Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

GALERIE FOTO: Elevi de la Liceul Teoretic Odobești, în Italia printr-un proiect Erasmus +

Cinci elevi și doi profesori de la Liceul Teoretic Duiliu Zamfirescu” Odobești au participat timp de o săptămână la un schimb de experiență interșcolar care a avut loc la Santeramo in Colle, Italia. Cele 5 țări incluse în proiectul european Our nature is our future” sunt România, Italia, Spania, Turcia și Lituania. Elevii Mihaela Făgăraș, Eraldo Gîrleanu, Andreea Pălănceanu, Alexandra Cîrnici și Radu Cazacu au avut parte de experiențe plăcute, relaxante, dar și de activități educative organizate de prima țară care a organizat mobilitatea, Italia. Aceștia au avut parte de sprijinul profesorilor Alina Galan, coordonator de proiect și Ema Dragomir care i-au însoțit în deplasarea peste hotare. Cei 5 elevi selectați în urma susținerii unui interviu în engleză, organizat cu sprijinul unui profesor de engleză experimentat, Paul Valeriu Galan, de la Liceul Teoretic Odobești, au legat prietenii cu elevi din alte țări și și-au exersat abilitățile lingvistice.

În funcție de evoluția a pandemică, se pare că următoarea vizită a elevilor odobeșteni va fi în Spania. Proiectul Erasmus+ , în valoare de peste 20 000 de euro, câștigat de Liceul Teoretic Odobești, vizează creșterea gradului de conștientizare a importanței protejării diferitelor ecosisteme, protejarea vieții pe Pământ, acțiuni de ecologie, reflectarea asupra obiceiurilor personale privind consumul de apă, etc.

A doua zi după sosirea în Italia, echipele participante au prezentat tradițiile din țara de proveniență, s-au cunoscut mai bine și și-au oferit daruri simbolice. De la profesoara italiană coordonatoare, Rosa Carnevale, elevii și profesorii au primit câte un creion care avea la capăt semințe din diferite plante, pe care să le planteze în pământul țării natale. Țările participante au fost impresionate de prezentarea în limba engleză a elevilor odobeșteni, care au evidențiat tradițiile vrâncene, au prezentat portul popular, liceul la care învață și au cântat un cântec tradițional.

În periplul prin Italia, elevii și profesorii au vizitat orașul antic Matera, care se pare că e singura așezare umană locuită neîntrerupt de 9000 de ani, localitatea Alberobello cu micile căsuțe albe din piatră cu acoperișuri conice, numite trulli, aflate în patrimoniul UNESCO, Polignano a Mare, situat la Marea Adriatică, orașul Bari cu edificiile sale impunătoare și Basilica Sfîntul Nicolae, loc de pelerinaj pentru întreaga creștinătate deoarece acolo se află moaștele Sfîntului Nicolae, au vizitat o vinărie veche, De Lurentis și Primăria din Santeramo. La Murgia, au intrat într-o peșteră sub coordonarea unui speolog, au identificat licheni și au clasificat plante, de asemenea au făcut un experiment în pădurea de pini Mesola, realizând apoi activități pe grupe cu colegii din alte țări.

După această mobilitate, interesul elevilor de la Liceul Teoretic Odobești a crescut foarte mult, mulți dintre ei dorindu-și să participe la astfel de experiențe internaționale unice și solicitând profesorilor implicați în mobilitate, detalii despre următoarea deplasare. În ultima seară petrecută la Santeramo, elevii și profesorii au primit certificate Erasmus de la profesoara Rosa Carnevale și profesorul Giovanni Mariani, directorul Institutului Pietro Sette și au fost invitați la o petrecere de final. Elevii participanți la mobilitate au fost foarte entuziasmați de deplasarea din Italia, experiența trăită fiind o oportunitate de învățare, de evoluție și de construire de amintiri greu de uitat.

Țin să mulțumesc doamnelor profesoare coordonatoare cât și colegilor. În special, vreau să vă mulțumesc pentru munca depusă și mă bucur nespus de tare că am reușit să iau parte la această mobilitate. Aceste amintiri vor rămâne inscripționate în inima mea și îmi voi aminti cu drag toate momentele minunate petrecute împreună”, a declarat eleva Andreea Pălănceanu. O surpriză a elevei Andreea Pălănceanu și a profesorilor vrânceni pentru participanții la mobilitate, a fost Italia verde” un fotoreportaj realizat cu aspecte inedite din Italia.

Liceul Teoretic Odobești este la a doua participare într-un proiect european, ambele proiecte fiind câștigate și implementate de profesoara de limba română, Alina Galan. Pentru profesoarele care s-au deplasat în Italia, Erasmus+ a fost o ocazie de a-și cunoaște mai bine propriii elevi, de a compara tehnicile de învățare din Italia cu cele din România, dar și condițiile de lucru din țara gazdă, de a afla bune practici în organizarea de activități extrașcolare, un schimb de experiență util care te transformă și te face să te perfecționezi și să devii din ce în ce mai bun. Ele au fost impresionate de căldura cu care au fost întâmpinați de profesorii din țări diferite, existând posibilitatea stabilirii unor noi contacte internaționale fructuoase. Informațiile obținute vor fi diseminate în rândul profesorilor odobeșteni, elevilor și comunității locale. Pe viitor, elevii odobeșteni au șansa să meargă în Spania, Turcia sau Lituania și să împărtășească experiențe cu alți elevi de aceeași vârstă cu ei. De asemenea, în vară, este posibil ca liceul odobeștean să primească oaspeți din Spania, Italia, Turcia și Lituania, având ocazia să organizeze activități pentru cei care vor vizita Liceul Teoretic “Duiliu Zamfirescu”Odobești, implicând atunci și alți profesori și elevi din Odobești în schimbul de experiență internațional.
Sprijinul acordat de Comisia Europeană pentru elaborarea acestui material nu constituie o aprobare a conținutului, care reflectă doar opinia autorului, iar Comisia nu poate fi trasă la răspundere pentru orice utilizare a informațiilor conținute în acesta.

Profesor Ema Dragomir, Liceul Teoretic Odobești

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?