Ediția: Sâmbătă 20 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Sâmbătă 20 aprilie 2024 Nr. 6608

Întârzieri ale trenurilor de până la 4 ore din cauza grevei CFR-iștilor; în 54 de stații activitatea este oprită

Angajații CFR care se ocupă cu repararea locomotivelor au declanșat luni dimineață o grevă, nemulțumiți de înghețarea salariilor. Liderul sindicaliștilor, Rodrigo Maxim, a precizat că 1.500 de lucrători din toată țara participă la protest, dar și alți angajați sunt nemulțumiți și așteaptă negocierile cu Ministerul Transporturilor. Sindicaliștii cer o majorare a salariilor de 35% pentru această categorie de personal, scrie Hotnews.

Trenurile, inclusiv cele care trebuie să ajungă în gările din Vrancea, au întârzieri foarte mari, de până la 4 ore. Mai mult, conform sursei citate, în unele gări se anunță la megafon că niciun tren nu mai circulă pe perioadă nedeterminată.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat, luni, că Guvernul anterior a promis ”foarte multe” lucruri angajaţilor de la CFR, dar acestea nu sunt sustenabile economic, adăugând că va continua dialogul atât cu managerii, cât şi cu sindicaliştii din aceste societăţi, scrie AGERPRES.

„Referitor la greva CFR – eu am avut în această dimineaţă întâlniri cu managerii companiilor din CFR. De asemenea, după-masă, o să am întâlniri şi cu ei şi cu liderii de sindicat. Vreau să fiu foarte clar şi să vă spun că în acest moment mă aflu, ca ministru al Transporturilor, în situaţia următoare: nişte domni, înaintea mea, au promis foarte multe lucruri, au promis că va intra în vigoare statutul feroviarilor, au promis liderilor de sindicat în discuţiile de la Ministerul Finanţelor că vor fi mărite salariile, mă refer la guvernarea care s-a încheiat în septembrie, şi că anumite facilităţi vor fi puse în practică de la 1 ianuarie. Totul e pe bază de promisiuni. Pe de altă parte, tot acea guvernare venea şi spunea că infrastructura feroviară trebuie să dispară sau să fie tratată la şi altele”, a afirmat Grindeanu, într-o conferinţă de presă, la sediul central al PSD.

El a completat că, în discuţiile pe care le-a avut cu managerii din zona feroviară, le-a prezentat „o realitate” şi nu vrea să fie acuzat de cei care îi vor succeda că a făcut promisiuni de care să nu ţină cont. „Realitatea care stă în picioare în acest moment pe zona feroviară este o realitate economică neplăcută sau nesustenabilă economic, pe orice tip – CFR Infrastructură, Marfă, Călători. Statul român s-a angajat prin PNRR, în anul 2022, să eficientizeze aceste companii. Aceste angajamente trebuie să le îndeplinim. Sunt dispus la dialog, voi sta de vorbă cu toată lumea, dar voi avea ca şi coordonate de bază două lucruri: pe de o parte, sustenabilitatea economică şi, pe de altă parte, jaloanele pe care trebuie să le îndeplinim pe parcursul lui 2022. De la aceste lucruri nu am cum să abdic. Împreună cu managerii şi cu liderii de sindicat să găsim soluţii astfel încât veniturile să crească, dar soluţii care să fie susţinute economic”, a explicat ministrul.

Sorin Grindeanu a informat că va mai fi o discuţie în Guvern la începutul anului viitor privind o posibilă plafonare a preţurilor la energie pentru beneficiari de tipul CFR. Potrivit ministrului Transporturilor, dacă anul viitor ar fi mărite salariile celor de la CFR cu 10% impactul bugetar ar fi de peste 1 miliard de lei, iar aceste resurse nu există în prezent. El a subliniat că pentru a eficientiza companiile CFR trebuie făcuţi mai mulţi paşi, iar acest lucru va începe anul viitor, aşa cum se prevede în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Directorul CFR, Ion Simu, a declarat într-o conferință de presă că sunt 109 trenuri afectate luni de greva spontană de la CFR, scrie DIGI 24. Simu a precizat că în 54 de stații activitatea este oprită. „Nu este o grevă, este un protest spontan ilegal”, a spus Simu. „Îmi rog colegii din toate funcțiile să înceapă imediat lucrul pentru că acțiunea lor aduce pierderi economice”, a mai spus directorul CFR S.A. Directorul CFR și directorul CFR Călători, Traian Preoteasa, au mai precizat că vor sesiza organele de cercetare penală și au spus că banii pe bilete vor fi returnați călătorilor care au fost afectați de greva spontană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?