Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

VIDEO și GALERIE FOTO: La mulți ani de Sfântul Andrei! Interviu cu preotul Cristian Holbea, parohul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului și Sf. Ap. Andrei‟ din Focșani

Astăzi, credincioșii îl sărbătoresc pe Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi Chemat, cunoscut și ca Ocrotitorul României. Am stat de vorbă cu preotul Cristian Holbea, parohul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului și Sf. Ap. Andrei‟ din Focșani, pentru a afla mai multe despre viața celui care a înțeles că frumusețea existenței noastre constă într-o perfectă armonie între bunătate, smerenie și dragoste față de Hristos și Biserica Lui. Cu o vechime de 20 de ani în misiunea preoțească, pr. Cristian Holbea spune că a fost inspirat să aleagă această cale de mai mulți preoți, atât din familie, cât și de cei care slujeau în satele bunicilor săi, Vizantea și Tulnici. După ce primii ani de studiu i-a urmat la Panciu, orașul în care s-a născut, pr. Cristian Holbea și-a îndreptat atenția spre Seminarul de la Buzău, pe care l-a absolvit în 1996. Ulterior, hotărât să continue pe drumul preoției, s-a înscris la facultate în București. „După ce am dat licența, și m-am căsătorit cu domnișoara Adriana Hurmuzache, în 2001 am fost hirotonit pe seama Parohiei Repedea, în comuna Străoane. Am slujit acolo 7 ani, timp în care, cu ajutorul lui Dumnezeu, al enoriașilor, dar mai ales al doi ctitori deosebiți, doamna Sorina Luminița Plăcintă din Focșani și un fiu al satului, Tomiță Cosma, am construit o biserică cu hramul «Adormirea Maicii Domnului». Lucrările au început în 2002, iar piatra de temelie a fost pusă în 2004 de Arhiepiscopul de atunci, Epifanie al Buzăului, urmând ca sfințirea bisericii să aibă loc în 2006‟, spune pr. Cristian Holbea.

Între timp, la Focșani era nevoie de un preot care să supravegheze lucrările de construcție ale bisericii din zona industrială. Așa se face că, în 2007, pr. Cristian Holbea a primit această sarcină. Ctitorul acestei biserici este doamna Sorina Luminița Plăcintă, pe care o cunoșteam deja de la Parohia Repedea. Lucrările de construcție a noii biserici din Focșani au început în 2005, și au durat până în 2008, atunci când a avut loc slujba de sfințire. Vreme de doi ani, am tot căutat un pictor potrivit care să pună în valoare volumetria și arhitectura bisericii. Am ajuns să colaborez cu domnul Milică Năstase, ucenic al unui celebru pictor și profesor, Dan Gogu, care a mai restaurat și alte biserici din Focșani. Șantierul de pictură s-a desfășurat pe parcursul a trei ani (2010-2013), pictura fiind realizată de Milică Năstase și soția dumnealui. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ciprian, înconjurat de un sobor de diaconi și preoți, slujba de sfințire a avut loc pe 21 noiembrie 2016, de Intrarea Maicii Domnului în Ierusalim. Biserica «Adormirea Maicii Domnului și Sf. Ap. Andrei» din Focșani este o parohie nou formată, cu oameni tineri, atât sufletește, cât și trupește, frecventată de foarte mulți copii, fapt care m-a determinat ca, în curte, să amenajez un loc de joacă”, mai spune pr. Cristian Holbea.

Cine a fost Sfântul Apostol Andrei

Sfântul Apostol Andrei s-a născut, cu aproximație, în anul 6 î.Hr., în Betsaida, un sat de pescari, al cărui nume înseamnă „casa vânătorului/casa pescarului”. În același sat s-au născut și Simon Petru, fratele mai mic al Sfântului Apostol Andrei, și Sfântul Apostol Filip. Din fragedă pruncie, Sfântul Apostol Andrei a manifestat o dragoste sinceră față de viața curată, dedicată rugăciunii, alegând să nu se căsătorească niciodată. „Cred că Întâiul Apostol al Lui Hristos a imprimat poporului nostru creștin ortodox ceva din personalitatea, discreția, hărnicia și înțelepciunea lui, fiind un om de o blândețe deosebită. Când Sfântul Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului, și-a început activitatea de pregătire a poporului ales pentru venirea Mântuitorului Hristos, Sfântul Apostol Andrei a fost printre primii săi ucenici. Astfel, s-a pregătit sufletește pentru venirea Mântuitorului și pentru a-i fi un ucenic vrednic. Era lângă Sfântul Ioan Botezătorul când, la Iordan, a venit Mântuitorul și a fost botezat, fiind martor al pogorârii Duhului Sfânt sub chip de porumbel. Auzind cuvintele Sfântului Ioan Botezătorul: «Iată, mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatele lumii!», Sfântul Apostol Andrei a mers împreună cu un alt mucenic după Mântuitorul pentru a vedea unde locuiește și pentru a-L cunoaște mai bine. Astfel, Sfântul Apostol Andrei este denumit între primii mucenici ai Mântuitorului, «Cel întâi chemat». După ce a stat la Mântuitorul până seara, ascultându-i cuvântul său cel dumnezeiesc, a mers cu inima plină de bucurie acasă, înștiințând-ul pe Simon Petru, fratele său: «Iată, am găsit pe Mesia despre care a scris Moise și au scris și Proorocii!». Atunci, și Simon Petru a dorit să-l vadă pe Mântuitorul, devenind ucenic al Lui”, adaugă pr. Cristian Holbea.

Sfântul Apostol Andrei a fost martor la toate patimile pe care le-a îndurat Iisus, rămânând alături de Fecioara Maria și Sfinții Apostoli la Ierusalim. Una dintre minunile pe care Mântuitorul a făcut-o îi are ca protagoniști pe Sfântul Apostol Andrei și fratele lui, Simon Petru. „Una dintre arătările Mântuitorului a avut loc pe malul Mării Galileii, pe când Simon Petru și fratele său, Andrei, veneau cu barca, după ce o noapte s-au străduit să prindă pește și nu au reușit. Spre dimineață, când s-au apropiat cu barca de mal, cineva de pe mal i-a întrebat: «Fiilor, nu aveți ceva de mâncare?», și ei au spus că nu au, deși toată noaptea s-au străduit, nu au prins nimic. Atunci, Mântuitorul le-a spus: «Aruncați mreaja de-a dreapta corabiei și veți afla!». Și, într-adevăr, au tras în corabie plasele pline cu pești. Atât de mulți erau, încât i-au ajutat și cei apropiați ai lor. Și atunci, Sfântul Apostol Petru a recunoscut că Cel care era pe mare, era Mântuitorul Iisus Hristos, spunând: «Domnul este!», s-a aruncat în apă și a ajuns la mal înaintea celorlalți”, povestește pr. Cristian Holbea.

Mergând, învățați toate neamurile…”

După înălțarea Mântuitorului la cer, și pogorârea Sfântului Duh, Sfinții Apostoli au tras la sorți, pentru a stabili fiecare în ce zonă a lumii va merge pentru a propovădui Evanghelia, împlininind în felul acesta porunca Lui Iisus: „«Mergând, învățați toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, învățându-le să păzească toate câte v-am poruncit vouă, și iată Eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârșitul veacului. Amin.» Sfântului Apostol Andrei i-a căzut la sorți să propovăduiască Evanghelia lui Hristos în toată zona Asiei Mici și bazinul Mării Negre. El a întreprins patru călătorii misionare, una dintre ele în zona Africii, pentru a-l salva pe Sfântul Apostol Matei care era întemnițat, fiind în prag de a fi mucenicit.

Celelalte trei călătorii au fost în zona Ahaiei, Bitiniei – Constantinopol, apoi la nord, în cetatea Sinope, mergând pe malul Mării Negre, în Georgia și Azerbaidjanul de astăzi. La Sinope a stat, se pare mai mult. Tot acolo a fost crunt bătut, din cauza faptului că locuitorii cetății Sinope erau păgâni. Noaptea, pe când Sfântul Apostol Andrei se afla în dureri, Mântuitorul i s-a arătat și a spus: «Vezi, Andrei, se împlinește astfel Cuvântul Meu, că în lume multe necazuri veți avea, veți fi dați în judecăți, veți fi bătuți în sinagogi și în adunările oamenilor, dar îndrăzniți, Eu am biruit lume!». Dimineață, când s-a trezit, Sfântul Apostol Andrei a văzut că rănile sunt tămăduite, și a doua zi a intrat în cetate nevătămat, fiind unul dintre argumentele care i-au uimit pe locuitorii cetățeii, unii dintre ei privindu-l apoi cu alți ochi”, mai spune pr. Cristian Holbea.

Răstignit pe o cruce în formă de „X”

Potrivit unui biograf grec contemporan, Georgeos Alexandrou, Sfântul Apostol Andrei a ajuns și la sud de Tomis unde a stat aproape 20 de ani. Pr. Cristian Holbea spune că acest aspect este explicabil pentru că aici a fost mult mai bine primit decât în alte cetăți unde a avut de pătimit. „Aici, Sfântul Apostol Andrei a botezat foarte mulți creștini, dovadă fiind vechimea bisericilor din zona malului Mării Negre, dar și viața bisericească înfloritoare”. În cetatea Patras, Sfântul Apostol Andrei își va găsi sfârșitul. Aici, populația era politeistă, însă, Sfântul Apostol Petru, poposind mai multă vreme, a botezat mai mulți creștini, inclusiv pe Maximilla, soția lui Egheat, conducătorul cetății, în timp ce acesta era plecat la Roma. Când a revenit în cetate, Egheat a aflat că atât Maximilla, cât și o parte dintre slujitori, nu se mai închină zeilor și nu le mai aduc jertfe. Aflând că Sfântul Apostol Andrei se face răspunzător de acestea, Egheat a hotărât să-l pedepsească exemplar poruncind ca, după bătaia cruntă pe care a primit-o, să fie răstignit pe o cruce în formă de „X”. „Acolo și-a dat sufletul, în mâinile lui Dumnezeu, cu ochii la cer, fiind răstignit pe o cruce în formă de «X». Moaștele sale au fost îngropate de creștinii de atunci în Patras, iar mai târziu, când s-a dat libertate creștinismului, moaștele au fost scoase de acolo pentru a fi venerate de către credincioși în Biserica cu hramul «Sfântului Apostol Andrei». În secolul al IV-lea, moaștele au fost mutate de Împăratul Constantin în Catedrala «Sfinților Apostoli», unde au rămas timp de aproape 900 de ani. Ulterior, moaștele au fost duse la Amalfi, în Italia, și păstrate cam două secole și jumătate, pentru ca apoi să fie strămutate la Roma, de teama ca turcii să nu vină să cucerească orașul și să le profaneze. În anul 1964, capul Sfântului Apostol Andrei a fost înapoiat bisericii din Patras”, mai spune pr. Cristian Holbea. După Revoluția din 1989, capul Sfântului Apostol Andrei a fost adus și la noi în țară, mai precis în 1996 la Iași și Galați, în 2011 la București și în 2018 la Constanța.

Slujba de hram, pentru a doua oară consecutiv, în vreme de pandemie

La fel ca și anul trecut, și în acest an, slujba de hram se va desfășura în condiții de pandemie, respectându-se toate normele în vigoare în ceea ce privește limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2. Anul acesta, pr. Cristian Holbea a pregătit 100 de pachete pe care le-a oferit credincioșilor aseară, la vecernia hramului. Sărbătoriților de astăzi, pr. Cristian Holbea le urează „să fie următori Sfântului Apostol Andrei în credință puternică, hărnicie, discreție și bună cuviință și să nu se descurajeze dacă vor vedea că pandemia va mai dura, pentru că atâta vreme cât Dumnezeu este la cârma lumii, El ne poartă de grijă și ne va ocroti. Transmitem «La mulți ani!» tuturor celor care poartă numele Sfântului Apostol Andrei și le dorim să se facă vrednici de acest nume care înseamnă «bărbăție, curaj»”, totodată, „un gând pios se îndreaptă și către cei care au purtat acest nume și au fost pentru noi înaintași vrednici de a le urma exemplul de viață creștinească”.

Monitorul de Vrancea urează un călduros: „La mulți ani!” tuturor celor care poartă numele Sfântului Apostol Andrei!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?