Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

VIDEO! 81 de ani de la cutremurul vrâncean de 7,7 grade, din 1940 – cel mai puternic din România secolului XX

Astăzi se împlinesc 81 de ani de la cutremurul vrâncean din 1940- cel mai puternic din România secolului XX (?,? ???????????-??????, 150 km adâncime, ora producerii 03:39, duminica, intensitate maximă: IX MSK-64).

Pentru a readuce în atenție acest eveniment important, care a reprezentat un prim semnal de alarmă cu privire la nivelul ridicat al riscului seismic din România (foarte mare și în prezent), echipa INFP a turului ghidat „Bucureștii și Cutremurele” a pregătit un material video dedicat, pe care îl puteți vizualiza pe canalul nostru de YouTube – https://www.youtube.com/watch?v=yZvcTefASBg.

Pe scurt, cutremurul din 1940 a cauzat:
⭕️ decesul a 593 de persoane aproximativ și 1271 răniți în România, din care 140 morți și 300 de răniți în București, în special datorită prăbușirii blocului Carlton. De asemenea, a cauzat decesul a 78 de persoane din Chișinău.

⭕️ prima prăbușire din Europa a unui bloc înalt din beton armat – Blocul Carlton din București (finalizat în 1936).

⭕️ avarierea unui număr mare de clădiri din apropierea epicentrului (precum Panciu, Mărășești, Focșani și Adjud) dar și din localități mai îndepărtate (precum Bârlad, Iași, Buzău, Tecuci și Galați).
⭕️ cutremurul a fost simtit și la Sankt Petersburg, Moscova, Samara, Odessa, Istanbul, Atena si chiar Marseille.

Acest cutremur a avariat sever multe clădiri înalte din București care, nefiind reparate corespunzător (câteva fiind ulterior afectate și de bombardamentele din 1944), s-au prăbușit complet sau parțial la cutremurul din 1977 (printre care Blocul Casata, Scala, Wilson sau Belvedere).

Veți găsi mai multe linkuri utile cu privire la acest cutremur în descrierea materialului video, printre care și harta zonelor afectate din București, recent redescoperită și georeferențiată.

sursă video și text: Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?