Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

Obligată să plătească despăgubiri de 10.000 de lei unei femei din Vrancea, după ce a ridicat corpul fiului acesteia de la morgă

O femeie a fost obligată să achite daune în sumă de 10.000 unei vrâncence, instanța considerând că i-a produs un prejudiciu acesteia, atunci când i-a ridicat corpul fiului de la morgă, după un accident în județul Sibiu, și l-a adus în Vrancea. Procesul se judecă din iulie 2020, când mama îndurerată a solicitat judecătoriei să îi admită cererea de despăgubiri, inclusiv în ceea ce privește suma de 30.000 de lei daune materiale, explicând în acțiune că i-a fost produs un prejudiciu. În motivarea cererii, reclamanta a arătat că urmare a decesului fiului său din data de (…) într-un grav accident rutier, pârâta a ridicat trupul acestuia de la morgă fără niciun drept, că aceasta ar fi spus la morgă că defunctul nu are pe nimeni, nici tată nici mamă, că reclamanta nu a desemnat pe nimeni să meargă la morgă să facă acest lucru, reclamanta apreciind că s-a urmărit ca acesta să fie îngropat fără știrea reclamantei, al cărei număr de telefon îl cunoștea, astfel că solicită despăgubirea sa de către pârâtă pentru suferința cauzată. A mai arătat că după decesul fiului său, starea sa de sănătate este deteriorată, că suma (…) reprezintă costul medicamentelor cumpărate de la decesul fiului său, costul pregătirilor religioase, că daunele morale reprezintă costul a trei curse de (…), se arăta în acțiune, așa cum apare în motivarea instanței, preluată de rolii.ro.

Apărarea femeii chemate în judecată a fost aceea că nu a încălcat vreo normă, ci doar i-a făcut un bine mamei, dat fiind că aceasta nu a plătit nimic pentru aducerea fiului său. Cu toate acestea, instanța a dat dreptate mamei. Se mai reține că, așa cum reclamanta a susținut, pârâta a fost cea care a procedat ulterior la efectuarea serviciilor funerare privind corpul defunctului, fără știrea și fără a conferi reclamantei posibilitatea de a își exprima acordul sau voința în legătură cu acestea în vreun sens. (…) instanța apreciază că prin fapta pârâtei s-a creat reclamantei un prejudiciu moral prin afectarea vieții de familie, a demnității sale și a respectului datorat față de corpul fiului său decedat, reclamanta suferind și disconfort psihic vădit (…). În ceea ce privește daunele materiale solicitate, instanța va respinge cererea, întrucât nu au fost dovedite cumulativ condițiile răspunderii civile delictuale, nefiind dovedite existența prejudiciului și nici legătura de cauzalitate (…). Astfel se reține în primul rând că, așa cum rezultă din probele administrate în dosarul cauzei, pe starea emoțională a reclamantei, persoană în vârstă și cu probleme vădite de sănătate, s-a grefat o nouă stare de suferință generată de fapta pârătei, se mai reține în motivare.

În final, instanța a admis în parte acțiunea, obligând pârâta la plata a 10.000 lei, reprezentând daune morale, soluția fiind atacată cu apel. Accidentul la care se face referire în acțiune s-a produs la începutul anului 2019 într-un alt județ. La acea vreme, două persoane au murit şi una a fost rănită după impactul frontal dintre o maşină şi un tir. Din primele informații transmise atunci, şoferul unei maşini a încercat să depăşească un alt autoturism, a intrat pe contrasens şi s-a izbit frontal cu un tir, care era condus regulamentar. În urma impactului, maşina a ricoşat şi a lovit autoturismul depăşit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?