Ediția: Sâmbătă 20 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Sâmbătă 20 aprilie 2024 Nr. 6608

VIDEO și GALERIE FOTO: Tineri cu care ne mândrim! Carmen Mustață, membră a Corului Parohiei Irești, studentă la Politehnică, pasionată de limba coreeană și de dans

Dumnezeu a înzestrat-o cu un talent pe care l-a descoperit din fragedă copilărie, și anume cântatul. A urcat prima dată pe scenă la vârsta de 6 ani și, de atunci, a rămas în lumina reflectoarelor, încântând oamenii cu vocea ei. Carmen Mustață este o tânără vrânceancă originară din Țifești, membră a Corului Parohiei Irești, care, în prezent studiază științele exacte la Facultatea de Științe Aplicate din cadrul Universității Politehnica București. Absolventă a Colegiului Național „Unirea” din Focșani, Carmen Mustață a fost mereu un copil silitor care și-a dedicat copilăria studiului și pasiunii care a ajutat-o să se dezvolte frumos: muzica.

Cânt de când mă știu. Muzica m-a făcut întotdeauna fericită. Părinții îmi spun că de multe ori i-am trezit noaptea, când mă ridicam în somn și cântam. Debutul pe scenă a fost la vârsta de 6 ani în cadrul Festivalului Religios «Sfântul Ierarh Mucenic Teodosie de la Brazi», ediția a IV-a, unde am obținut primul premiu I. Îmi place să-mi spun că mi-am început parcursul artistic cu Dumnezeu care mi-a călăuzit permanent pașii în viață și, ca mulțumire, nu mă dau niciodată în lături de a-L Slăvi prin Pricesnele, cântările bisericești și concursuri pe temă religioasă. Așa cum mulți părinți procedează, și ai mei, după ce au încercat să-mi completeze timpul cu alte activități decât cele școlare, și văzând că singura plăcere rămâne muzica, m-au îndrumat spre cursuri de chitară. Am început să iau lecții de chitară în anul 2013, sub îndrumarea, talentul și seriozitatea domnului Valentin Grigoriu, profesor al Liceului de Artă «Gh. Tattarescu» Focșani. Parcă mă văd și acum într-o zi de sfârșit de vară, emoționată până în vârful degetelor, în fața unui domn impunător care mi s-a părut că emană toată muzica din lume până și în modul de a păși.

Drumul de la catedră către mine a fost un adevărat test de stăpânire a emoțiilor. Îmi doream să fie unul interminabil… A urmat primul examen: «castraveții», cum îi plăcea domnului profesor să le spună degetelor, care erau potrivite pentru a cânta la chitară doar dacă erau suficient de lungi pentru a acoperi griful instrumentului. După care, teorie, note muzicale. «Carmen, nu mai croșeta, studiază intens!», îmi spunea. Și abia când mi-a văzut degetele pline de «beșicuțe», apoi de bătături, s-a declarat mulțumit de cât mă pregăteam. A nu se înțelege greșit! Un chitarist are permanent bătături la degetele de la mâna stângă ca urmare a exersării”, spune Carmen Mustață.

Văzând că are potențial, profesorul de chitară al tinerei a avut răbdare cu ea și a sprijinit-o mereu, spune Carmen Mustață. Își amintește și acum că primele concursuri muzicale la care a participat le-a susținut doar cu chitara și vocea, în timp ce alți concurenți erau sprijiniți de toate instrumentele de pe negativul piesei. Nici nu știți cum era… alte cabluri montate la sonorizare, altă poziție a microfonului, microfon pe chitară, microfon pe voce… Toate aceste momente încărcate de emoții, agitație mi-au umplut plăcut copilăria. Astăzi, îi mulțumesc domnului Valentin Grigoriu atât pentru încrederea pe care a avut-o în mine, cât și pentru încrederea pe care mi-a dat-o în puterile mele. De ceva vreme nu-mi mai spune Carmen, ci «artista», iar părintele Miron, «hero». Dacă voi fi lipsită de modestie, mi-o asum, dar faptul că diplomele mele îi înfrumusețează pereții sălii de lucru, îmi spune că e mândru de mine și de rezultatele muncii dumnealui, spune Carmen Mustață.

Muzica este pe primul loc”

Pentru a o ajuta să se dezvolte cât mai frumos și armonios, părinții au încurajat-o pe Carmen Mustață să meargă și la karate, și la dansuri, ba chiar să învețe și câteva limbi străine. Fata a trecut prin toate, și a învățat din fiecare experiență câte ceva, însă muzica rămâne pentru ea cea mai mare pasiune a vieții. „Pasiunea pentru dans mi-a rămas. Orice dans îmi place. Nu renunț până nu-l învăț. Îmi plac limbile străine, am încercat să învăț mai multe, însă m-am oprit pe limba coreeană. Dintre prețioasele cadouri primite de ziua mea, cel mai mult mi-a plăcut dicționarul de coreeană. Am participat până și la Concursul Internațional «The 5th K-Lovers Fest» organizat de Ambasada Republicii Coreea din București. Pentru că încă din clasele mici, apoi și în liceu, m-au atras științele exacte, cu precădere matematica, am ales să studiez la o facultate tehnică, astfel că, în momentul de față sunt studentă în anul I la Facultatea de Științe Aplicate din cadrul Universității Politehnica București.

Cu toată dragostea mea pentru a cânta, mărturisesc că unul din factorii care m-au determinat să continui cursurile de chitară au fost seriozitatea și pasiunea domnului Grigoriu pentru ceea ce face. După vasta dumnealui experiență, se aștepta să renunț la cursuri în clasa a VIII-a când, e știut, toată atenția unui elev este canalizată pe învățat, însă nu a fost așa. Eu nu puteam învăța fără să am chitara lângă mine, momentul de relaxare era cântatul la chitară sau participarea la repetițiile de la cor”, spune tânăra.

Pasiunea pentru muzică avea să-i ofere lui Carmen Mustață, în 2014, o altă surpriză plăcută, când, fiind în vizită la bunica de la Irești, l-a cunoscut pe preotul Ionel Miron, coordonatorul Corului Parohiei Irești. „Atât eu, cât și corul, am crescut împreună. Preotul paroh Ionel Miron m-a «descoperit» în anul 2014, prin intermediul bunicii mele de la Irești, care nu ratează nicio ocazie de a-și lăuda nepoata care cântă. Odată stabilită legătura cu părintele Miron, mi-am intrat în rol. Eu, pe lângă plăcerea de a cânta cu vocea, începusem deja să iau lecții de chitară, fapt care m-a ajutat să împart din «cunoștințele» mele noilor prieteni de la Irești.

Au urmat lungi șiruri de repetiții, concerte de colinde în cadrul bisericii, după care, din harul și dragostea preotului paroh nu numai pentru copii, ci și pentru artă, am devenit cunoscuți în țară sub numele de Corul Parohiei Irești, traseul nostru artistic luând amploare. Am susținut numeroase concerte pe mari scene și în multe parohii din țară, am participat la diverse concursuri și festivaluri, alături de mari artiști. Una dintre multele realizări cu care ne mândrim a fost participarea în anul 2018 la emisiunea «Românii au talent», în cadrul căreia am înmuiat inimile juriului care ne-a acordat patru de «DA». S-ar părea că anul 2018 a fost «momentul nostru de aur», fiindcă în toamna aceluiași an am cântat pe scena Sibiului la Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși (ITO), povestește vrânceanca.

Viața unui artist în devenire: multe ore de studiu, dar și multe concursuri câștigate
Își dorește să devină un adult de care familia să fie mândră și pe care cei din jur să o admire. Știe că are mult de muncă, și nu-i sunt străine orele intense de studiu în care a trebuit să analizeze atent fiecare notă muzicală și repete de nenumărate ori pentru ca piesa să iasă așa cum trebuie. În afară de concursurile artistice la care a participat alături de Corul Parohiei Irești, Carmen Mustață a reprezentat Vrancea în cadrul multor concursuri și festivaluri individuale. Festivalul Religios «Sfântul Ierarh Mucenic Teodosie de la Brazi», ediția a IV-a, a fost deschizătorul parcursului meu muzical. Țin minte și acum cât de emoționată și fericită eram, fără să am absolut nicio idee prin ce emoții urma să trec în anii următori și prin câte alte concursuri. Mă mândresc cu fiecare rezultat obținut: de la mențiuni, până la premiul I, premiul categoriei de vârstă, trofee ale festivalurilor sau concursurilor locale, județene, naționale și internaționale.

Toate au o mare însemnătate, în primul rând a faptului că am reușit să particip la aceste evenimente. Orice eșec devenea ambiție, orice reușită, putere și încredere. Ca un exemplu, dacă prima apariție pe scena Buzăului la Festivalul Național de muzică francofonă «Francochanson» s-a finalizat cu obținerea premiului III, după ultima apariție, m-am întors cu premiul I. Am crescut, pot spune, cu Festivalul Internațional de muzică ușoară pentru copii și tineret «Mihaela Runceanu», m-am maturizat cu altele, precum «Academia MiniVedetelor», «Magia Muzicii», «Stea printre stele», «Armonii de primăvară», «Copilăria, un poem», «The Sound of Music», «Constelația Juniorilor», «Danubius», «Concursul Național de Talente», «Festivalul primăverii», «Fii star în țara ta», «Festivalul copiilor», «World Voices Music Fest», «Premiile Music Factory», «Festivalul Toamnei pentru Elevi», «Inocență de copil», «Ceata lui Pițigoi», «Florile copilăriei», «Florile dragostei». Iar ultimele premii adăugate în palmaresul muzical le-am obținut în ultimele două luni la concursurile: «Armonii de toamnă» și «Să cânte tinerețea!» și sunt înscrisă, deocamdată, la alte două: Festivalul Internațional de Arte «Arts Combat Festival» și «DA CAPO International Music Competition», mai adaugă tânăra.
În 2019, alături de Corul Parohiei Irești, Carmen Mustață a participat la Festivalul-Concurs Național de Muzică Bisericească Lăudați pe Domnul, ediția a XII-a, în contextul anului 2019, declarat an omagial al satului românesc în Patriarhia Română. Dincolo de prestanța corului, ne mândrim cu faptul că unul din momentele imortalizate alături de însăși Sfinția Sa, Patriarhul Daniel, a fost ales și a devenit coperta uneia dintre cărțile Sfinției Sale. Și toate aceste reușite se datorează muncii în echipă, cooperării, ascultării, dar, mai cu seamă, răbdării și dragostei cu care ne îndrumă părintele Miron alături de doamna preoteasă Parascheva pentru al căror devotament cuvintele de mulțumire ar fi puține”, spune Carmen Mustață.
Ce-și dorește de la viitor „artistul-matematician” din Vrancea?! Să fie sănătoasă pentru că „în momentul de față, viitorul îmi poate oferi multe drumuri pe care le-aș putea urma. Întotdeauna am considerat că pot crea ușor legături cu copiii, idee confirmată de reușita de a-mi învăța colegii de la cor să cânte la chitară. De aceea, una dintre opțiunile pe care le iau în considerare este cea de a deveni profesor de matematică. Totodată, urmez o facultate care îmi asigură nenumărate posibilități din punct de vedere profesional. Și, e clar, domeniul muzical ar umple «cireașa de pe tort». Vorba părintelui Miron: «ai putea fi cel mai bun artist dintre matematicieni». Doamne ajută să aibă dreptate!, mai spune Carmen Mustață.

Îi dorim mult succes lui Carmen Mustață atât în ceea ce privește parcursul profesional, cât și în plan personal!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?