Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

VIDEO și GALERIE FOTO: Proaspăt absolventă de Conservator, vrânceanca Iulia Vătafu și-a lansat primul videoclip: „Badea-i ciobănaș la munte!‟

Este tânără, frumoasă, iar Dumnezeu a înzestrat-o cu o voce duioasă care a ajutat-o să devină cunoscută în lumea muzicii populare. La cei 22 de ani, Iulia Vătafu, căci despre ea este vorba, originară din comuna Ciorăști, sat Codrești, a adunat în tolba cu amintiri multe clipe frumoase petrecute pe scenă alături de interpreți de muzică populară cunoscuți, precum maestrul Nicolae Botgros, Maria Butaciu, Mioara Velicu și mulți alți artiști ai folclorului românesc. De curând, tânăra a lansat primul ei videoclip, „Badea-i ciobănaș la munte!‟, care speră să fie pe placul publicului larg. Clipul este filmat în comuna natală, însă o lăsăm pe Iulia Vătafu să vă povestească mai multe. 

Această piesă este prima pe care o lansez în mod oficial și care e însoțită de un videoclip. Sunt proaspăt absolventă de Conservator și actuală studentă la Master – Stilistică dirijorală (cor) – tot în cadrul Universității de Muzică din București. Viața mea a fost însoțită de muzică pretutindeni. Drumul meu muzical a început de mică, atunci când mama mi-a insuflat pasiunea pentru folclor. De la 3 ani și iată, până acum la 22, acest «foc» al muzicii mocnește în sufletul meu și, cumva, prin proiectul pe care tocmai l-am lansat, începe să se concretizeze în ceva frumos. De ce abia la 22 de ani am lansat primul clip? Am așteptat să simt, să am încredere în propriile decizii muzicale, să știu exact ce tip de muzică vreau să promovez. În județul nostru, «motivul» ciobanului cu oile sale a apărut încă de la balada «Miorița», de care cu siguranță toți cititorii au auzit măcar o dată. 

Am vrut să păstrez acest motiv, dar să schimb puțin «datele problemei», într-o poveste cu haz, de actualitate și în care se pot regăsi ascultătorii melodiei. Astfel, badea e ciobănaș pe munte, iar eu sunt la șes, ducându-i dorul. Îl rog să vină, însă el rămâne fidel chemării sale. Astfel, ce fac? Fug eu după el, ca în finalul piesei, dorul să se concretizeze în iubirea pe care o vom împarți «până la adânci bătrâneți». Am ales cu grijă versurile, căci eu le-am făcut, astfel încât să conțină metafore («Face-m-aș, bădiță, floare,/ Floare-albastră de cicoare/ Să mă aduni din câmpie/ Să mă pui la pălărie”). În felul acesta, mesajul este perceput de fiecare ascultător în parte diferit, însă în esență, același. Este o piesă de dragoste, până la urmă‟, spune Iulia Vătafu.

Imediat ce au auzit că tânăra lor interpretă va filma un videoclip în satul natal, locuitorii din Codrești s-au mobilizat și au ajutat-o pe Iulia Vătafu cu ce au putut. „Videoclipul melodiei este realizat acasă, în localitatea Codrești, Vrancea, dar și în împrejurimi. Am fost atât de bucuroasă pentru că oamenii din sat s-au mobilizat și m-au ajutat enorm să filmez cadrele pe care le puteți urmări în clip. Unii dintre ei mi-au pus la dispoziție o prispă veche, care să redea viața de «altădată». Alții mi-au adus un măgăruș tare simpatic și tare năzdrăvan, de care am tras, la propriu, să filmam câteva cadre. În final, l-am făcut celebru în sat. Ciobanii mi-au adus oile de la păscut ca să le putem filma. Însă cel mai mare ajutor și totodată, surprinzător, a venit din partea fratelui meu, care nu este fan al genului, dar care este fanul meu. El a jucat rolul ciobanului din clip, implicându-se 100% pentru ca povestea să fie credibilă, fapt care, conform feedback-ului, i-a reușit din plin. Eu am fost tot eu și în clip, mândruța care duce dor și care se «sacrifică» pentru ciobănașul ei‟, adaugă Iulia Vătafu.

Colaborare cu Marcel Ghinea și Vitalie Dorin

A pornit pe drumul muzicii populare de la vârsta la care mulți copii abia învățau să se joace. A fost o elevă silitoare care nu a neglijat școala pentru marea sa pasiune, muzica. Iar acum, Iulia Vătafu este unul dintre tinerii cu care Vrancea se mândrește. „Ziceam că am scris singură versurile, însă proiectul s-a conturat frumos datorită ajutorului multor oameni, profesioniști din domeniu, după cum urmează: muzica îi aparține maestrului Marcel Ghinea, fost dirijor al ansamblului «Țara Vrancei» din Focșani; aranjamentul orchestral și acompaniamentul sunt realizate la Chișinău, de maestrul Vitalie Dorin, dirijor al orchestrei «Rapsozii Moldovei», iar imaginile pe care le vedeți și montarea clipului sunt realizate de videograful Adrian Ungureanu. Așadar, aceasta este povestea mea, a mea și a ciobănașului meu. Dacă v-am făcut curioși, accesați link-ul: https://www.youtube.com/watch?v=GgLYRHoHBtQ și vizionați și dumneavoastră videoclipul. Și, încă ceva: stați pe aproape, căci acesta este doar începutul...‟, promite Iulia Vătafu.

„Badea-i ciobănaș la munte‟ s-a auzit în direct la Metropola TV, în cadrul emisiunii „Dimineți cu Georgia‟ unde a fost invitată Iulia Vătafu. „Emisiunea de la Metropola TV, «Dimineți cu Georgia», a fost o noutate pentru mine, este primul matinal la care am apărut și, totodată, prima emisiune unde mi s-a difuzat clipul, în direct. Am vorbit, în mare parte, despre clip. Însă, câteva întrebări m-au emoționat și m-au determinat să-mi răspund, în primul rând, mie. De pildă, ce mesaj vreau să transmit despre această piesă. Am realizat atunci că «dorul» este cel care predomina în versurile melodiei mele, așa că îmi doresc ca cei care o ascultă să fie iubiți și să iubească. Că, deși în zilele noastre persoana iubită se află la un «click» distanță, dorul este cel care amplifică sentimentele, care ne face să trecem prin stări unice, inexplicabile. 

M-au întrebat despre idolii pe care îi am. Muzical vorbind, aceștia sunt numeroși, aici referindu-mă la marii artiști de muzică populară. Însă, gândindu-mă în profunzime, am realizat că modelul meu în viață este mama mea. De la ea am învățat ce înseamnă ambiție și perseverență, de la ea știu cât de multă muncă se află în spatele oricărei realizări. Pentru mine, familia înseamnă totul și de la ei am învățat cele mai importante lecții. Am participat și la alte emisiuni recent, la posturi precum Favorit TV, Etno TV, unde m-am bucurat să-mi pot împărtăși melodia cu ascultătorii de folclor. Atunci când primesc mesaje de la oameni sau aprecieri, simt că munca mea nu e în zadar.  

Ca plan de viitor, în acest moment, totul mi se pare incert. Situația pandemică mă împiedică să-mi fac planuri în domeniul muzical, însă m-am hotărât să trăiesc fiecare moment din plin, să încerc să fac muzică așa cum știu eu mai bine, în ciuda provocărilor. Îmi doresc să pot lucra în domeniul muzical, însă, timpul va decide. Momentan sunt studentă la master la Universitatea de Muzică din București, oraș în care mi-ar plăcea să locuiesc. Aici totul este viu și dinamic‟, este de părere tânăra. Îi dorim succes Iuliei Vătafu!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?