Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

GALERIE FOTO: Testul de Ascultare Tomatis a fost adus și la Focșani – Luna aceasta testarea este gratuită

În luna mai a acestui an, focșăneanca Alina Florentina Georgescu a adus în Focșani un nou concept numit Terapia Tomatis, dezvoltat în Franța în urmă cu 60 de ani, care are la bază un sistem revoluționar de educare a procesului de ascultare adresat atât copiilor, cât și adulților. Cabinetul este situat la etajul 3 al clădirii Federal Coop din str. Unirea Principatelor nr.2, Focșani. De curând, cabinetul Tomatis Focșani a fost dotat cu noi echipamente, și anume Testul de Ascultare Tomatis și „un Kit pentru copiii sub 2 ani, pentru cei cu hipersensibilitate la sunete și pentru cei care necesită o mai mare stimulare motorieˮ.

Cum funcționează Testul de Ascultare Tomatis?

Testul de ascultare Tomatis nu este o audiogramă. El nu măsoară capacitatea de a auzi, ci capacitatea de a procesa informația auzită, mai precis cât din informația auzită ajunge la creier. „În metoda Tomatis, conceptul de ascultare are o funcție motorie, emoțională și cognitivă. Atunci când capacitatea de ascultare a urechii drepte diferă de capacitatea de ascultare a urechii stângi, cele două emisfere cerebrale primesc cantități diferite de energie, de cele mai multe ori insuficiente, ceea ce produce o proastă comunicare între cele două emisfere cerebrale. Această energizare neproporțională a creierului este cauza lipsei de atenție și încetinirea vitezei de procesare a informației.

Persoanei îi va fi greu să-și susțină atenția într-o activitate, să fie concentrată pe activitatea respectivă, rezultând astfel probleme de memorie. Mai mult decât atât, prin lipsa de echilibru dintre cele două urechi, de cele mai multe ori avem senzația de amețeală, atunci când poziția corpului este modificată sau chiar în timpul mersului. Prin terapia Tomatis, procesul de ascultare este restabilit la nivel neuronal, dezvoltat și dus la capacitate optimă, aducând astfel numeroase îmbunătățiri în viața fiecărei persoane care urmează programele de stimulare neuro-auditivă Tomatis ˮ, explică Alina Florentina Georgescu practicant nivel II în Terapia Tomatis.

Vrânceanca atrage atenția asupra faptului că în timpul Terapiei Tomatis, muzica utilizată este doar un suport asupra căruia sunt aplicate filtre neuronale.

Metoda funcționează cu ajutorul unui dispozitiv portabil numit Talks-Up, care constă în sesiuni de audiții muzicale filtrate ce au la bază un dublu contrast care determină contracția și relaxarea mușchilor urechii interne. Muzica selectată în cadrul programelor de audiții Tomatis este una ce are la bază aceleași armonice ca și vocea umană, astfel ca stimularea neuronală să fie una cât mai apropiată de dezvoltarea naturală a creierului. De asemenea, această terapie reprezintă o bază pentru toate celelalte terapii pe care persoana respectivă le mai poate urma, întrucât oferă stimulii necesari ca informațiile înmagazinate să se fixeze mai bine și pe termen lung. De aceea, în cazul copiilor tipici rezultatele școlare obținute în urma programelor de audiții Tomatis au fost deosebite, iar în cazul persoanelor care mai urmau și alte terapii, rezultatele acestor terapii au fost sporiteˮ, mai adaugă Alina Florentina Georgescu.

Cui se adresează Terapia Tomatis?

Spectrul de utilizare al Terapiei Tomatis este unul foarte larg, pornind de la dificultăți de învățare și tulburări de limbaj; deficit de atenție, scăderea memoriei și a capacității de concentrare (ADHD, hiperactivitate, ADD, dificultate de concentrare); tulburări afective și emoționale: anxietate, depresie, stres cronic; dificultăți de comunicare; dificultăți psihomotorii: tulburări de echilibru, de balans, de coordonare; tulburări pervazive de dezvoltare (autism, sindrom Asperger, sindrom Rett, tulburări dezintegrative ale copilăriei); atac cerebral; accident vascular ajungând până la Parkinson în stadii incipiente.

Această terapie nu se adresează doar persoanelor cu probleme de sănătate, sau exclusiv copiilor, ci toturor celor care doresc să-și îmbunătățească capacitatea de atenție, memorare, concentrare, comunicare și chiar probleme de limbaj. Am obținut rezultate spectaculoase în cazul persoanelor diagnosticate cu autism, ADHD, retard ușor și mediu, întârziere globală de dezvoltare, tetrapareză, deficiențe motorii, și aici aș putea menționa capacitate de atenție crescută, capacitatea de a finaliza o sarcină de lucru, dezvoltarea limbajului, reglajul emoțional, mobilitate, dar, în aceeași măsură am obținut rezultate foarte bune și cu persoanele tipice, precum reglarea tulburărilor de somn, cauzate în special de stresul cronic, reglarea stărilor anxioase și chiar a timidității în cazul copiilorˮ, mai spune Alina Florentina Georgescu.

Terapia Tomatis ajută la dezvoltarea potențialului neuronal, persoana devenind astfel mult mai activă, concentrată, motivată și organizată în ceea ce privește sarcinile de lucru. „De asemenea, terapia acționează asupra reglajului emoțional. Toate aceste informații despre capacitatea noastră de ascultare, despre dialogul dintre cele două urechi, respectiv dintre cele două emisfere cerebrale, le putem afla prin efectuarea unui Test de Ascutare Tomatis. Cât mai mulți oameni ar trebui să beneficieze de rezultatele acestui echipament, astfel că în toată luna Noiembrie, testarea este GRATUITĂˮ, precizează Alina Florentina Georgescu.

Adresa Tomatis Focșani: str. Unirea Principatelor nr.2 (în incinta Federal Coop Focșani, etaj 3)

Telefon: 0772 042 673

Facebook: https://www.facebook.com/tomatisfocsani/

Site: http://www.tomatisfocsani.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?