Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

Doi adolescenți teribiliști din Tulnici, supravegheați de Serviciul de Probațiune după ce au bătut un vecin. Bărbatul a rămas cu sechele psihice

Doi tineri din Tulnici au fost „trași de urechi” de instanță pentru o faptă comisă pe când aveau 16 și 17 ani, pe fondul consumului de alcool, respectiv pentru lovirea unui localnic din comună. Lovire în urma căreia partea vătămată a fost internată prin câteva spitale de specialitate, a avut nevoie de peste 60 de zile de îngrijiri medicale, și care a fost ulterior încadrat în gradul de handicap „accentuat”, pe termen permanent, nerevizuibil. În primă instanță, la mai bine de 4 ani ani de la comiterea infracțiunii, cei doi tineri au fost condamnați la măsuri educative, fiind obligați și la plata de despăgubiri. În timpul anchetei, cei doi inculpați au primit de altfel caracterizări favorabile din partea comunității: tineri liniștiți, care nu produc incidente. Și, dacă unul dintre aceștia era la liceu în timpul procesului, al doilea deja plecase la muncă în străinătate. În ceea ce îl privește pe bărbatul agresat, martorii au declarat în instanță că este schimbat definitiv în urma incidentului și că nu mai are același discernământ. Găzduit din milă într-o locuință din Valea Sării, acesta primește câțiva zeci de lei de la binefăcătorul său, pe care îl ajută la treburile gospodărești. 

De altfel, persoana vătămată s-a constituit parte civilă cu 10.000 de lei daune materiale (transport din cheltuieli avansate în timpul spitalizării, medicamente, beneficiul nerealizat) și 50.000 de euro daune morale. Ulterior, bărbatul și-a mărit pretențiile civile, solicitând o prestație periodică de 1.000 de lei pe lună, întrucât și-a pierdut complet capacitatea de muncă. Pe tot parcursul anchetei și cercetării judecătorești doar unul dintre inculpați a recunoscut fapta, însă instanța a concluzionat că amândoi se fac vinovați de vătămare corporală. 1. (…) aplică inculpatului minor (…), măsura educativă a asistării zilnice pe o durată de 4 luni, sub coordonarea Serviciului de Probaţiune Vrancea, pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală (…). Impune inculpatului obligaţia de a se prezenta la Serviciul de Probaţiune Vrancea la datele fixate de acesta. 2. (…) aplică inculpatului minor (…), măsura educativă a asistării zilnice pe o durată de 6 luni, sub coordonarea Serviciului de Probaţiune Vrancea, pentru săvârşirea infracţiunii de vătămarea corporală (…). Impune inculpatului obligaţia de a se prezenta la Serviciul de Probaţiune Vrancea la datele fixate de acesta. (…) admite în parte acţiunea civilă exercitată de partea civilă (…) şi obligă pe inculpaţii (…) la plata, în solidar, a sumei de 5.000 de lei, cu titlu de daune materiale, şi a sumei de 25.000 de lei, cu titlu de daune morale. (…) admite acţiunea civilă exercitată de părţile civile Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Pantelimon” Focşani, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Galaţi şi Serviciul de Ambulanţă Judeţean Vrancea. Obligă pe inculpaţii (…) la plata, în solidar, a următoarelor sume: – 61,56 lei, la care se adaugă dobânda legală aferentă, calculată de la data producerii prejudiciului, respectiv 10.08.2017, şi până la achitarea integrală a debitului, reprezentând despăgubiri materiale (contravaloarea cheltuielilor ocazionate cu spitalizarea părţii civile), către partea civilă Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Pantelimon” Focşani; – 16.667,99 lei, reprezentând despăgubiri materiale (contravaloarea cheltuielilor ocazionate cu spitalizarea părţii civile), către partea civilă Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Galaţi; – 149,4 lei, reprezentând despăgubiri materiale (contravaloarea cheltuielilor ocazionate cu transportul părţii civile), către partea civilă Serviciul de Ambulanţă Judeţean Vrancea. Respinge restul pretenţiilor civile ca neîntemeiate. Ia act că Spitalul de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni nu s-a constituit parte civilă în cauză, se arăta în minuta instanței. 

Totodată, inculpații au fost obligați să achite și cheltuielile făcute de victima lor cu avocații. Între timp, părțile au atacat această primă hotărâre, astfel că dosarul va fi soluționat definitiv la Curtea de Galați. Cei doi tineri au acum 22 de ani și, respectiv, 20 de ani, incidentul având loc pe 10 august 2017, în jurul orei 02.00, pe fondul unui conflict spontan, pentru care nimeni nu a avut o explicație, în afara consumului de alcool. Cel puțin nu în fața oamenilor legii sau a magistraților. 

Cei doi inculpați au băut împreună că victima la un bar din comună, după care, la ieșire, l-ar fi lovit cu pumnii în zona capului și a corpului, până ce acesta a căzut, lovindu-se și cu capul de carosabilul DN 2D. Cea care a sunat la 112 a fost tânăra care lucra ca barman la barul respectiv, ambulanța sosită la fața locului transportându-l inițial pe tulnicean la Spitalul din Vidra. Mai apoi, acesta a fost transferat la Spitalul Județean, după care la Secția Neurochirurgie a Spitalului din Galați. Și de aici a fost transferat ulterior, într-un spital de specialitate, iar la externare a fost ajutat de Primăria din Tulnici provizoriu, cu un acoperiș deasupra capului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?