Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

Fotbal: Clubul norvegian Tromso a prezentat primul tricou din lume cu coduri QR în apărarea drepturilor omului

Clubul norvegian de fotbal Tromso IL a prezentat luni primul tricou de fotbal din lume cu coduri QR, o iniţiativă în sprijinul apărării drepturilor omului în Qatar înaintea Cupei Mondiale din 2022, scrie AFP. Rezultat al cooperării cu Amnesty International, tricoul prezintă formele geometrice caracteristice codurilor QR care, scanate, duc la un site care se ocupă de susţinerea drepturilor omului.

„Prin aceasta sperăm să stimulăm mai multe discuţii, mai multe dezbateri, vrem mai multe acţiuni în sprijinul drepturilor omului”, a declarat Tom Hogli, fost jucător profesionist, director de relaţii publice al clubului Tromso IL, prezentând tricoul. Echipa Tromso, locul 12 în prima ligă norvegiană, va purta acest tricou duminică împotriva celor de la Viking FK (locul 3) în ultima întâlnire din ligă dinaintea pauzei de iarnă. Tromso a fost prima grupare din fotbalul profesionist care a cerut boicotarea Cupei Mondiale din Qatar pentru a protesta împotriva stării lucrătorilor migranţi din emirat. De altfel, situaţia respectivă este în atenţia întregii opinii publice mondiale.

Recent, un grup de suporteri ai clubului german de fotbal Bayern Munchen a demarat o acţiune în care contestă intenţia de prelungire a unui contract cu Qatar Airways, o compania aeriană dintr-o ţară care nu respectă drepturile omului. Clubul bavarez numără 293.000 de suporteri oficiali şi Germania este în mod tradiţional foarte sensibilă la probleme privind etica sportivă, astfel că vocea contestatarilor este auzită. La ultimul meci de acasă al bavarezilor, milioanele de telespectatori au văzut bannerele desfăşurate pe Allianz Arena, în care doi înalţi oficiali, Herbert Hainer şi Oliver Kahn, sunt caricaturizaţi lângă o maşină de rufe, pe care scrie Bayern Munchen, cu un tricou însângerat al Qatarului şi două valize de bani, cu sloganul: ”Pentru bani, albim totul”. Iniţiativa fanilor bavarezi are şi o rezonanţă specială, în apropiere de Cupa Mondială 2022 din emirat.

Contestatarii au încercat să impună pe ordinea de zi a viitoarei adunări generale a clubului o moţiune care solicită renunţarea la prelungirea contractului de sponsorizare cu Qatar Airways, care expiră în 2023. Demersul a fost respins, dar fanii au dat asigurări că lupta continuă. ”Vrem să obţinem măsuri preventive, pentru a evita reînnoirea contractului. Qatar se face vinovată de violări masive ale drepturilor omului şi există suspiciuni grele de corupţie în sport”, a declarat Michel Ott, purtătorul de cuvânt al fanilor implicaţi în această acţiune. Contestatarii se sprijină în campania lor pe rapoartele ONG-urilor care acuză Qatar de exploatarea muncitorilor străini, mai ales în construcţia stadioanelor pentru Mondialul de anul viitor. Ei reproşează emiratului şi legea privind interzicerea homosexualităţii.

Qatarul a respins aceste critici, subliniind că a reformat dreptul la muncă şi a instaurat un salariu minim şi că suporterii LGBT sunt bineveniţi la Cupa Mondială.

Sigla Qatar Airways de pe tricoul bavarezilor aduce clubului anual circa 20 milioane euro, conform presei germane, departe însă de sumele încasate de la cei patru sponsori majori Allianz, Audi, Adidas şi Telekom. Luna trecută, şi naţionala de fotbal a Danemarcei a anunţat că va purta la antrenamente un echipament cu mesaje referitoare la drepturile omului în timpul Cupei Mondiale 2022 din Qatar.

Doi sponsori ai Federaţiei daneze de fotbal (DBU) vor pune la dispoziţie spaţiul lor pentru logo-uri în acest scop. „Am fost întotdeauna critici la adresa Cupei Mondiale din Qatar şi vrem să intensificăm discursul critic. Intenţionăm să folosim calificarea noastră pentru a lucra ca să existe mai multe schimbări în ţară”, a declarat un oficial al DBU, Jakob Jensen.

În septembrie, naţionala de fotbal a Suediei informa că nu va mai efectua un turneu în Qatar, ce era programat în această iarnă, după criticile aduse gazdei Cupei Mondiale 2022 pe plan internaţional privind situaţia muncitorilor emigranţi angrenaţi în lucrările de amenajare a stadioanelor ce vor găzdui meciuri la turneul final de anul viitor. După o discuţie avută marţi seară cu reprezentanţi ai cluburilor suedeze ”este clar că există un consens între cluburi împotriva organizării acestui turneu în Qatar”, declara preşedintele federaţiei Haakan Sjostrand. ”Vom căuta o alternativă. Cert este că turneul din ianuarie nu va avea loc în Qatar”, a subliniat Sjostrand.

Internaţionalul german Leon Goretzka (Bayern Munchen) a afirmat că în momentul atribuirii statutului de gazdă unei ţări pentru disputarea turneului final al Cupei Mondiale de fotbal ar trebui să se ţină cont de respectarea drepturilor omului în acea ţară şi de condiţiile existente acolo. La începutul anului, organizaţia Amnesty International îndemna jucătorii din naţionala Angliei să ia poziţie faţă de condiţiile de muncă ale lucrătorilor migranţi din Qatar, înaintea Cupei Mondiale de fotbal din 2022, pentru a urma astfel exemplul altor selecţionate.

Cu ocazia meciurilor din preliminariile CM 2022, componenţii reprezentativelor Germaniei, Olandei, Norvegiei şi Belgiei au purtat tricouri cu mesaje referitoare la drepturile omului în Qatar, în urma unui raport publicat luna trecută de ziarul britanic The Guardian, conform căruia cel puţin 6.500 de muncitori migranţi şi-au găsit moartea pe şantierele din Qatar în ultimul deceniu, după ce emiratul din Golful Persic a fost desemnat gazda Mondialului de fotbal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?