Ediția: Marți 16 aprilie 2024 Nr. 6605
Ediția: Marți 16 aprilie 2024 Nr. 6605

A murit învățătorul Ion Leu, de la Școala 2 Focșani

Încă un stâlp al învățământului vrâncean a plecat fulgerător dintre noi, lâsînd în urmă un gol imens, greu de egalat. Învățătorul Ion Leuîn vârstă de 70 de ani, care abia ieșise la pensie anul trecut, ne-a părăsit pentru totdeauna. Dascălul vrâncean a plecat să facă școală în ceruri și să le spună îngerilor că aici, pe pământ, și-a făcut datoria până în ultima secundă, că niciodată nu a încetat să iubească copiii și meseria.

A fost un învățător devotat, un simbol al școlii vechi, de elită a învățământului din județul Vrancea, un dascăl care a slujit cu credință această nobilă meserie, timp de 48 de ani. S-a născut la Vidra și a urmat școala din sat, după care a mers la Liceul Pedagogic din Galați, de unde s-a întors învățător prin repartiție guvernamentală în comuna Vizantea Livezi, la doi pași de satul său natal. La ceva timp, s-a transferat la școala din comuna Vidra, satul Irești. A fost omul care a luminat mințile copiilor din localitatea natală, cea care l-a dăruit ca om și învățător de seamă. A plecat la Focșani, la fosta Școală 6, apoi a slujit și ca pedagog, o bucată de vreme. Din anul 1987 a ajuns la Școala 2, respectiv „Ion Basgan”, unde a ieșit la pensie, anul trecut.

Niciodată nu a lăsat garda jos și tot timpul a ținut sus stindardul cunoașterii, al educării tinerei generații și al deslușirii buchei cărții. În urma sa, cu lacrimi și tristețe de nedescris, sfâșiată de durere, soția sa Adriana Leu, învățătoare și ea la Școala „Nicolae Iorga” din Focșani, își strigă soțul neîncetat. De la Londra vor veni acasă, la Focșani, fiica sa – Laura Ștefania, nepotul Christoper și ginerele Răzvan, care nu își vor mai găsi vreodată alinarea în brațele celui ce a fost tată, bunic, socru, omul școlii, omul care toată viața sa a luminat și educat zeci și zeci de generații.

Cu mare durere în suflet ne luăm rămas bun de la unul dintre liderii valoroși pe care i-a avut Sindicatul Liber din Învățământ Vrancea. Ion Leu, fostul lider de sindicat al organizației Școala Gimnazială Ion Basgan Focșani, pensionar de un an de zile, s-a stins din viață, lăsând în urma sa tristețe, dar și o moștenire importantă: munca depusă pentru binele membrilor de sindicat pentru care și-a dedicat o mare parte din viață. Pentru noi, Ion Leu va rămâne mereu un OM deosebit, cu un caracter puternic și un suflet mare, dar și un exemplu de moralitate, curaj și dăruire. A iubit adevărul și sinceritatea, dar a disprețuit minciuna și ipocrizia, a fost discret, dar a știut cum să își facă auzită vocea, atunci când drepturile colegilor trebuiau apărate. Ion Leu a fost un OM cu care puteai pleca la drum, fără a avea teama că te abandonează, atitudine întâlnită doar la oamenii de caracter. Îți mulțumim, prieten drag, coleg și OM al educației pentru tot ce ai realizat! Dumnezeu să te odihnească în pace, iar familiei tale îndurerate să îi ofere putere în aceste zile în care suferim cu toții pentru că nu te mai avem printre noi! Dumnezeu să te odihnească în pace!”, este mesajul transmis de Biroul Operativ al Sindicatului Liber din Învățământ Vrancea. Trupul neînsuflețit a fost depus la Biserica de lângă Școala 2, iar cei care vor să îi aducă un ultim omagiu o pot face până vineri, 10 decembrie, când va fi condus pe ultimul drum, începând cu ora 12.00, către Cimitrirul Sudic. Rămas bun, domnule învățător! Dumnezeu să te odihnească în pace!

Cotidianul „Monitorul de Vrancea” este alături de familia greu încercată și transmite sincere condoleanțe! Dumnezeu să-l ierte!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?