Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

GALERIE FOTO: Ziua Națională, sărbătorită la Paris de elevi și profesori ai Colegiului Economic Focșani

În perioada 29 noiembrie – 3 decembrie, s-a desfășurat la Paris prima activitate de învățare cu elevii, din cadrul proiectului Erasmus+ “Researching European And Cultural Heritage to share”. Peste 50 de elevi și profesori din Franța, Spania, Grecia, Portugalia, România și Turcia au participat la evenimente culturale franceze și au descoperit monumentele și site-urile UNESCO din Paris. Prima zi de luni, 29 noiembrie, a fost dedicată moștenirii artistice franceze: participanții au descoperit cartierul parizian numit „Montmartre”, au călătorit cu transportul public local numit „Funiculaire”, au vizitat catedrala Sacré-Coeur. Ei au aflat că Montmartre era un loc cunoscut pentru cafenelele sale, pentru dansurile publice, fiind o locație populară pentru scriitori, poeți și pictori precum Picasso, Modigliani, Van Gogh, Utrillo, Matisse, Toulouse-Lautrec, Renoir. Participanții au aflat, de asemenea, că Butte of Montmartre a solicitat să facă parte din site-urile Patrimoniului Mondial UNESCO. După-amiaza, elevii s-au împărțit în grupuri mixte pentru a găsi lucrări de artă în cadrul Muzeului Luvru și pentru a face fotografii cu ,,ipostaze înghețate” în fața picturilor și sculpturilor, descoperind vasta sa colecție de opere de artă.

Marți, 30 noiembrie, a început cu vizita pe bulevardul Champs-Elysées, de la Arcul de Triumf până la Place de la Concorde: grupului i s-a explicat importanța valorii naționale a mormântului „Soldatului necunoscut”, acest loc de comemorare fiind prețuit de Franța, mai ales de Ziua Națională. Plimbarea pe bulevardul Champs-Elysées a fost ocazia de a menționa originea istorică a locului datorită completării unui chestionar în grupuri internaționale. Toți participanții s-au întâlnit în fața Obeliscului, unde li s-a explicat că tocmai au mers pe bulevardul lung, așa cum face în mod tradițional armata franceză de Ziua Independenței (în fiecare zi de 14 iulie). Participanții au avut șansa de a vedea Parlamentul francez, Palais de l’Elysée (unde locuiesc și lucrează președinții francezi) și Place Beauveau (unde locuiesc și lucrează prim-miniștrii). După-amiaza, elevii au petrecut ceva timp în magazinele din arcadele de pe Rue de Rivoli, înainte de a vizita Cartierul Latin și de a descoperi Notre-Dame, universitatea Sorbona, Panteonul, rue ,,Saint-Jacques”. Panteonul a fost izolat din cauza unui eveniment național excepțional, și anume intrarea lui Joséphine Baker în Panteon. Participanții au avut șansa de a trăi această experiență unică, deoarece au putut vedea oficiali în uniforme și forțe de securitate în tot Parisul, au simțit atmosfera tensionată și simbolică, au auzit sirenele toată ziua.

Miercuri, 1 Decembrie 2021, s-a vizitat Auvers-sur-Oise, un loc al impresionismului, pictori care au trăit și au lucrat în Auvers-sur-Oise precum Paul Cézanne, Charles-François Daubigny, Camille Pissarro și Vincent van Gogh. Turul ghidat a ajutat participanții să înțeleagă elementele cheie ale impresionismului și pictorilor impresioniști. Acest loc liniștit a fost impresionant și informativ. Elevii și profesorii au avut timp să stea gânditori în fața grădinilor peisagistice în stil francez. Au urmat castelul și grădinile Chantilly. Un moment memorabil a fost cel în care elevii și profesorii români și-au sărbătorit Ziua Națională cu muzică și dans. Vizita la castel a fost impresionantă, deoarece conține a doua cea mai mare colecție de picturi și obiecte originale după Luvru și a doua cea mai mare colecție de cărți originale după biblioteca națională franceză François Mitterrand. Au aflat că toate tablourile și obiectele trebuie să rămână așa cum au fost aranjate pentru a respecta moștenirea scrisă în testament. Grădinile și-au dezvăluit armonia, simetria și formele geometrice datorită lui AndréLe Notre, grădinarul Regelui.

Joi, 2 decembrie, s-a vizitat „Potager du Roi”, la Versailles. Elevii și profesorii au aflat că acest site de patrimoniu natural este o livadă fabuloasă compusă din pomi fructiferi și legume. „Potager du Roi” are un interes istoric și agricol: de-a lungul anilor s-au conservat din întreaga lume semințe de plante, pomi fructiferi și legume. Această moștenire agricolă este valoroasă și semnificativă, deoarece genele originale sunt încă în uz, iar publicul poate cumpăra alimente organice de la sediul proprietății. După-amiaza au vizitat Palatul Versailles. Elevii și profesorii au descoperit palatul datorită ghidului audio. Au aflat despre istoria sa, despre regi și despre grădinile în stil francez. Această vizită a permis să conștientieze patrimoniul natural valoros pe care Versailles îl are de oferit. Participanții și-au exprimat recunoștința pentru vizitarea palatului cu apartamentele și camera regelui, Sala Oglinzilor.

Vineri, 3 decembrie, departe de a fi descurajate de trenurile suburbane pline, cele șase delegații europene au parcurs distanța de la gara Gare du Nord la gara Ermont-Eaubonne, o suburbie a Parisului, unde se află liceul Ferdinand Buisson. Au fost întâmpinați de un discurs de bun venit din partea directorului liceului și li s-au oferit vestitele croissante franceze. Elevii francezi au ghidat elevii europeni într-o viziță a școlii, în timp ce profesorii au vizitat atelierele împreună cu profesori francezi. Activitățile creative au provocat elevii în scrierea unei scrisori despre un monument vizitat în timpul săptămânii pentru a cere UNESCO să-l înscrie în patrimoniul internațional, scrierea de mesaje pe imagini pentru a crea dialog între personaje; redactarea unui acrostih cu litere din cuvântul HERITAGE în fiecare limbă; scrierea feedbackurilor pe un afiș mare despre momentele trăite petrecute în Franța. Un joc evaluativ, de tipul „Vrei să fii milionar?” a încheiat după-amiaza: participanții au trebuit să răspundă la întrebări generale care s-au raportat la locurile patrimoniului francez vizitate în timpul săptămânii, ei fiind recompensați cu premii pentru răspunsurile corecte. Au fost oferite participanților certificate de prezență, certificatele Europass și un album foto, după care participanții au savurat produse alimentare tradiționale franceze.

„Ne-am despărțit cu toții după ce ne-am împărtășit bucuria de a ne cunoaște, plăcerea de a fi schimbat idei despre toate subiectele posibile, fericirea noastră de a fi vizitat locuri din patrimoniul UNESCO și dorința de a ne vedea în mobilitățile viitoare”, a spus profesoara Marilena Găucan. „Pentru mine experiența Erasmus a fost magică! Mi-au plăcut locurile pe care le-am vizitat (Louvre, Versailles, Chantily etc.), deoarece erau superbe și pline de informații. Parisul este un oraș superb, iar oamenii cu care am fost l-au făcut de zece ori mai frumos! Mâncarea a fost bună, iar hotelul unde am stat a fost confortabil și plăcut. Recomand participarea la un astfel de proiect! Amintirile sunt de neuitat!”, a spus Beatrice-Maria Nelu, clasa a X-a F. „Pentru mine a fost una dintre cele mai frumoase experiențe! Am avut parte de momente minunate alături de echipa noastră, dar și de celelalte echipe. Este una dintre acele experiențe pe care cu siguranță le-aș repeta!”, a spus Alexandra Secară, clasa a X-a F.

„Sunt bucuros că am putut participa la un proiect Erasmus, mi-am descoperit aptitudinile de a comunica cu persoane noi și din alte țări. Totodată, m-am descoperit și pe mine și lucrurile care îmi plac. Mulțumesc liceului nostru pentru șansa de a descoperi, de a învața și de a călători într-o țară precum Franța”, a spus și Sergiu-Sebastian Mărgărit, clasa a XI-a A.

„Pe mine această experiență uluitoare m-a ajutat în dezvoltarea personală. M-a surprins faptul că într-un timp atât de scurt am reușit să leg prietenii foarte strânse cu persoane complet noi!”, a spus Andrei-Angelo Ivan, clasa a XI-a A.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?