Închisoare cu executare pentru trei zilieri care au băgat în spital un bărbat din Panciu; al patrulea a fost trimis într-un centru educativ

0
7109

Tribunalul Vrancea a soluționat dosarul în care patru inculpați cu vârste cuprinse între 18 și 22 de ani, zilieri în Panciu, au fost acuzați de tentativă de omor asupra unui bărbat și de lovire a altuia. Trei dintre inculpați sunt frați, iar cea mai mare pedeapsă a primit-o cel mai în vârstă dintre aceștia – 7 ani și 6 luni de închisoare, la care s-au adăugat zilele rămase neexecutate dintr-o sentință anterioară. Toți cei patru inculpați au interdicție de a se apropia de partea vătămată, care în urma loviturilor, a avut nevoie de zeci de zile de îngrijiri medicale.

Conflictul dintre inculpați și partea vătămată din septembrie 2020 s-ar fi iscat din senin, după ce inculpații s-au întâlnit cu partea vătămată la un magazin din Panciu. În rechizitoriu se arată că cei patru l-au urmărit pe acesta și l-au lovit în mod repetat, inclusiv după ce căzuse, în zona capului și a toracelui. Parte vătămată în dosar a fost și un alt bărbat, care a încercat să intervină, fiind la rândul său lovit. Trimiși în judecată inițial pentru lovire, în timpul procesului, încadrarea juridică a acestora a fost schimbată în tentativă de omor, avându-se în vedere că loviturile primite de partea vătămată au dus la multiple fracturi craniene și de coloană cervicală, care i-au pus viața în primejdie.

Soluția pe scurt: (…) condamnă pe inculpatul (…), la 3 ani şi 8 luni închisoare pentru tentativă de omor (persoana vătămată …). (…) interzice inculpatului, ca pedeapsă complementară, exercitarea drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, şi dreptul de a comunica cu persoana vătămată … și de a se apropia de aceasta, pe o durată de 3 ani. (…) interzice inculpatului, ca pedeapsă accesorie, exercitarea acelorași drepturi de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei închisorii. (…) condamnă pe acelaşi inculpat la 4 luni închisoare pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice. (…) contopeşte pedepsele principale aplicate inculpatului şi dispune ca acesta să execute pedeapsa cea mai grea de 3 ani şi 8 luni închisoare, sporită cu o treime din cuantumul celeilalte pedepse, respectiv cu 1 lună şi 10 zile zile închisoare, și dispune ca acesta să execute o pedeapsă principală de 3 ani, 9 luni şi 10 zile închisoare (…) menține măsura arestării preventive dispusă față de inculpatul (…) deduce din durata pedepsei aplicată inculpatului perioada reținerii, arestării preventive şi arestului la domiciliu de la data de 14.09.2020 la zi. (…) condamnă pe inculpatul (…), la 3 ani şi 8 luni închisoare pentru tentativă de omor (persoana vătămată …). (…) interzice inculpatului, ca pedeapsă complementară, exercitarea drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, şi dreptul de a comunica cu persoana vătămată … și de a se apropia de aceasta, pe o durată de 3 ani. (…) interzice inculpatului, ca pedeapsă accesorie, exercitarea acelorași drepturi de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei închisorii. (…) condamnă pe acelaşi inculpat la 4 luni închisoare pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice. (…) condamnă pe acelaşi inculpat la 6 luni închisoare pentru lovire sau alte violenţe (persoana vătămată … decedat). (…) contopeşte pedepsele principale şi complementare aplicate inculpatului şi dispune ca acesta să execute pedeapsa cea mai grea de 3 ani şi 8 luni închisoare, sporită cu o treime din cuantumul celorlalte pedepse, respectiv cu 3 luni şi 10 zile închisoare, și dispune ca acesta să execute o pedeapsă principală de 3 ani, 11 luni şi 10 de zile închisoare (…) menține măsura arestării preventive dispusă față de inculpatul (…) deduce din durata pedepsei aplicată inculpatului perioada reținerii, arestării preventive şi arestului la domiciliu de la data de 14.09.2020 la zi.

(…) condamnă pe inculpatul (…), la 7 ani şi 6 luni închisoare pentru tentativă de omor calificat (persoana vătămată …). (…) interzice inculpatului, ca pedeapsă complementară, exercitarea drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, şi dreptul de a comunica cu persoana vătămată … și de a se apropia de aceasta, pe o durată de 3 ani. (…) interzice inculpatului, ca pedeapsă accesorie, exercitarea acelorași drepturi de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei închisorii. (…) condamnă pe acelaşi inculpat la 3 luni închisoare pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice. Constată că prin sentința penală a Tribunalului Bacău, rămasă definitivă prin decizia penală a Curţii de Apel Bacău, inculpatului i-a fost aplicată măsura educativă a internării într-un centru de detenţie pentru o perioadă de 5 ani pentru tentativă de omor, fiind liberat condiţionat la data de 22.02.2020 cu un rest de 853 de zile. (…) contopeşte cele două pedepse şi dispune ca acesta să execute pedeapsa cea mai grea de 7 ani şi 6 luni luni închisoare, sporită cu o treime din cuantumul celeilalte pedepse, respectiv cu 1 lună, și dispune ca acesta să execute o pedeapsă principală de 7 ani şi 7 luni închisoare, care este majorată cu o pătrime din restul rămas neexecutat de 853 zile din durata măsurii educative de 5 ani şi anume cu 213 zile. Inculpatul (…) execută în final pedeapsa închisorii de 7 ani, 7 luni şi 213 zile de închisoare. (…) aplică inculpatului şi pedeapsa complementară de 3 ani interzicerea exercitării drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat şi dreptul de a comunica cu persoana vătămată … și de a se apropia de aceasta. (…) interzice inculpatului, ca pedeapsă accesorie, exercitarea drepturilor, de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei închisorii. (…) menține măsura arestului la domiciliu dispusă față de inculpatul (…) deduce din durata pedepsei aplicată inculpatului perioada reținerii, arestării preventive şi arestului la domiciliu de la data de 14.09.2020 la zi.

(…) aplică inculpatului (…), măsura educativă a internării într-un centru educativ pe o perioada de 3 ani, cu începere de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri, pentru tentativă de omor şi tulburarea ordinii şi liniştii publice (…) menţine măsura arestului la domiciliu luată faţă de inculpatul (…) deduce din durata măsurii educative durata reţinerii şi durata arestului preventiv şi arestului la domiciliu de la data de 14.09.2020 la zi. (…) dispune prelevarea probelor biologice de la inculpații (…), (…) şi (…), în vederea introducerii profilului genetic în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare.

Ia act că persoana vătămată … nu s-a constituit parte civilă în cauză. Ia act că persoana vătămată … (decedat la 01.12.2020) nu s-a constituit parte civilă în cauză. (…) obligă pe cei patru inculpaţi să plătească în solidar despăgubiri civile, după cum urmează: părţii civile Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Pantelimon” Focşani suma de 1.291,73 cu titlu de daune materiale, plus dobânda legală aferentă acestei sume începând cu data de 16.09.2020 şi până la achitarea integrală a daunelor; părţii civile Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Spiridon Iaşi suma de 16.696,56 lei cu titlu de daune materiale, plus dobânda legală aferentă acestei sume începând cu data de 28.09.2020 şi până la achitarea integrală a daunelor; părţii civile Serviciul de Ambulanţă Judeţean Vrancea suma de 1.068,2 lei cu titlu de daune materiale, se arată în hotărâre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here