Ediția: Miercuri 24 aprilie 2024 Nr. 6611
Ediția: Miercuri 24 aprilie 2024 Nr. 6611

Deși a ieșit negativ la DSP, după ce ieșise pozitiv la o clinică, un vrâncean vaccinat și fără simptome a fost plasat în carantină. A trebuit să-și amâne operația la inimă!

Programat fiind la un spital din Brașov, pentru montarea unui stent la inimă, un bărbat din Panciu a mers luni, 15 noiembrie a.c., la o clinică din Focșani pentru un test RT-PCR. Bărbatul spune că rezultatul a ieșit pozitiv la infecția cu noul COVID-19, motiv pentru care a mers și la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vrancea pentru a repeta testul. De această dată, rezultatul a fost negativ. Cu toate acestea, Vasile Păftăluță spune că a fost plasat în carantină la domiciliu, pe motiv că „se ia în calcul primul test care a ieșit pozitiv‟. Nemulțumirea bărbatului vizează faptul că nu s-a mai putut prezenta la spitalul din Brașov pentru operația la inimă, iar acum este îngrijorat cu privire la o posibilă evoluție negativă a afecțiunii sale cardiace.

Cazul ne-a fost adus în atenție chiar de Vasile Păftăluță în urma unui apel telefonic: Vreau să știe lumea că se joacă cu viața noastră! Sunt cardiac, am un stent montat la inimă și urma să-mi monteze încă unul, doar că nu am mai putut ajunge. Am mers la o clinică privată din Focșani ca să-mi fac test RT-PCR, le-am dus și biletul de trimitere pentru operația de la Brașov și, după testare, m-au anunțat că am ieșit pozitiv. Sunt carantinat începând cu primul test făcut pe 15 noiembrie. Am cerut să fac și test la DSP, pe banii mei, l-am făcut, iar acolo am ieșit negativ. I-am întrebat de ce nu-l iau în calcul pe cel de-al doilea și mi-au spus că nu le permite legea. Nelămurirea mea este aceasta: cum sunt două teste diferite și nu mi-l ia în calcul pe cel negativ?! Da, sunt clinici diferite, aparate diferite, problema este că se joacă cu sănătatea noastră. Vreau să faceți public să știe toată lumea!‟, spune Vasile Păftăluță.

Ce spune DSP Vrancea

Contactat de reporterii noștrii, purtătorul de cuvânt al DSP Vrancea a declarat că un test RT-PCR pozitiv nu poate fi infirmat de un alt test RT-PCR, explicând totodată că cel de-al doilea test ar fi ieșit negativ pentru că încărcătura virală este mai scăzută, dar persoana este în continuare contagioasă. Tot el spune că testul RT-PCR ar fi putut infirma un rezultat covid pozitiv doar în cazul în care persoana ar fi fost testată cu un test antigen.

Vasile Păftăluță ne-a mai spus că aceeași explicație a primit-o și el. Dacă ieșeam pozitiv și la DSP, stăteam în banca mea, dar faptul că am ieșit negativ, și trecut printr-o situație mai delicată în care este posibil să fac un infarct, de ce să nu mi se acorde a doua șansă și să mai repet testul?! Dacă viața mea este în pericol, cine răspunde?! Oare celelalte persoane care merg să se testeze, sunt testate corect?! Nu am și nu am avut niciun simptom! Sunt vaccinat cu doză completă. M-am vaccinat în iulie. Dacă peste noapte mi se face rău pentru că nu am putut ajunge la operație, mă vor trece că am murit de Covid. De ce?!‟, se întreabă bărbatul de 52 de ani.

Bărbatul spune că problemele cardiace au debutat în luna decembrie a anului trecut. „Problema este că am întrerupt și tratamentul două zile, pentru că așa mi s-a spus, luam anticoagulante și, cu 48 de ore înainte de operație, mi s-a spus să nu le mai iau. Pe lângă lipsa tratamentului, a mai venit și vestea proastă. Și nu mi-a fost ușor. Am întrebat și ce se întâmpla dacă la clinică ieșeam negativ și la DSP pozitiv și mi-au spus că-l luau în calcul pe cel pozitiv. De ce? Să mărim numărul bolnavilor Covid? Ne jucăm cu sănătatea oamenilor? Sincer vă spun, psihic ne dărâmă‟, mai spune bărbatul.

Hotărât să obțină un răspuns, vrânceanul a trimis un mail și pe adresa Ministerului Sănătății: „Vreau să vă aduc la cunoștință că în data de 15.11.2021, am făcut un test COVID la clinica (….), iar rezultatul a fost pozitiv la un test PCR, testul fiindu-mi necesar pentru spitalul județean Brașov, unde mergeam pentru un implant de stent. Menționez că am ambele vaccinuri Pfizer. Nefiind mulțumit de rezultatul testului, am optat pentru o retestare la DSP Vrancea în termen de 24 de ore, aici rezultatul fiindu-mi negativ. În baza primului test, cei de la DSP m-au băgat în baza de date, izolându-mă la domiciuliu, nemaiputând ajunge la programarea spitalului județean Brașov. În aceas situație, rog respectuos a elucida cazul. Care din teste sunt concludente, cel din 15.11.2021, la clinica (…) sau cel de la DSP Vrancea din 17.11.2021?‟.

Cazuri asemănătoare din țară

Atât cei de la clinica privată unde vrânceanul și-a făcut primul test, cât și reprezentanții DSP Vrancea i-ar fi spus că nu este singurul care trece printr-o astfel de situație.

La finalul lunii septembrie a acestui an, pe site-ul europafm.ro a fost prezentat cazul unei familii care a fost plasată în carantină la domiciliu pentru că fiica de 7 ani a ieșit pozitivă la testul rapid antigen, deși la cel RT-PCR de la DSP a ieșit ulterior negativă. Același site precizează că întreaga familie fusese testată cu teste antigen rapide la o clinică și că ambii părinți au ieșit negativi, iar fiica, pozitiv. Mama fetei a mers să o retesteze pe fată la DSP, iar rezultatul a ieșit negativ. Cu toate acestea, familia a fost anunțată că trebuie să stea în carantină. M-a asigurat că nu sunt singura în situația asta, a spus că trebuie să respectăm decizia de carantinare, iar nerespectarea măsurii dispuse de către DSP atrage după sine sancționarea contravențională sau penală. Vă dați seama, eu nu pot să ies din casă nici dacă vreau‟, a declarat femeia pentru europafm.ro. Știrea integrală o găsiți accesând linkul – https://bit.ly/30StSI1

Într-un interviu cu dr. Raluca Zoițanu publicat duminică, 17 octombrie a.c., pe site-ul economica.net, medicul explică faptul că testul rapid antigen ar trebui efectuat de personalul medical care să utilizeze doar teste omologate în UE, în așa fel încât să se diminueze riscul apariției unui rezultat fals-negativ. Tot medicul spune, în cadrul aceluiași interviu că un test RT-PCR este standardul de aur, în limbaj medical, pentru diagnosticarea COVID-19, chiar și la persoanele fără simptome‟. Iată ce mai spune dr. Raluca Zoițanu: „testarea RT-PCR rămâne standardul de aur pentru detectarea virusului chiar și în cantitate mică dar suficientă cât să producă simptome. Alte analize disponibile sunt testarea anticorpilor de tip Ig M, care apar în primele două săptămâni de boală, și alte analize din sânge care pot orienta medicul spre caracterul viral sau bacterian al infecției. Totuși, este puțin probabil ca o persoană simptomatică, mai ales dacă simptomele sunt ușoare, similare unei răceli și este și vaccinată, care are un test rapid negativ să fie de fapt infectată cu noul coronavirus. Această incertitudine sigur că nu este ușor de gestionat nici de medici și nici de pacienți, însă este realitatea pandemică în care trăim‟. Articol intregral pe linkul – https://bit.ly/30KCWyc

Ce soluție au la dispoziție persoanele care se consideră vătămate în urma deciziei de carantinare sau izolare? Potrivit art. 17 (1) din Legea nr. 136 din 18 iulie 2020 (*republicată*) privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic, Orice persoană care se consideră vătămată într-un drept sau interes legitim printr-un act administrativ individual emis potrivit art. 7 sau art. 8 alin. (4) poate introduce, în termen de cel mult 24 de ore de la data comunicării deciziei direcției de sănătate publică, acțiune la judecătoria în a cărei circumscripție domiciliază sau își are reședința ori la judecătoria în a cărei circumscripție este situat spațiul sau unitatea sanitară în care este carantinată sau, după caz, izolată potrivit art. 7 sau art. 8 alin. (4), solicitând anularea actului administrativ contestat, revizuirea sau încetarea măsurii. Cererile sunt scutite de plata taxei judiciare de timbru‟.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?