Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

PSD: Aprobarea în Guvern a centrelor de evaluare COVID – realizarea unui obiectiv important

PSD consideră că aprobarea de către Guvern a centrelor de evaluare pentru pacienţii COVID-19 cu simptome uşoare sau medii marchează realizarea unui obiectiv important din programul propus de social-democraţi pentru gestionarea pandemiei. „Aprobarea de către Guvern a centrelor de evaluare pentru pacienţii COVID-19 cu simptome uşoare sau medii marchează realizarea unui obiectiv important din programul propus de PSD pentru gestionarea pandemiei. Scopul principal vizat de ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, prin înfiinţarea acestor centre de evaluare este ca pacienţii să poată fi consultaţi şi trataţi în fazele incipiente ale infecţiei cu virusul SARS-CoV-2, astfel încât să se reducă riscul de spitalizare şi deces din cauza COVID-19. Persoanele care au fost testate pozitiv şi prezintă simptome medii sau uşoare se pot adresa în mod direct centrelor de evaluare, fără a mai avea nevoie de trimitere de la medicul de familie. În funcţie de starea de sănătate, fiecare pacient va primi o schemă de tratament adecvată şi o prescripţie cu medicamentele necesare ce vor putea fi luate de la farmaciile cu circuit deschis”, se arată într-un comunicat de presă remis, joi, AGERPRES de PSD.

Potrivit sursei citate, în baza hotărârii de Guvern adoptate joi, finanţarea activităţii din centrele de evaluare se va face pe baza unor acte adiţionale încheiate între casele de asigurări de sănătate şi unităţile medicale în care se vor organiza aceste centre. „De asemenea, actul normativ asigură cadrul legal pentru emiterea de către prefecturi a deciziilor de înfiinţare a centrelor de evaluare COVID-19 la nivelul fiecărui judeţ. Lista completă a acestora va fi disponibilă în scurt timp pe site-ul Ministerului Sănătăţii. Pe lângă înfiinţarea centrelor de evaluare, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a mai luat deja şi alte măsuri importante pentru reducerea numărului de spitalizări şi decese COVID-19, cum ar fi creşterea capacităţii de testare prin implicarea medicilor de familie şi a farmaciilor sau aprobarea antiviralelor care pot fi folosite în primele zile de la infectarea cu virusul SARS-CoV-2”, mai spun social-democraţii.

Hotărârea de Guvern prin care se vor înfiinţa peste 230 de centre de diagnostic şi tratament COVID a fost aprobată joi de Executiv, a anunţat premierul Nicolae Ciucă. „Este momentul să trecem de la analiză şi planificare la activitate concretă. Astăzi, în cadrul şedinţei de Guvern, am aprobat o Hotărâre de Guvern prin care se vor înfiinţa Centrele de diagnostic şi tratament la nivelul spitalelor, pe întreg cuprinsul ţării. Avem şi o cifră pe care domnul ministru al Sănătăţii a estimat-o, peste 230. Toate aceste centre vor deveni funcţionale, sperăm cât mai repede şi în funcţie de implicarea factorilor de răspundere ele să fie cât mai eficiente posibil. Ne găsim în ansamblul de măsuri care a fost gândit la nivelul Ministerului Sănătăţii, astfel încât să putem să sporim capacitatea noastră de tratament în cazul infecţiilor de COVID-19 şi, totodată, să desfăşurăm această activitate prin care să ne focalizăm atenţia pe tratarea pacienţilor care suferă, din păcate, de alte probleme medicale”, a afirmat, joi, premierul.

El a avut, la Palatul Victoria, o întâlnire cu specialişti în medicină la Centre de infarct şi Centre de stroke. „Ceea ce am gândit azi se referă la tratarea infarctului miocardic şi a accidentului vascular. Din păcate, statistica nu este deloc încurajatoare: România se află pe ultimul loc la capacitatea de a trata infarctul miocardic şi accidentul vascular. (…) Programul de infarct miocardic există, dar el are o reprezentare redusă la nivelul ţării. Din ce am înţeles de la domnul ministru Rafila, există atât suportul tehnic, dar şi resursa umană necesară, care, cu câteva elemente de pregătire specifică, poate fi în măsură să preia aceste cazuri şi să pornim un program în oglindă – cel de tratare a accidentelor vasculare. Cred în puterea de mobilizare a Ministerului Sănătăţii şi să găsim soluţiile necesare pentru a acoperi uniform întreg teritoriul ţării. Soluţiile vor fi iniţial la nivel regional, urmând ca apoi să procedăm la extinderea în cât mai multe locaţii posibile”, a adăugat Ciucă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?