Ediția: Marți 23 aprilie 2024 Nr. 6610
Ediția: Marți 23 aprilie 2024 Nr. 6610

Guvernul a dat 2,5 milioane lei pentru ENET Focșani

Municipiul Focșani va primi 2,51 milioane lei de la Guvern reprezentând subvenția de compensare a costurilor legate de achiziția gazelor naturale necesare producerii energiei termice în sistem centralizat pentru sezonul rece 2021-2022. Banii au fost alocați de Ministerul Dezvoltării și reprezintă subvenția pentru lunile noiembrie și decembrie 2021. Pentru luna noiembrie a fost alocată suma de 840 mii lei iar pentru luna decembrie au fost alocați 1,68 milioane lei.

Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, a anunțat că suma repartizată este aferentă consumului de gaze naturale din lunile noiembrie și decembrie 2021, potrivit cererilor depuse de unitățile administrativ-teritoriale până la această dată, urmând ca, la cererea administrațiilor locale, să fie alocate alte fonduri în următoarele tranșe. „Sprijinim, prin această măsură, cetățenii și autoritățile locale în plata facturilor pentru încălzire. Încurajez autoritățile locale eligibile, care au sisteme de alimentare centralizată cu energie termică, produsă pe bază de gaze naturale, să depună cerere”, a precizat ministrul Cseke Attila, care a subliniat că, la nivel național, 31 de localități sunt eligibile pentru subvenție.

Reamintim că de la 18 ianuarie exista riscul întreruperii alimentării cu gaze și a alimentării cu energie termică pentru abonații din Focșani, dacă nu erau găsite soluții pentru plata facturilor. Conform unei adrese transmise de administratorul special al ENET Focșani către Primărie și Consiliul Local Focșani, „începând cu 17 ianuarie 2022, sumele pe care am putut să le mobilizăm în vederea achiziţionării de combustibil s-au epuizat. În consecinţă, începând cu 18 ianuarie există premiza întreruperii alimentării cu gaz şi în consecinţă, întreruperea alimentării cu energie termică”.

Situația de la ENET este complicată pentru că încă nu a fost aprobat bugetul municipiului și nu pot fi alocați bani decât respectând regula de 1/12 din bugetul anului trecut, când subvenția la energie termică a fost la mai puțin de jumătate decât cea aprobată din luna noiembrie. Primarul Cristi Misăilă ne-a declarat că se caută soluții pentru ca focșănenii să nu fie afectați de problemele financiare de la ENET și să nu fie întreruptă furnizarea căldurii în municipiu. „Căutăm soluții pentru ca focșănenii să nu rămână fără căldură. Încercăm să găsim o variantă care să nu ducă la întreruperea furnizării agentului termic în locuințele focșănenilor”, a spus primarul Cristi Misăilă.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?