proteste organizate de sindicatele teritoriale afiliate celor două federaţii”, se mai spune în comunicat.

Cîmpeanu: Nemulţumirea cadrelor didactice, normală; sunt convins că marea majoritate nu vor abandona elevii

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, conform AGERPRES, că salariile cadrelor didactice trebuie să fie motivante şi că este normală nemulţumirea celor care intenţionează să intre în grevă ca urmare a neaplicării prevederilor Legii 153/2017. Pe de altă parte, ministrul a precizat că mizează pe înţelegerea cadrelor didactice, exprimându-şi convingerea că marea majoritate a acestora nu vor abandona elevii, afectaţi deja de învăţământul online.

„Ministerul Educaţiei discută în permanenţă cu sindicatele. Eu, ca ministru al Educaţiei, am susţinut şi îmi menţin punctul de vedere conform căruia o educaţie de calitate nu se poate face fără o salarizare motivantă şi atractivă. Urmare a discuţiilor pe care le avem în permanenţă cu sindicatele, se cunoaşte faptul că s-a reuşit creşterea salariilor cu 4,5%, în anul 2022 – creşterile au intrat în vigoare încă din luna ianuarie. (…) Aceste creşteri sunt jumătate din ceea ce prevede Legea 153, deci e cumva normală nemulţumirea pentru neaplicarea Legii 153. Pe de altă parte, constrângerile generate de nevoia de încadrare în deficitul bugetar asumat de către România au generat această situaţie, care este gravă din perspectiva progresului în educaţie”, a arătat el, duminică, la Realitatea TV.

Ministrul a reamintit că, în anul 2021, creşterile salariale prevăzute la 8% nu au fost aplicate, fiind prorogate. Pe de altă parte, el a subliniat importanţa desfăşurării cursurilor cu prezenţă fizică, menţionând că şcoala online a determinat amplificarea tulburărilor socio-emoţionale şi afecţiunilor oftalmologice. „Eu sunt convins că marea majoritate a cadrelor didactice, deşi ştiu că au dreptate din această perspectivă, a solicitărilor salariale, nu vor abandona elevii, în condiţiile în care am reuşit ca semestrul doi să putem să îl începem cu prezenţă fizică în toate şcolile şi grădiniţele din România. Este un lucru foarte important şi mizez pe înţelegerea colegilor cadre didactice”, a spus Cîmpeanu. Ministrul a mai menţionat că, în urma majorărilor aplicate, un profesor debutant are un salariu net de 2.597 de lei, cu indemnizaţia de hrană inclusă. Salariul net al unui profesor cu o vechime în muncă de peste 40 de ani este de 4.398 lei. La aceste salarii se pot adăuga sporuri, precum: 10% pentru dirigenţie, 25% gradaţia de merit, 7-20% pentru predare simultană, 15% pentru predarea în învăţământul special, 3-20% în mediul rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?