Ediția: Marți 23 aprilie 2024 Nr. 6610
Ediția: Marți 23 aprilie 2024 Nr. 6610

Cum să alegeți componentele potrivite pentru noul vostru computer

Înainte de a asambla un PC nou, trebuie să alegem componentele cele mai potrivite pentru activitățile pentru care îl vom utiliza. Această sarcină este de bază, deoarece a greși atunci când cumpărăm o componentă care nu ne va facilita demersul, de obicei ajunge să fie o greșeală destul de costisitoare. De la procesor până la memoria SSD sau HDD și cea RAM, toate trebuie să fie alese în echilibru.

Într-un PC, componentele vor funcționa întotdeauna la viteza cu care cea mai lentă componentă pe care am instalat-o le permite să facă acest lucru. De exemplu, putem avea un computer cu cea mai puternică placă grafică din lume, că dacă alegem un procesor low-end, placa nu va putea funcționa la putere maximă. Acest lucru se datorează faptului că procesorul se blochează. Situația inversă apare de obicei cu o anumită frecvență.

O altă situație tipică este de a avea un sistem care necesită multă putere de la sursa de alimentare, dar cu o sursă fără puterea necesară. În acest caz, nu numai că am forța alimentarea cu energie, dar am face-o și cu restul componentelor sistemului.

Prin urmare, înainte de a cumpăra componente, trebuie să ne asigurăm că componentele sunt echilibrate. Adică toate aparțin mai mult sau mai puțin aceleiași categorii. Nu pentru categorii disparate, cum ar fi exemplul plăcii grafice și procesorului pe care le-am menționat mai sus.

Componente adecvate în funcție de utilizarea PC-ului

Ca de obicei, fiecare tip de PC va necesita o serie de componente specifice care îl vor face mai bine adaptat sarcinii la care urmează să fie utilizat.

PC pentru jocuri

Pentru un computer care va fi folosit în primul rând pentru jocuri, cea mai importantă componentă va fi placa grafică. Prin urmare, trebuie să alegem restul componentelor în funcție de modelul plăcii grafice pe care urmează să-l folosim în sistem. Dar trebuie să ținem cont și de tipul de joc pe care urmează să-l jucăm. Este inutil să punem un procesor cu puține nuclee dar cu frecvență foarte mare, dacă jocurile pe care le folosim necesită mai multe thread-uri de procesare simultan. Și invers, desigur. Un SSD este ceva mai marginal în utilizare. Este adevărat că poți pune un SSD de 1 TB, acum că sunt deja la prețuri destul de accesibile. Dar nu trebuie neapărat să fie un SSD NVMe, deoarece diferența de încărcare a jocurilor sau a nivelurilor va fi de câteva secunde în comparație cu un SSD tradițional.

Editarea imaginilor

În acest tip de PC, ceea ce este important este cantitatea de RAM. În timp ce într-un PC de gaming, utilizatorul poate lucra perfect cu 16 GB de RAM, în echipamentele de editare a imaginilor, cantitatea recomandată este de la 32 GB. Și de acolo, până la tot ce este capabil să susțină o placă de bază și un procesor. Mai ales dacă ești unul dintre cei care lucrează cu imagini cu rezoluție foarte mare, sau cu loturi de mai multe imagini în același timp. Dacă, pe de altă parte, funcția va fi editarea video, ceea ce vă va interesa cel mai mult va fi un procesor cu multe thread-uri paralele, care vă va ajuta la randarea acestora. Și, desigur, nu putem ignora faptul că aveți nevoie de SSD cu multă capacitate. În acest sens, în acest tip de sisteme, capacitatea de stocare este mai importantă decât viteza acesteia. Mai mult decât orice pentru că cu siguranță vei dori să ai un RAID 1 pentru a păstra o copie de rezervă a fișierelor cu care lucrezi.

Editare 3D

Daca te dedici proiectarii in 3D, cel mai important lucru din sistemul tău este numărul de thread-uri pe care le are procesorul. Dar placa grafică pe care o utilizați pe computer va fi și ea foarte importantă. În ceea ce privește acestea din urmă, cel mai bine este să vizitați site-ul dezvoltatorului programului pe care îl veți folosi în principal, deoarece unele programe sunt compatibile cu modelele de plăci grafice NVIDIA, dar nu atât de mult cu cele ale AMD Radeon. Apoi, contează și un procesor bun și un SSD suficient de mare pentru a stoca toată informația.

Productivitate

Dacă funcția principală a noului PC va fi productivitatea, nu veți avea nevoie de un computer cu o placă grafică super puternică. În acest caz, este mai bine să folosiți un procesor care are un IPC destul de mare, deoarece este cel mai important lucru cu acest tip de uz. Deși, dacă trebuie să ai mai multe programe deschise simultan, nu ar fi o opțiune rea să ai un procesor cu mai mult de patru thread-uri, pentru a utiliza fără probleme fiecare program. Poți să optezi și pentru memorie SSD pentru ca PC-ul să se miște ceva mai repede, iar dacă știi că stochezi multă informație, optează pentru măcar 500 GB SSD.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?