Poeziile lui Eminescu, traduse în limba azeră! Prezentarea cărții, inclusă între manifestările dedicate Zilei Culturii Naționale, de la Focșani

0
348

Cu prilejul celor 172 de ani de la nașterea Poetului Mihai Eminescu și al Zilei Culturii Naționale, Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea a inițiat și va organiza o serie de activități cultural – educative, desfășurate sub egida Consiliului Județean Vrancea, în parteneriat cu instituțiile de cultură județene, Centrul Cultural Vrancea și Muzeul Vrancei, precum și cu sprijinul unor instituții de învățământ din Focșani și al Universității București, Filiala Focșani.

Vă prezentăm mai jos, programul acestor activități care vor fi transmise și online, așteptându-vă alături de noi, în spirit eminescian și cuget românesc!

ZIUA CULTURII NAȚIONALE – 15 Ianuarie 2022

  1. 12 ianuarie 2022 – ora 11.00 – la Sala de lectură „Ion Diaconu”

Lansarea volumului colectiv „Priviri înserate” – editat în premieră, de Asociația Nevăzătorilor din România – Filiala Vrancea

  1. 13 ianuarie 2022 – ora 11.00 – la Biroul pentru Copii și Tineret „Oana-Diana Renea”

Mihai Eminescu și patriotismul” – activitate desfășurată împreună cu elevii clasei a IV-a D, coord. de prof. înv. primar d-na Stănculețu Bianca, Școala „Ștefan cel Mare” Focșani

  1. 13 ianuarie 2022 – ora 14.00 – la Sala de lectură „Ion Diaconu”

Activitate organizată de Centrul de Tineret Focșani, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea, în cadrul proiectului dedicat Zilei lui Mihai Eminescu, activitate coordonată de d-nul Adrian Matei și d-na Orania Zdrincu

  1. 14 ianuarie 2022 – ora 11.00 – Universitatea București, Filiala Focșani

Activitate organizată de Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea, în parteneriat cu Muzeul Vrancei și Centrul Cultural Vrancea

PROGRAM

  1. Cuvântul de salut al managerului Bibliotecii Județene Vrancea

  2. Alocuțiuni ale invitaților

  3. Lansarea Temei anului 2022 pentru bibliotecile publice din județul Vrancea: „Anul Partenerilor și Colaboratorilor Bibliotecii”

  4. Inaugurarea „Raftului de Onoare” – care să găzduiască cărți curente donate, rare sau bibliofile.

  5. Prezentarea volumului „Poezii” de Mihai Eminescu, 2021, tradus pentru prima dată în limba azeră, sub coordonarea E.S. Domnul Vasile Soare, Ambasador Extraordinar și Plenipontențiar al României în Republica Azerbaidjan.

  6. Intermezzo eminescian: d-na Melania Stroia – soprană, expert la Centrul Cultural Vrancea.

  7. Prezentarea d-nului Ionuț Iliescu, muzeograf la Muzeul Vrancei, intitulată „Mihai Eminescu și unul dintre intelectualii focșăneni ai vremii”.

  8. Recital de poezie susținut de elevii Școlii Populare de Artă, coordonați de d-nul prof. Bogdan Trifan, acompaniați la vioară de d-nul prof. Ivan Dumitru.

  9. Raftul de Onoare” – prezentare a donațiilor de carte despre istoria diplomației româno-chineze primite de bibliotecă, prin amabilitatea d-nei prof. univ. dr. Anna Eva Budura, sinolog de recunoaștere internațională.

  10. Prezentarea expoziției de carte bibliofilă „Mihai Eminescu”.

  11. Lansarea unor noi servicii de bibliotecă pentru comunitatea vrânceană:

  • Un muzeu într-o bibliotecă, o bibliotecă într-un muzeu” – jocuri provenite de la Muzeul Jocurilor din Chemnitz: proiect volant, cu participare internațională, care constă în aducerea la Biblioteca Județeană Vrancea a unui număr de 188 jocuri, din diferite domenii, care vor fi distribuite și utilizate pe tot teritoriul județului Vrancea.

  • BookStation – organizare de activități de petrecere activă a timpului liber pentru elevii navetiști.

  1. 17 ianuarie 2022 – ora 11.00, la Sala de lectură „Ion Diaconu”

Poveste despre Mihai Eminescu” – activitate desfășurată împreună cu elevii clasei I D, coord. de prof. înv. primar d-na Carmen Neață, Școala „Ion Basgan” Focșani.

Comunicat de presă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here