Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Guvernul PNL a dat 3,7 milioane lei din 44 milioane, cât are nevoie municipiul Focșani pentru încălzirea din această iarnă

Municipiul Focșani are nevoie de 44 milioane lei pentru a asigura continuitatea serviciului de alimentare cu energie termică în această iarnă. Primarul Focșaniului, Cristi Misăilă și președintele Consiliului Județean, Cătălin Toma au inițiat un proiect de Hotărâre prin care solicită alocarea sumei de 44,04 milioane lei din Fondul de rezervă aflat la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2021 pentru echilibrarea bugetului local al municipiului Focşani. „Primăria și Consiliul Local al Municipiului Focșani sunt în prezent în imposibilitatea asigurării resurselor financiare necesare plății în avans a subvenției pentru diferență preț către operatorul sistemului public de termoficare pentru asigurarea furnizării de gaze naturale pentru sezonul rece 2021- 2022”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ care a fost transmis la Guvern.

Autoritățile focșănene arată că municipalitatea a făcut eforturi deosebite pentru a achita toate obligațiile către ENET, respectiv subvenția acordată populației pentru diferența de preț precum și facturile curente privind consumul de energie termică pentru toate unitățile subordonate. La acest moment, ENET asigură energia termică pentru un număr de 10.050 gospodării din Municipiul Focşani precum şi pentru circa 40.000 de persoane din şcoli, grădiniţe, Căminul pentru persoane vârstnice și alte instituții publice. Mai mult, au fost achitate chiar sume în avans pentru energia termică din ultimul trimestru al acestui an.

Însă toate estimările de la începutul anului au fost date peste cap de explozia prețurilor la gaze naturale. Oferta furnizorului de gaze naturale pentru un nou contract cu ENET pentru perioada sezonului rece este de 475 lei/MWh exclusiv TVA, la care se adaugă taxele de transport, distribuție, rezervare și constituirea de garanții. De asemenea, la alți furnizori, prețuri variază între 350 și 590 lei/Mwh, fără TVA și celelalte taxe. Mai mult, ofertele primite au ca și condiție esențială de achiziție plata în avans, motivat de faptul că societatea este în insolvență și prezintă risc financiar crescut. În aceste condiții, cei de la ENET estimează că ar avea nevoie de peste 97 milioane lei pentru a plăti gazele necesare pentru funcționarea centralei termice în această iarnă când se estimează un necesar de 72943 gigacalorii. „Liberalizarea prețului la gazele naturale a condus la o creștere de 4,6 ori mai mult, ceea ce face imposibilă asigurarea continuității activității societății prin efort propriu. Prețul cu care furnizorul de energie termică oferă acest serviciu este stabilit conform reglementărilor legale de catre A.N.R.E. și este situat sub nivelul costurilor efective de generare”, se arată în nota de fundamentare.

Începând cu luna noiembrie 2021, A.N.R.E. a aprobat un preț de 638,93 lei/gcal la Focșani. Noul preț este determinat de creșterile prețurilor la combustibili, ceea ce a dus și la o creștere a subvenției acordate de la bugetul local în contextul în care prețul local de referință a rămas neschimbat, 285 lei/gcal, pentru a nu împovăra și mai mult cetățenii municipiului Focșani. Astfel, la diferența de preț de 353,93 lei/gcal rezultă o subvenție ce trebuie suportată de bugetul local de 25,8 milioane lei, sumă ce este imposibil de acoperit din veniturile proprii ale municipalității. „Pentru anul 2021, Municipiul Focșani are de finanțat serviciul datoriei publice rezultat din împrumuturile contractate pentru reabilitarea infrastructurii stradale și a rețelelor de distribuție a energiei termică, precum și pentru cofinanțarea proiectelor europene. La acesta se adaugă alte cheltuieli operaționale, inclusiv cele rezultate din acțiunile de prevenire și combatere a epidemiei de SARS- COV2 (asistență socială-venitul minim garantat, gratuități transport local conform legii, susținerea cheltuielilor unităților de învățământ preuniversitar de stat și ale creșelor, serviciile publice de gospodărire a orașului, poliția locală, evidența persoanelor, etc) în condițiile în care întâmpină dificultăți în realizarea veniturilor proprii la nivelul prognozat.

Astfel, pe fondul insuficienței resurselor financiare înregistrate în cursul anului 2021, situație ce are ca efect imposibilitatea asigurării finanțării nevoilor curente și investiționale, în contextul evoluției situației epidemiologice determinată de răspândirea COVID-19, a reglementărilor legislative cu obligații în sarcina autorităților administrației publice locale, reglementări ce au afectat bugetul unității administrativ– teritoriale (ex: O.U.G. nr. 15/2021 privind reglementarea unor măsuri fiscal- bugetare), Municipiul Focșani se confruntă cu imposibilitatea de a susține financiar din bugetul local cheltuielile aferente sezonului rece 2021 – 2022 pentru asigurarea agentului termic”, precizează nota de fundamentare.

Bani promiși de Guvern pentru municipiul Focșani

Joi seară, președintele Consiliului Județean, Cătălin Toma, a anunțat că urmează să fie alocate 3,7 milioane lei pentru asigurarea căldurii la abonații racordați la sistemul centralizat de încălzire din Focșani. „În urma discuțiilor purtate cu ministrul interimar al Finanțelor, Dan Vîlceanu, am primit asigurarea că în ședința de Guvern din această seară va fi alocată suma de 3,694 mii lei (circa 3,7 milioane lei), pentru asigurarea fondurilor necesare încălzirii locuințelor din Focșani. Astfel, municipiul reședință de județ nu se va confrunta cu oprirea căldurii și apei calde, așa cum, din păcate, s-a întâmplat în alte localități din România”, a anunțat președintele Consiliului Județean.

În ședința de joi seară, Guvernul interimar a adoptat o „hotărâre privind alocarea unor sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2021, în vederea asigurării continuității serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a populației”. Conform unui comunicat al Ministerului Dezvoltării, „310.426.000 lei au fost alocați pentru 31 de unități administrativ-teritoriale (UAT), în funcție de solicitările acestora înregistrate la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. “Asigurăm continuitatea furnizării de energie termică în localități. Am asigurat resursele financiare necesare pentru acoperirea facturilor datorate către furnizori de autoritățile locale”, a declarat Cseke Attila, ministrul dezvoltării”. Posibil ca ministrul Cseke Attila să nu fi înțeles exact semnificația termenilor „în funcție de solicitările acestora”.

Municipiul Focșani a solicitat 44 milioane lei și a primit aproape 3,7 milioane, ceea ce înseamnă că banii alocați de Guvern asigură continuitatea furnizării agentului termic de către ENET doar pentru aproximativ o lună de zile. Conform tion.ro, Primăria Timișoara a cerut peste 350 de milioane de lei de la guvern pentru Colterm, să treacă peste iarnă, iar joi seară a primit 53,8 milioane. În prag de iarnă, România este guvernată de un Executiv liberal interimar și se confruntă cu instabilitate politică, în timp ce prețurile și valoarea facturilor cresc și iar cresc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?