Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

De azi fără bani, de mâine fără căldură de la ENET? Primarul Misăilă: „Căutăm soluții!”

Primăria Focșani caută soluții pentru ca focșănenii din apartamentele racordate la sistemul centralizat de încălzire, dar și instituțiile publice, unitățile de învățământ, să nu rămână fără căldură și apă caldă. Potrivit administratorului special de la ENET, Manole Merchea, de la 18 ianuarie există riscul întreruperii alimentării cu gaze și a alimentării cu energie termică pentru abonații din Focșani, dacă nu vor fi găsite soluții pentru plata facturilor. Conform unei adrese transmise Primăriei și Consiliului Local, „începând cu 17 ianuarie 2022, sumele pe care am putut să le mobilizăm în vederea achiziţionării de combustibil s-au epuizat. În consecinţă, începând cu 18 ianuarie există premiza întreruperii alimentării cu gaz şi în consecinţă, întreruperea alimentării cu energie termică”.

Situația este complicată pentru că încă nu a fost aprobat bugetul municipiului și nu pot fi alocați bani decât respectând regula de 1/12 din bugetul anului trecut, când subvenția la energie termică a fost la mai puțin de jumătate decât cea aprobată din luna noiembrie. Primarul Cristi Misăilă ne-a declarat că se caută soluții pentru ca focșănenii să nu fie afectați de problemele financiare de la ENET și să nu fie întreruptă furnizarea căldurii în municipiu. „Căutăm soluții pentru ca focșănenii să nu rămână fără căldură. Încercăm să găsim o variantă care să nu ducă la întreruperea furnizării agentului termic în locuințele focșănenilor”, a spus primarul Cristi Misăilă.

Reamintim că, în noiembrie anul trecut, pe final de mandat, guvernul Cîțu a alocat doar 3,7 milioane lei, adică 7% din suma solicitată de administrația locală pentru sistemul centralizat de încălzire. Au fost ceruți 44 milioane lei, printr-un proiect de hotărâre inițiat de primarul Focșaniului, Cristi Misăilă și președintele Consiliului Județean, Cătălin Toma, pentru a asigura continuitatea serviciului de alimentare cu energie termică în această iarnă. Chiar și așa, suma era mai puțin de jumătate din fondurile estimate de ENET că ar trebui cheltuite pentru a asigura necesarul de gaze naturale în acest sezon rece.

Problemele cu asigurarea fondurilor pentru ENET au fost prezente și în discuțiile din Consiliul Local, unde consilierii PSD au avertizat că suma alocată de Guvern este insuficientă și reprezintă doar 7% din cea solicitată de administrația locală. De menționat că, din luna noiembrie a crescut valoarea subvenției pe care o plătește Primăria Focșani pentru gigacaloria produsă în sistemul centralizat de încălzire, în această iarnă. Această majorare este cauzată de creșterea prețului gigacaloriei produsă de ENET de la 423 lei la 638 lei. Prețul plătit de focșănenii abonați la ENET a rămas neschimbat, respectiv 285 lei gigacaloria, dar diferența care trebuie susținută de la bugetul local este de peste 2,5 ori mai mare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?