Ionuț Baciu a fost zilier în Franța, iar acum sute de vrânceni angajați la firmele lui lucrează viile francezilor. Ce idei are pentru viticultura vrânceană

0
13793

Sute de vrânceni lucrează viile celor mai cunoscuți producători de cognac, pineau (aperitiv regional din vestul Franței) și vinuri din Franța. Aproape 1800 hectare de vie din regiunile viticole Charente, Charente-Maritime și Bordeaux sunt lucrate în ultimii ani de muncitorii români angajați la cele două firme conduse de vrânceanul Ionuț Baciu. Majoritatea angajaților sunt din zona Vrancei, de la Vidra, Odobești, Panciu, Nereju. Născut la Focșani, Ionuț Baciu a copilărit la bunicii de la Vidra, iar după ce părinții s-au mutat la Constanța, și-a definitivat studiile în orașul de la malul mării. A terminat Facultatea de drept și, în paralel, a lucrat la TV Neptun, unde a început ca agent publicitate și a promovat până la funcția de director media. A lucrat o perioadă în administrația Portului Constanța, iar ulterior a devenit antreprenor, dezvoltând mai multe societăți comerciale. Dar a venit criza din 2008, când micii antreprenori nu au fost susținuți de stat și mediul bancar. Ionuț Baciu spune că perioada în care a trebuit să închidă afacerile din cauza crizei a reprezentat o experiență nefastă. „Se spune că prima oară când dai cu capul de pragul de sus îl vezi și pe cel de jos. Cam asta a fost experiența pentru mine în 2008, când a venit criza. Am închis societățile din România, am stat vreo doi an în degringoladă pentru că nu știam ce să fac”, povestește Ionuț Baciu.

A încercat să lucreze la diferite firme însă condiția de simplu angajat nu i se potrivea. În 2010 a luat decizia de a pleca în Franța, unde a lucrat ca simplu zilier în vie. Inițial a lucrat pentru un prestator francez de servicii viticole, în zona Segonzac, unde a fost format în această meserie. A văzut criza forței de muncă din viticultura franceză, unde era nevoie de angajați bine pregătiți pentru muncile sezoniere. La fel ca în România, proprietarii de vie nu reușeau să găsească muncitori zilieri pregătiți pentru aceste munci, iar soluția era să contracteze serviciile unei firme specializate de servicii viticole pentru aceste lucrări. „Am început ca simplu zilier în Franța. Am început de jos, nu mi-a fost rușine de unde am plecat. Mi-a plăcut libertatea de a respira, de a gândi. Atunci am văzut această oportunitate, am văzut cu ce se confruntau francezii în 2010, cu lipsa personalului din viticultură. Timp de trei ani, lucrând la diverși viticultori, am învățat practic ceea ce înseamnă viticultură. Până atunci nu știam decât cum să dai cu o sapă în vie, să o stropești, nu știam mare lucru despre cultura viței de vie, cum să le asociezi, care sunt lucrările în vie. Când am deprins bine toate aceste lucruri am zis: De ce să nu fac o afacere?”. În 2015 am înființat prima firmă unde am început cu un singur angajat, apoi am crescut treptat, 20, 30, 50 de angajați și numărul a crescut de la an la an. Acum sunt 250 de angajați, la două societăți pe profil de viticultură, în două regiuni diferite”, ne-a spus Ionuț Baciu. Printre clienții săi sunt mari branduri de cognac, precum Martell sau Hennessy.

A câștigat încrederea proprietarilor de vii

Începutul afacerii a fost dificil pentru că proprietarii de vie francezi nu aveau încredere într-un român. Însă l-a ajutat experiența din perioada când lucra ca agent de publicitate. „La început erau reticenți pentru că nu aveam în spate un francez care să ne garanteze munca, să garanteze calitatea. Atunci le-am spus că le fac gratis primul hectar și, dacă nu le convine, să nu mă plătească. Prima oară luam viile cele mai proaste, atunci vedea cum îi tai via și, când culegea, vedea că o vie care nu i-a dat producție ani de zile și pe care a dat-o la niște români, acum i-a dat producție”, spune Ionuț Baciu.

Afacerea s-a dezvoltat treptat iar în prezent asigură servicii viticole pentru circa 1800 de hectare cu cele două societăți, ABC Viticulture și AZ Viticulture. A investit în utilaje performanțe, dar și în pregătirea muncitorilor, beneficiind inclusiv de sprijinul statului francez. Omul de afaceri precizează că toți angajații sunt cu carte de muncă, nu sunt simpli zilieri. Majoritatea dintre ei sunt calificați în muncile din viticultură. Nu toți, pentru că unii vin pentru un sezon și anul următor rămân acasă.

Face inclusiv îmbuteliere pentru producătorii de cognac din zonă. „Am oameni pe care i-am învățat, i-am educat și am solicitări din partea producătorilor de coniac care spun că au nevoie de un anumit număr de oameni pentru îmbuteliere. Eu le ofer personal bine calificat, instruit, care poate face îmbutelierea. La plantat, la fel, am oameni care se ocupă numai de plantat. Am încercat să divizez, am oameni care se ocupă de plantat, care se ocupă de lucrările manuale, a adăugat Ionuț Baciu. Este o muncă dificilă, spune omul de afaceri, care arată că, în perioada relevajului, ridicatul sârmelor, care durează trei săptămâni, o echipă de 9 persoane trebuie să facă 15-20 hectare pe zi de ridicat sârme.

Propuneri pentru dezvoltarea viticulturii vrâncene

Ideile bune din Franța pot fi implementate și în Vrancea, consideră Ionuț Baciu care vrea să ajute la dezvoltarea micilor producători viticoli din județ și să dezvolte aici un drum al vinului după modelul din Bordeaux. Primul pas ar fi înfrățirea Focșaniului cu unul din orașele franceze, Bordeaux sau Cognac, prin care să fie puse bazele unei legături instituționale ce va permite un schimb de experiență cu viticultori francezi. „Este păcat pentru că Vrancea este un bazin viticol mare, iar ideea mea este să începem cu înfrățirea orașului Focșani cu Bordeaux sau Cognac. Putem aduce utilaje, echipamente, să aducem și o bancă pentru credite, să aducem specialiști care să învețe pentru a realiza un traseu al vinului. Așa cum este în Bordeaux, vreau să facem un traseu al vinului și în Vrancea. Este o afacere în care trebuie să câștige toată lumea, producătorii de vin, cei din turism, producătorii locali din sate. Asta am învățat în Franța și vreau să fructific aici. Însă nu pot de unul singur, am nevoie de sprijinul autorităților pentru ca viticultorii să accepte sfatul nostru, să accepte să fie învățați, să lucreze cu o firmă”, spune Ionuț Baciu.

Acesta a explicat avantajele pe care le au proprietarii de vie atunci când aleg să lucreze cu o societate care prestează servicii viticole. În primul rând, angajații sunt pregătiți pentru această meserie și cunosc lucrările care trebuie făcute în vie, tratamentele care trebuie aplicate pentru a obține o producție de calitate. Dispar și problemele cu zilierii pentru că societatea este cea care răspunde pentru muncitori, le asigură echipamentul de lucru și uneltele pentru o productivitate mare. De exemplu, foarfecele de vie sunt inteligente, au baterie ca de telefon și practic merg singure. „Este o muncă manuală mecanizată în care se dă randament, îți taie via bine, o curăță. Cu o foarfecă manuală nu vei putea niciodată să cureți un butuc, ceea ce este foarte important. Una este forța din mână și altceva este forța mecanică, de 4-5 ori mai mare”, a precizat Ionuț Baciu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here