Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

GALERIE FOTO: Tânăr absolvent de Teologie Pastorală, hirotonit diacon în cadrul Sfintei Liturghii săvârșite de ÎPS Ciprian la Jariștea

Biserica Parohiei Jariștea II, Protoieria Focșani I, județul Vrancea, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, și-a sărbătorit luni, 8 noiembrie 2021, hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu un sobor de cinci preoți și doi diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie, precum și o slujbă de pomenire pentru ctitorii sfântului lăcaș, trecuți la cele veșnice. Sărbătoarea hramului s-a încheiat cu sfințirea casei praznicale din vecinătatea bisericii, ridicată între anii 2018-2021, prin osteneala preotului paroh Cristinel Bardaș și a enoriașilor.

În cuvântul de învățătură, Ierarhul locului a vorbit despre rolul îngerilor în viața oamenilor. „Semnificația principală a cuvântului «înger» – în limba greacă, «anghelos» – este aceea de vestitor, adică de a face cunoscută oamenilor voia lui Dumnezeu, dar și de a-i ajuta s-o împlinească, în măsura în care aceștia le cer ajutorul și le permit să lucreze în viața lor. Potrivit învățăturii noastre de credință, în momentul creștinării prin Taina Sfântului Botez, fiecare om primește de la Dumnezeu-Tatăl un înger păzitor, menit să-l ferească de primejdii, să-i insufle dorința spre pocăință și să-l îndrume spre săvârșirea faptelor bune; este «îngerul de pace, credincios, îndreptător, păzitorul sufletelor și al trupurilor noastre», pe care îl cerem stăruitor de la Dumnezeu, la fiecare Sfântă Liturghie, cu toate că el nu ne părăsește niciodată. Noi suntem aceia care îl alungăm din preajma noastră, prin faptele reprobabile pe care le săvârșim, ignorând cu bună știință sfatul său de a respecta și împlini voința lui Dumnezeu. De aceea, ori de câte ori ne vine în minte un gând bun sau simțim în adâncul sufletului impulsul de a face un bine, să fim convinși că aceasta este lucrarea îngerului păzitor, care ne amintește voia lui Dumnezeu și ne îndeamnă s-o împlinim. Numai că, în jurul nostru, mișună și duhurile rele sau demonii, care, asemenea unor păsări răpitoare, încearcă și, de multe ori, reușesc să smulgă din inima credinciosului gândul cel bun, propunându-i o stare de comoditate, astfel încât să nu pună în aplicare ceea ce a gândit frumos și folositor pentru sine și aproapele său”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian.

În cadrul Sfintei Liturghii, tânărul Mihail Dinu, absolvent de Teologie Pastorală, a fost hirotonit în treapta de diacon. Cântările liturgice au fost interpretate de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?