Ediția: Sâmbătă 20 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Sâmbătă 20 aprilie 2024 Nr. 6608

Circulară în rețeaua națională de medicină legală privind refuzul examinării pentru stabilirea virginității

Gestionarea cazurilor de infracțiuni sexuale cu victime minore – pe agenda grupului de lucru privind protecția victimelor infracțiunilor

Discuţiile acestui grup de lucru inițiat de Ministerul Justiției și care reunește reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne, IGPR, Ministerului Sănătății, Institutului Naţional de Medicina Legală, Ministerului Muncii și Protecției Sociale – ANDPDCA, ANES,  Parchetului General, Consiliului Superior al Magistraturii dar şi ai societății civile – Asociația pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale, Salvați Copiii, Declic, FONPC, ProTECT, CADO, Sexul vs. Barza, Centrul FILIA – s-au axat, în ședința din această săptămână, în special pe teme legate de situația minorilor, victime ale infracțiunilor sexuale.

Ședința grupului de lucru a fost condusă de secretarul de stat Mihai Pașca din cadrul Ministerului Justiției.

Principalele subiecte dezbătute au vizat intensificarea eforturilor pentru amenajarea de camere de audiere pentru minori la nivelul instanțelor respectiv parchetelor, examinările medico – legale ale minorilor în caz de agresiune sexuală, formarea profesională a specialiștilor cu atribuții în gestionarea cazurilor de agresiune sexuală împotriva minorilor și crearea unei rețele informale la nivel local a acestora (polițiști, procurori, asistenți sociali).

În ceea ce privește camerele de audiere pentru minori, acestea sunt o necesitate pe durata procesului penal pentru a obține de la un copil-victimă sau de la un copil-martor o declarație într-o manieră cât mai puțin intruzivă, care să diminueze pe cât posibil retrăirea traumei, într-un mediu confortabil și sigur și care să reducă necesitatea reaudierii acestuia într-o fază ulterioară.

„În prezent prea puține instanțe și unități de parchet au amenajate astfel de camere, dar un proiect finanțat prin Programul Justiție gestionat de ministerul nostru în cadrul Mecanismului Financiar Norvegian, care va începe să fie implementat de anul viitor de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, va avea ca obiectiv amenajarea de astfel camere speciale de audiere pentru minori” a arătat secretarul de stat Pașca.

În ceea ce privește problemele din domeniul medico-legal, acestea au vizat oportunitatea utilizării examenului ADN, cu rezultate mai exacte fată de față de cel serologic (des folosit în România), și creșterea numărului cabinetelor de examinare pentru copiii – victime ale faptelor de abuz la nivelul tuturor serviciilor județene de medicină legală. De asemenea s-a luat în discuție, la inițiativa doamnei Izabela Popa, reprezentanta ANDPDCA, constituirea unui sub-grup de lucru centrat pe problematica examinării medico-legale a victimelor în special a celor minore.

În cadrul intervenției sale, doamna Mihaela Chiper, din partea Asociației pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale, a sesizat că în România sunt realizate anual sute de examinări medicale la cerere și fără vreo legătură cu o cercetare penală, în vederea obținerii unor certificate care să ateste virginitatea unor minore.

Poziția Ministerului Justiției a fost exprimată în sensul realizării imediate a unor demersuri spre descurajarea acestei practici, până la introducerea unei reglementări care să o elimine efectiv, considerându-se că reprezintă o conduită abuzivă cu potențiale consecințe negative pentru persoanele supuse unei astfel de examinări.

Punctul de vedere exprimat de secretarul de stat Pașca este în acord cu declarația comună a Organizației Mondiale a Sănătății și Organizației Națiunii Unite, din 2018, prin care se cere guvernelor să fie oprită această practică. Experții celor două organizații arată că examenul în vederea stabilirii virginității este o acțiune invazivă, sexistă, care încalcă drepturile omului și o serie de standarde etice, fără a oferi informații medicale relevante raportat la scopul urmărit. În schimb, are potențialul de a provoca traume psihologice tinerelor care sunt supuse acestui tip de verificare.Drept urmare, a fost agreată, în cadrul grupului, emiterea unei circulare în rețeaua națională de medicină legală prin care să se recomande refuzul efectuării unor astfel de examinări, până la o reglementare expresă în acest sens.

O importanță deosebită este acordată concluziilor raportului inspecției judiciare privind „Practica Instanțelor de Judecată şi a Parchetelor de pe lângă acestea în investigarea şi soluționarea cauzelor privind infracțiuni la viața sexuală cu victime minore”. Parte din constatările și concluziile acestuia sunt deja în atenția grupului de lucru iar în perioada următoare Ministerul Justiției își propune, alături de celelalte instituții reprezentate în cadrul acestuia, o implicare consistentă în vederea abordării vulnerabilităților identificate în raport.

sursă foto și text: just.ro (Ministerul Justiției)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?