Ediția: Marți 16 aprilie 2024 Nr. 6605
Ediția: Marți 16 aprilie 2024 Nr. 6605

VIDEO: „La casa de papel”, varianta românească. „El Profesor”, condamnat la 8 ani după ce a aruncat în aer bancomate din Vrancea și Galați

Bărbații care în toamna anului trecut au aruncat în aer bancomate din Galați și Vrancea, pentru a sustrage bani, au fost condamnați de prima instanță la închisoare cu executare. În dosar au fost trimiși în judecată cinci inculpați, cu vârste cuprinse între 22 și 35 de ani, patru dintre aceștia operând și în Vrancea – la Păunești și Vulturu. Potrivit acuzațiilor, în luna septembrie – octombrie 2020, inculpații s-au constituit într-un grup infracțional organizat, structură infracțională constituită în scopul comiterii infracțiunilor de furt calificat, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, structură infracțională care a activat până la momentul depistării în flagrant a inculpaților, respectiv până la 22 octombrie 2020. Cea mai mare pedeapsă, de 8 ani închisoare, a fost aplicată celui considerat capul rețelei, în vârstă de 34 de ani, care decidea fiecare pas, de la cine ce rol avea și până la modul în care urma a fi împărțiți banii, și care ar fi învățat modul de operare pe când se afla închis în penitenciar, în Italia.

De altfel, după cum se arată în motivarea hotărârii, preluată de rolii.ro, acesta a păstrat secretul modului în care construia dispozitivele explozive, tocmai cu scopul de a-și păstra rolul de lider și de a avea puterea de decizie în cadrul structurii infracționale. Tot în motivare se arată că trei dintre cei cinci inculpați din dosar au condamnări în străinătate pentru furturi, dar și că unii dintre aceștia sunt cercetați într-un dosar penal pentru o faptă similară, pe raza municipiului Călărași. În afară de pedepsele cu închisoare, inculpații au fost obligați să achite și despăgubiri către CEC, pentru distrugerea bancomatelor, în mare parte.

Pentru faptele din Vrancea, au de achitat 3.849,67 lei – contravaloarea unor lucrări minime pentru limitarea pagubelor și valoarea francizei care nu a putut fi recuperată de la firma de asigurare, 36.643,98 lei – contravaloarea distrugerii ATM Păunești și clădirii agenției bancare (geamuri, tâmplărie, uși), dar și 1.000 lei – valoarea francizei care nu a putut fi recuperată de la firma de asigurare, și 8.382,02 lei – contravaloarea despăgubirilor achitate CEC BANK ca urmare a distrugerii ATM Agenția Vulturu.

Condamnă pe inculpatul B. M.-V. la 2 ani închisoare (…) pentru constituire a unui grup infracțional organizat (…) la 3 ani închisoare pentru furt calificat în formă continuată (…) la 3 ani închisoare pentru nerespectare a regimului munițiilor explozive în formă continuată (…) la 3 ani închisoare pentru distrugere în formă continuată (…) la 2 ani închisoare pentru instigare la conducerea unui autovehicul pe drumurile publice cu numere false de înmatriculare în formă continuată (…) la 2 ani închisoare pentru conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fără permis de conducere în formă continuată (…) la 3 ani închisoare pentru furt calificat (…) dispune contopirea pedepselor aplicate inculpatului, urmând ca acesta să execute pedeapsa cea mai grea, aceea de 3 ani închisoare și pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art. 66 lit. a, b din C.pen. pe o durată de 2 ani după executarea pedepsei principale sporită la 8 ani închisoare (…).

Condamnă pe inculpatul C. N.-I. la 1 an închisoare (…) pentru constituire a unui grup infracțional organizat (…) la 2 ani închisoare pentru furt calificat în formă continuată (…) la 2 ani închisoare pentru nerespectare a regimului munițiilor explozive în formă continuată (…) la 2 ani închisoare pentru distrugere în formă continuată (…) la 1 an închisoare pentru conducere pe drumurile publice a unui autovehicul a unui autovehicul cu număr fals de înmatriculare în formă continuată (…) la 1 an închisoare pentru instigare la conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fără permis de conducere în formă continuată (…) dispune contopirea pedepselor aplicate inculpatului, urmând ca acesta să execute pedeapsa cea mai grea, aceea de 2 ani închisoare și pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art. 66 lit. a, b din C.pen. pe o durată de 2 ani după executarea pedepsei principale sporită la 4 ani și 4 luni închisoare (…).

Condamnă pe inculpatul M. V. la 1 an închisoare (…) pentru constituire a unui grup infracțional organizat (…) la 2 ani închisoare pentru furt calificat în formă continuată (…) la 2 ani închisoare pentru nerespectare a regimului munițiilor explozive în formă continuată (…) la 2 ani închisoare pentru distrugere în formă continuată (…) la 1 an închisoare pentru instigare la conducere a unui autovehicul pe drumurile publice, a autovehicul a unui autovehicul cu număr fals de înmatriculare în formă continuată (…) la 1 an închisoare pentru conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fără permis de conducere în formă continuată (…) la 2 ani închisoare pentru furt calificat (…) dispune contopirea pedepselor aplicate inculpatului, urmând ca acesta să execute pedeapsa cea mai grea, aceea de 2 ani închisoare și pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art. 66 lit. a, b din C.pen. pe o durată de 2 ani după executarea pedepsei principale sporită la 5 ani închisoare (…).

Condamnă pe inculpatul N. I.- A. la 1 an închisoare (…) pentru constituire a unui grup infracțional organizat (…) la 2 ani închisoare pentru furt calificat în formă continuată (…) la 2 ani închisoare pentru nerespectare a regimului munițiilor explozive în formă continuată (…) la 2 ani închisoare pentru distrugere în formă continuată (…) la 1 an închisoare pentru instigare la conducere a unui autovehicul pe drumurile publice, a autovehicul a unui autovehicul cu număr fals de înmatriculare în formă continuată (…) dispune contopirea pedepselor aplicate inculpatului, urmând ca acesta să execute pedeapsa cea mai grea aceea de 2 ani închisoare și pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art. 66 lit. a și b din C.pen. pe o durată de 2 ani după executarea pedepsei principale sporită la 4 ani închisoare (…).

Condamnă pe inculpatul A. C. la 1 an închisoare pentru constituire a unui grup infracțional organizat (…) la 1 an închisoare pentru tentativă la furt calificat în formă continuată (…) la 2 ani închisoare pentru nerespectare a regimului munițiilor explozive în formă continuată (…) la 2 ani închisoare pentru distrugere în formă continuată (…) la 2 ani închisoare pentru distrugere în formă continuată (…)la 1 an închisoare pentru punere în circulație a unui autovehicul pe drumurile publice, a unui autovehicul cu număr fals de înmatriculare în formă continuată (…) la 1 an închisoare pentru încredințare spre conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fără permis de conducere în formă continuată (…) la 2 ani închisoare pentru furt calificat în formă continuată (…) dispune contopirea pedepselor aplicate inculpatului, urmând ca acesta să execute pedeapsa cea mai grea, aceea de 2 ani închisoare și pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art. 66 lit. a, b din C.pen. după executarea pedepsei principale sporită la 4 ani și 8 luni închisoare, se arată în hotărârea instanței.

În dosar sunt descrise patru fapte: două din septembrie 2020, când inculpații au detonat ATM-ul amplasat în Agenția Liești, Galați, și cel de la Agenția Tulucești, Galați, plus cele două tentative din Vrancea. De menționat că inculpații au plecat cu bani doar de la Agenția din Tulucești, când nu doar că au aruncat în aer bancomatul, ci au pătruns în incinta agenției, de unde au luat 117.590 lei. Deja, după acest moment, ancheta era într-un stadiu avansat, iar după ce inculpații au aruncat în aer bancomatul din Păunești la începutul lunii octombrie, reușind să creeze doar pagube, s-a organizat flagrantul de la Vulturu, din noaptea de 21 octombrie. Însă, din ce se arată în motivare, inculpații au „filat” anterior inclusiv ATM-uri din localitățile Măicănești și Ciorăști. Și la Vulturu au reușit doar să producă pagube și, pentru că au simțit că ceva nu e în ordine, au încercat ulterior să fugă.

La ora 03:12 conducătorul autovehiculului marca Seat Cordoba de culoare gri a pornit din loc. (…) fiind evident faptul că cele patru persoane încercaseră să sustragă sumele de bani existente în ATM-ul amplasat în Agenția Vulturu a fost demarată activitatea de prindere în flagrant, fiind executate somații. Întrucât conducătorul autoturismului marca Seat Cordoba de culoare gri a refuzat să se supună somațiilor intenționând să părăsească în trombă locul faptei, s-a procedat la blocarea laterală dreapta a autoturismului susmenționat prin utilizarea tehnicii din dotarea Ministerului Afacerilor Interne. În acest timp, inculpații care ocupau bancheta din spate a autoturismului au părăsit autoturismul, încercând să escaladeze gardul proprietății învecinate, confecționat din tablă galvanizată dispusă în plan vertical. Având în vedere aceste aspecte și posibilitatea ca cel puțin doi membri a structurii infracționale să poată părăsi locul faptei, au fost executate focuri de avertisment în plan vertical, dispunându-se ca elicopterul din dotarea Inspectoratului General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne să efectueze zbor la joasă altitudine. Întrucât cele patru persoane nu s-au conformat somațiilor s-a procedat la urmărirea, prinderea și imobilizarea acestora, în imediata apropiere a Agenției Vulturu, fiind utilizată forța, în mod gradual, se mai arată în sursa citată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?