Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

FOTO: „Fostul tribunal va deveni Muzeul Vrancei, cu o secțiune dedicată viei și vinului!”

„Fostul tribunal va deveni Muzeul Vrancei, cu o secțiune dedicată viei și vinului!”, a anunțat președintele Consiliului Județean, Cătălin Toma, pe pagina sa de Facebook. Clădirea fostului tribunal din Focșani este în plin proces de restaurare, în cadrul unui proiect inițiat de fostul președinte al CJ, Marian Oprișan, și derulat de Consiliul Județean Vrancea, cu fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 5: „Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”, în valoare de 21,4 milioane lei. Lucrările, care au început în aprilie 2020, avansează vizibil, în prezent lucrându-se la instalațiile de climatizare, la placarea cu cărămidă aparentă și la fațadă. ”La finalul lucrărilor vom avea un obiectiv care va atrage mulți turiști. Vom pune în valoare patrimoniul cultural și identitatea culturală locală prin transformarea acestui imobil în Muzeul Vrancei“, a afirmat Catalin Toma, președintele Consiliului Județean Vrancea.

Consiliul Județean Vrancea are în derulare proiectul ,,Consolidare, restaurare și punere în valoare Muzeul Vrancei, Clădirea Tribunalului Județean“. Termenul de execuție a lucrărilor este de 30 de luni, de la data semnării ordinului de începere a acestora, executantul fiind Asocierea PIF&LMS Company SRL, SC NS Consart’ 96 SRL, SC Dedal Bahamat SRL, SC SPA Inovations SRL. Obiectivul general al proiectului constă în consolidarea, restaurarea și punerea în valoare a monumentului istoric Tribunalul Județean Vrancea, în vederea valorificării patrimoniului cultural local și a identității culturale prin transformarea acestui imobil în Muzeul Vrancei și redarea clădirii către publicul vizitator.

Tribunalul Vrancea, construit în stilul românesc creat de Școala de Arhitectură a arhitectului Ion Mincu

Clădirea fostului Tribunal Vrancea este construită în anul 1909 în stilul românesc creat de Școala de Arhitectură a arhitectului Ion Mincu, personalitate focșăneană care vinde terenul, aflat în proprietatea prefectului județului Putna în 1908, special pentru a se construi Palatul de Justiție. Împreună cu celelalte monumente din zonă – Banca Națională, Palatul Administrativ, construite în același stil – mențin aspectul de oraș românesc al Focșaniului de la finele secolului al XIX-lea începutul sec XX. Clădirea, amplasată în zona centrală a orașului Focșani, a fost realizată după planurile arhitecților Al. Clavel și C. Baicoianu. Proiectul vizează: creșterea numărului de turiști și extinderea sezonului turistic din Regiunea Sud-Est prin condolidarea, restaurarea și punerea în valoare a fostului Tribunal Județean Vrancea și redarea monumentului către publicul larg prin înființarea Muzeului Vrancei – Clădirea Tribunalului Județean; creșterea importanței turismului și a culturii, ca factori care stimulează dezvoltarea economică în regiune și crearea de noi locuri de muncă, respectând principiile dezvoltarii durabile și ale protecției mediului prin schimbarea destinației inițiale a monumentului în cea de muzeu, în care se vor desfășura și activități culturale și educaționale de tipul activităților educative non-formale; valorificarea resurselor culturale ale municipiului Focșani în scop turistic, prin restaurarea și conservarea mostenirii culturale a regiunii; reducerea disparităților sociale și economice în Spațiul Economic European prin dezvoltarea industriei turismului și scăderea numărului șomerilor din zonă.

Din instanță judecătorească, muzeu

Într-o prezentare de pe site-ul Consiliului Județean se arată că, „în ceea ce priveşte intervenţia din punct de vedere arhitectural, modificările sunt importante, având în vedere atât schimbarea de destinație (din instanță judecătorească în muzeu) cât și adaptarea la cerințele funcționale actuale. Aceste aspecte sunt mai evidente la nivelul demisolului, care va trebui să devină un spațiu public – dintr-un spațiu dedicat depozitării, arhivelor și a altor spații complementare funcțiunii de instanță judecătorească. Per ansamblu sunt vizate următoarele tipuri de lucrări: lucrări de reparații structurale, lucrări de consolidare propriu zise, intervenții la sarpanta prin înlocuirea elementelor structurale degradate. Cu această ocazie se vor reface, printre altele, și elementele decorative ale fațadelor prin operațiuni de curățire, reîntregire, consolidare și aplicarea de tratamente de protecție și conservare. Se vor elimina elementele structurale realizate în mod neprofesionist și se vor asigura echipamentele tehnologice/dotările necesare pentru funcționarea clădirii.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?