Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

GALERIE FOTO: Poveștile oamenilor în uniformă: Liviu Nicu Vulcan – paramedic la ISU Vrancea. Fratele geamăn este primar, iar fratele cel mare polițist

Este permanent cu zâmbetul pe buze și gata oricând să salveze vieți. Plutonier adjutant Liviu Nicu Vulcan este paramedic în cadrul Detașamentului de Pompieri Focșani și unul dintre oamenii de bază ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Anghel Saligny‟ al județului Vrancea. Astăzi vom afla cum a ajuns vrânceanul de la profesor de Biologie, la pompier. „Sunt originar din localitatea Spulber. Am avut o copilărie foarte frumoasă. Am primit o educație aleasă, atât de la părinți, cât și de la bunicii care întotdeauna mi-au călăuzit pașii și m-au îndrumat spre ce este mai bine. Suntem trei frați, cel mare este polițist, iar fratele geamăn este primar. Localitatea Spulber este o zonă frumoasă de munte, cu aer curat și plină de inspirație. După ce am absolvit Liceul Agroindustrial Odobești, am urmat împreună cu fratele meu geamăn un curs de pedagogie la Casa Corpului Didactic din Focșani. Am predat Biologia la Vintileasca și Valea Sării în perioada 1992-1994. În primele zile la catedră am avut emoții, dar am știut să le depășesc dat fiind faptul că trebuia să fii pregătit atât psihic, cât și moral. Ulterior am absolvit și Facultatea de Drept, domeniu care m-a atras pentru că-mi inspira încredere‟, spune Liviu Vulcan.

Profesorul Liviu Vulcan a devenit ulterior un mic administrator de firmă, însă și-a dat seama rapid că alta îi era menirea, aceea de a deveni salvator. În 2006 am pășit cu drag în această instituție (n.r. ISU Vrancea), în urma unui examen pe care l-am promovat cu brio. Am fost încadrat ca subofițer operativ și, în timp, am lucrat atât pe stingere, cât și ca paramedic. Toată activitatea am desfășurat-o la Detașamentul de Pompieri Focșani. Întotdeauna am avut ceva de învățat, mai ales de la colegii cu vechime. Acum, după 15 ani de activitate, împărtășesc cu drag din experiența pe care am acumulat-o colegilor mai tineri. Chiar vin la noi oameni care fac voluntariat, pe care-i învățăm manevre cu manechinele din dotare, le arătăm cum se folosește un defibrilator, le arătăm modul în care se urcă o targă în ambulanță, cum se coboară, le explicăm, printre altele, și care este modul de monitorizare a pacientului. Mi-a făcut plăcere să le prezint celor care fac voluntariat, dar și oricui mi-a cerut, cum trebuie să se comporte în calitate de salvator și cum se acordă primul ajutor. Cred cu tărie că toți cei care lucrăm în acest sistem trebuie să avem măcar minimum de pregătire pentru a acorda primul ajutor cetățenilor‟, consideră Liviu Vulcan.

Pompierul: liantul dintre viață și moarte

Viața unui pompier este un puzzle cu multe piese pe care nu-l va completa decât la finalul carierei. De ce? Pe tot parcursul activității, pompierul va acumula experiența care-l va ajuta să „deblocheze‟ o nouă „superputere‟. Mulți îi văd pe pompieri ca pe niște soldați universali, pregătiți oricând să sară în foc, să se scufunde în ape tulburi, să urce la înălțimi amenințătoare sau să „se lupte‟ cu fiarele contorsionate pentru a ajunge la victime. „Viața de pompier, în primul și în primul rând, îți oferă mari satisfacții. Este vorba despre dorința de a căuta să-i faci întotdeauna bine omului și să-l vezi la final că se uită în ochii tăi și-ți mulțumește. Îmi aduc aminte de o bătrânică cu hipertensiune arterială care, în drum spre spital, își tot făcea griji dacă o va așteapta fiica ei acolo. Ajunși la spital, când am deschis ușile ambulanței, fiica era acolo. Plângea, gândindu-se că mama este decedată. Însă a avut parte de o surpriză uriașă când a văzut că este încă în viață. Și eu, la rândul meu sunt părinte și știu ce înseamnă modul în care trebuie să te implici în familie și în societate‟, spune Liviu Vulcan.

Soțul unei femei pe care Liviu Vulcan împreună cu alți doi colegi au salvat-o în luna octombrie a acestui an, a trimis un mesaj de mulțumire pe pagina de Facebook a Inspectoratului: „În seara zilei de 24 octombrie 2021, ora 22:30, soției mele i s-a făcut îngrozitor de rău. Am sunat la urgențe și, în câteva minute, a ajuns o echipă ISU SMURD formată din trei domni, dl. Vulcan, dl. Nedelcu și dl. Pupăză, oameni de un caracter aparte care mi-au susținut soția încă de la intrarea în casa noastră, până la spital. Au discutat cu ea atât de calm și frumos, au încurajat-o, fiind mereu cu zâmbetul pe buze. Sunt niște oameni la superlativ. Se vede că fac cinste insituției dumneavoastră. De așa oameni are nevoie țara. Pe această cale țin să trimit tot respectul meu celor trei îngeri păzitori, așa cum i-a numit soția mea. Mă înclin cu respect în fața ISU SMURD și bravilor domni Vulcan, Nedelcu și Pupăză care fac cinste uniformei pe care o poartă‟.

Una dintre misiunile care l-au impresionat pe pompierul vrâncean s-a întâmplat în urmă cu câțiva ani la Poiana Cristei. Apelul la 112 anunța producerea unui incendiu la o locuință în care se aflau doi copii. Eram pe ambulanță. În primă fază, colegii au scos un băiat de aproximativ 6 ani, conștient, dar cu o mică arsură pe obrazul drept. La câteva secunde, au adus-o și pe surioara lui, care era în stop cardio-respirator. Ca să evit ca băiețelul să-și vadă sora decedată, l-am mutat în partea din față a ambulanței. Sunt momente care te marchează, și, din păcate, odată cu trecerea timpului, s-au adunat tot mai multe astfel de momente. Pentru noi, fiecare intervenție este o lecție de viață‟, spune Liviu Vulcan.

Începând cu anul 2010, Liviu Vulcan a activat și pe SMURD. Am absolvit cursurile de paramedic la Galați și la Iași, modulul II, ceea ce implică accesul intravenos. Îmi place să acord primul ajutor semenilor mei, pentru că la finalul unei astfel de misiuni sunt onorat că port această haină militară și că fac parte din această instituție. În ceea ce privește cursurile de perfecționare, am mai făcut la Ciolpani un curs de căutare-salvare, unde am învățat mai bine cum trebuie să intervenim în cazul unor dezastre cum sunt cutremurele, spre exemplu. Cu toții știm că Vrancea este o zonă seismică, și trebuie să fim întotdeauna pregătiți‟, este de părere vrânceanul.

Spiritul civic nu ia pauză niciodată

Crescut fiind într-o familie de oameni simpli, cu credință în Dumnezeu, Liviu Vulcan spune că, înainte de a pleca la intervenții își face „o cruce mare‟ pentru ca Tatăl ceresc să-l apere și pe el, dar și pe colegii lui. Au fost situații însă când pompierul a trebuit să acorde primul ajutor în timpul liber. Nu s-a pierdut cu firea și nici nu a trecut cu vederea. „Au fost mai multe situații în care spiritul civic nu m-a lăsat să trec cu vederea o situație de urgență. Îmi aduc aminte că în 2019 am acordat primul ajutor unui bărbat care prezenta mai multe plăgi deschise în zona capului produse ca urmare a unei agresiuni cu un corp contondent. Bărbatul fusese bătut chiar în apropierea Spitalului Județean Focșani. Când m-am apropiat, am văzut că bărbatul sângera în zona capului. Norocul a făcut ca atunci să am la mine feșe sterile cu ajutorul cărora am putut să-i opresc hemoragia. Am rugat pe cineva să sune la 112 și am rămas lângă victimă până la sosirea echipajului medical. Anul acesta, prin luna martie, am acordat primul ajutor unui bărbat care a suferit o criză comițială. Bărbatul se afla în oraș împreună cu soția, aceasta fiind cea care, după ce și-a văzut soțul căzut pe caldarâm, a început să strige după ajutor. L-am ridicat, l-am pus pe o bancă în poziția laterală de siguranță, asigurându-mă că nu se produce obstrucția căilor respiratorii prin relaxarea mușchilor limbii, fapt ce putea duce la decesul persoanei. Am rugat-o pe soția acestuia să sune la 112 și am rămas la fața locului până a venit ambulanța‟, povestește Liviu Vulcan care, de curând, a fost avansat comandat de echipaj.

Tinerilor care vor să intre în sistem, pompierul le spune doar atât: „îi așteaptă o carieră frumoasă, plină de senzații tari. Așa că ar fi bine să-și pregătrească doza de adrenalină‟. Iar colegilor care zi de zi salvează vieți, Liviu Vulcan le mulțumește cu deplină recunoștință: „le mulțumesc atât comandanților mei, care sunt oameni deosebiți, cât și colegilor pe care-i voi respecta mereu‟. În timpul liber, vrânceanul se mândrește cu faptul că „în proporție de 90%‟ și-a construit singur casa. Totodată, îi place să meargă la pescuit, să joace fotbal și să petreacă timp de calitate cu familia.

Noi îi dorim multă sănătate și mult succes în carieră!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?