Ediția: Miercuri 24 aprilie 2024 Nr. 6611
Ediția: Miercuri 24 aprilie 2024 Nr. 6611

În 26 ianuarie începe vaccinarea copiilor cu vârste între 5 și 11 ani

Pentru protecția împotriva COVID-19 și limitarea complicațiilor generate de infecția cu SARS-CoV-2, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) informează asupra modalităților de administrare a vaccinului Comirnaty-Pfizer/ BioNTech împotriva COVID-19, pentru grupa de vârstă 5 – 11 ani, începând cu data de 26 ianuarie 2022.

Joi, 13 ianuarie a.c, cu sprijinul Serviciului de Telecomunicații Speciale, platforma de programare permite programarea copiilor cu vârste între 5 și 11 ani, pentru data de 26 ianuarie. Programarea se va efectua doar în centrele de vaccinare regăsite în platformă cu denumirea P_Ped, prin intermediul conturilor părinților sau ale reprezentanților legali. La acest moment, în platforma de programare sunt configurate 219 cabinete de vaccinare pediatrice la nivel național.

Vaccinarea se poate realiza și fără programare, prin prezentare directă în cabinetele centrelor de vaccinare dedicate copiilor sau în cabinetele medicilor de familie care au solicitat doze pediatrice, pe tot parcursul programului de lucru. De asemenea, Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV) este optimizat și permite procesarea datelor pentru această categorie eligibilă la vaccinare.

Important de reținut!

Sunt obligatorii acordarea consimțământului informat de către părinți sau de către reprezentantul legal al minorului și efectuarea triajului medical prin completarea chestionarului de triaj dedicat copiilor; modelele sunt disponibile și pe platforma națională de vaccinare, aici: https://vaccinare-covid.gov.ro/formulare-si-chestionare/

Schema de vaccinare a copiilor cu vaccinul Comirnaty este de 10 micrograme/doză (10 µg), la interval de 21 de zile; administrarea fiecărei doze se efectuează intramuscular, similar celorlalte grupe de vârstă eligibile;

Dacă se inițiază vaccinarea la copiii care împlinesc 12 ani între administrarea celor două doze, aceștia continuă schema de vaccinare cu doza pediatrică de 10 µg.

*** Precizăm că vaccinul Comirnaty produs de compania farmaceutică Pfizer/ BioNTech este deja aprobat pentru administrarea la populația de peste 12 ani.

Astfel, în urma finalizării evaluării datelor științifice a rezultat că raportul beneficiu/risc este pozitiv, mai ales la copiii care au comorbidități și care prezintă un risc crescut de a dezvolta forme severe ale infecției cu SARS-CoV-2.

Reglementările menționate se bazează pe studiile de siguranță și recomandările care arată că răspunsul imun rămâne maximal pentru beneficiari în cazul administrării vaccinului Comirnaty. Studiul realizat la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani a arătat că răspunsul imun la Comirnaty administrat la o doză mai mică (10 µg) a fost comparabil cu cel observat la doza mai mare (30 µg) administrată celor peste 16 ani (măsurat prin nivelul de anticorpi împotriva SARS-CoV-2).

Reamintim că:

Vaccinarea rămâne soluția sigură și eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de EMA, cel mai important for decizional, care reunește experți la nivel european.

Vaccinarea, împreună cu măsurile de protecție non-farmaceutice, sunt principalele căi de a limita efectele pandemiei;

Vaccinarea poate preveni apariția unor noi variante ale virusului SARS-CoV-2;

Vaccinarea reduce semnificativ riscul de boală severă și limitează răspândirea virusului;

Vaccinarea reduce considerabil riscul de spitalizare;

Vaccinarea reduce considerabil riscul de deces.

Este nevoie mai mult ca oricând să manifestăm solidaritate și să alegem vaccinarea, soluția optimă și eficientă pentru siguranța noastră și a celor dragi. Doar prin vaccinarea împotriva COVID-19 vom reuși limitarea răspândirii virusului și redarea șansei la viață celor mai vulnerabili dintre noi.

CNCAV asigură populația de transparență completă și responsabilitate deplină în comunicarea cu celeritate a tuturor informațiilor de interes, astfel încât procesul de vaccinare să se realizeze într-un mediu favorabil și sigur pentru toate persoanele care doresc să se imunizeze împotriva COVID-19.

Comunicat de presă, Grupul de comunicare al CNCAV

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID19 este un organism interministerial, fără personalitate juridică, în subordinea directă a Secretariatului General al Guvernului și coordonarea prim-ministrului.

Valeriu Gheorghiţă: Rata de acoperire vaccinală la grupa de vârstă 12-15 ani este undeva la 16-17%

N.R. Rata de vaccinare în rândul copiilor cu vârste între 12 şi 15 ani este de aproximativ 16-17%, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea anti-COVID, Valeriu Gheorghiţă, scrie AGERPRES. „La grupa de vârstă 12-15 ani, noi am demarat campania de vaccinare în 2 iunie şi, până la acest moment, avem o rată de acoperire vaccinală undeva la 16-17%, însemnând mai bine de jumătate de an. Din acest punct de vedere, mesajul nostru este unul cât se poate de clar şi se bazează pe datele din viaţa reală. În Statele Unite, în momentul de faţă sunt peste 37 de milioane de doze administrate la această grupă de vârstă, 5-11 ani. Ştiu că principala temere era legată de riscul de miocardită, care se pare că este mult mai redus decât la grupa de vârstă de peste 12 ani, 12-18 ani. Rata de apariţie a miocarditei la această grupă de vârstă, 5-11 ani, a fost de două cazuri la un milion de doze administrate, în mod deosebit după doza 2, faţă de grupa de vârstă de peste 12 ani, care era de aproape de zece ori mai mult. Iar din acest punct de vedere avem date suplimentare care ne arată că vaccinurile împotriva COVID-19 au eficienţă de 91% în prevenirea acelor cazuri de sindroame inflamatorii multisistemice pediatrice. E o analiză efectuată de CDC şi publicată”, a explicat medicul militar. El a afirmat că vaccinurile împotriva COVID-19 nu interferează cu vaccinurile care se efectuează în cadrul Programului naţional de vaccinare. „Ele se pot administra fie simultan, fie la orice alt interval de timp de la administrarea unui alt tip de vaccin”, a susţinut reprezentantul CNCAV.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?