Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

Cotești. Biserica „Sfinții Voievozi” din satul Budești, reabilitată cu finanțare de la CNI

Primăria Cotești reabilitează Biserica Parohiei Budești din satul cu același nume. Compania Națională de Investiții (CNI) a scos din nou la licitație serviciile de proiectare, asistență tehnică din partea proiectantului și execuția de lucrări pentru obiectivul de investitii: „Reparații capitale acoperiș, turlă, pereții bisericii și înlocuire învelitoare Biserica Parohiei Budești, sat Budești, comuna Cotești, judetțl Vrancea“. Valoarea investiței este estimată la aproximativ 1,4 milioane de lei, plus TVA. Procedurile de licitație au fost reluate după ce la prima licitație nu s-a prezentat niciun constructor.

Biserica cu hramul „Sfinții Voievozi”, din satul Budești, este ctitorită în anul 1844. „Biserica se află într-un grad de degradare ridicat având o vechime de peste 100 de ani și necesită lucrări de înlocuire acoperiș, învelitoare, consolidare și hidroizolare fundație, asigurarea unui drenaj și alte lucrări de reabilitare. În prezent plouă în interior, jgheaburile și burlanele sunt deteriorate, nu există extensii ale acoperișului iar apele pluviale se scurg lângă fundația Bisericii afectând structura de rezistență. Necesitatea acestui studiu rezultă din constatările făcute în urma unei analize succinte cu privire la starea actuală a Bisericii, clădirea prezentând deteriorări structurale rezultate în urma infiltrațiilor și a tasării terenului. Nu există alte spații destinate activității religioase și accesul redus al tuturor categoriilor de vârstă, pot duce la schimbare în comportamentul acestora, cu efecte negative în plan religios și cultural. Nerealizarea acestei investiții duce la uitarea/dezrădăcinarea tradițiilor locale“, se arată în descrierea pe scurt a investiției.

Obiective preconizate a fi atinse prin realizarea investiției publice sunt: punerea în siguranță a imobilului; oprirea infiltrațiilor de pe acoperiș în interiorul Bisericii; creșterea calității vieții religioase prin reabilitarea și modernizarea infrastructurii religioase; desfășurarea de programe care să cuprindă tradiții și obiceiuri locale românești.

Principalele lucrări ce vor fi realizate sunt: Consolidarea fundațiilor existente; Consolidarea și repararea pereților existenți din zidărie; Refacerea pardoselii de la interior; Lucrări de reparații. „Dată fiind vechimea clădirii se impune refacerea finisajelor și a instalațiilor. Se vor înlocui elementele din lemn ce prezintă degradări, de la nivelul șarpantei și turlelor. Perimetral construcției se vor realiza trotuare etanșe cu lățimea de minim 1.50 m și pantă de minim 5% în care se vor monta la marginea exterioară rigole de colectare și evacuare spre canalizare a apelor pluviale. Se va reface sistemul de colectare și evacuare a apelor pluviale de pe acoperiș, astfel încât apa de la nivelul acoperișului să nu stagneze în zona fundațiilor clădirii“, se mai arată în descrierea lucrărilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?