Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

Un militar și trei civili, condamnați după ce au comis trei furturi dintr-un hipermarket din Focșani

După ce a scăpat „ieftin” în fața a trei acuzații de furt comise în dauna unui hipermarket din Focșani, un militar din municipiul reședință de județ a fost condamnat definitiv la închisoare cu suspendare, instanța considerând că altfel acesta nu ar învăța nimic din experiența penală. Militarul a intrat în vizorul oamenilor legii după ce, în 2017, a comis furturile împreună cu alți trei inculpați civili. Inițial, urmărirea penală a fost finalizată prima dată cu încheierea unor acorduri de recunoaștere a vinovăției între toți 4 inculpații și procuror, acorduri care însă au fost respinse în instanță, astfel că s-a ajuns la judecată.

În ceea ce îl privește, cadrul militar a fost acuzat că, în august 2017, împreună cu ceilalți inculpați, a sustras în trei rânduri bunuri din incinta hipermarketului, prejudiciul total pentru aceste fapte fiind în cuantum de 18.400 lei. La judecata pe fond, instanța a avut în vedere gravitatea redusă a infracțiunii, faptul că paguba cauzată a fost integral recuperată, dar și că militarul nu avea antecedente penale și în general era un om bun, astfel că s-a dispus anterior o soluție de renunțare la aplicarea pedepsei. În același timp, ceilalți inculpați au fost condamnați, mai ales că aveau și alte fapte din urmă.

Însă procurorii militari nu au fost mulțumiți de soluție, pe considerentul că acesta a dovedit un vădit dispreț față de valorile sociale protejate de dispozițiile legale încălcate, astfel că s-a ajuns în apel. Citatul este din hotărârea de condamnare, încărcată pe rolii.ro, unde se mai arată și că modul de operare folosit de inculpați era unul elaborat; aceștia se deplasau cu căruciorul de cumpărături încărcat cu produse la casa de marcat, unde de serviciu era inculpatul (…), care proceda la înlăturarea sistemului de alarmă antifurt al bunurilor sustrase, iar apoi scana un produs care avea o valoare infimă (…). Ulterior inculpații valorificau bunurile la diferite persoane, pe care le abordau, fie direct, fie prin intermediul site-urilor de vânzări online (…). Transportul bunurilor sustrase s-a realizat cu autoturismul marca (…), de culoare gri, cu număr de înmatriculare (…), aparținând inculpatului militar. În concluzie, referitor la gradul de pericol social al infracțiunii, nu se poate vorbi de unul redus (…). Relativ la persoana inculpatului, lipsa antecedentelor penale și recunoașterea faptei nu atenuează – în opinia Curții – starea de pericol creată prin săvârșirea infracțiunii, în contextul în care fapta nu a avut ca mobil satisfacerea unor nevoi primare ci a fost săvârșită în scopul obținerii de venituri imediate în mod injust, din valorificarea bunurilor sustrase. Împrejurarea că inculpatul este militar angajat nu poate constitui, prin ea însăși, temei pentru a dispune renunțarea la aplicarea pedepsei. Dimpotrivă, militarii, prin statutul lor, având standarde morale și de performanță profesională ridicate, trebuie să fie mai riguroși în ceea ce privește regulile de conviețuire socială, respectarea legilor în vigoare și a regulamentelor militare, având de apărat și valorile sociale ce le incumbă prin calitatea lor de militar.

Așa că la Curtea de Apel Galați a fost admisă calea de atac promovată de procurorii militari, inculpatul în cauză fiind condamnat la 6 luni închisoare cu suspendare pentru furt în formă continuată, acesta fiind obligat printre altele și să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității în cadrul Liceului Pedagogic „Spiru Haret” Focşani sau Liceului cu Program Sportiv Focşani, pe o perioadă de 80 de zile lucrătoare, sub coordonarea Serviciului de Probațiune Vrancea.

O altă modificare adusă de CA Galați a privit o inculpată, care de asemenea a fost obligată să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 80 de zile, în cadrul Primăriei comunei Vânători sau Bisericii „Sf. Maria” din satul Petreşti, comuna Vânători. În final, aceasta are o condamnare definitivă de 10 luni închisoare, iar ceilalți doi inculpați au 2 ani şi 2 luni închisoare și, respectiv, 8 luni închisoare, toate pedepsele fiind cu suspendare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?