Ediția: Marți 23 aprilie 2024 Nr. 6610
Ediția: Marți 23 aprilie 2024 Nr. 6610

Începe școala! Fizic. Sau online. Fără teste. Pe care oricum nu se știe cine le va face. Controale în școlile cu rată mică de vaccinare

Nu există niciun fundament științific pentru deschiderea școlilor dacă vaccinarea profesorilor este peste 60%, e de părere profesorul de sănătate publică Răzvan Cherecheș, din Cluj-Napoca, arată site-ul digifm.ro. În opinia lui Răzvan Cherecheș, ministrul Educației încearcă să acopere faptul că toată vara „a pierdut timpul fără să pregătească școlile pentru valul 4 (ventilație, testare, maști, distanță, vaccinare) (…)”. „Ministrul Cîmpeanu a ținut cont de câteva elemente în decizia sa: media vaccinării cadrelor didactice în România este deja peste 60%, cea mai mare parte a părinților își dorește școală față în față, cazurile noi și decesele nu se vor vedea direct în școală, ci în familiile copiilor care vor transporta virusul acasă. Și atunci, cine beneficiază de această decizie? O singură persoană din România – ministrul Cîmpeanu”, spune profesorul de sănătate publică.

Școala începe astăzi cu multe necunoscute și multe situații absurde. Preocupați de combinații politice și de a rămâne la putere cu price preț, liberalii au uitat de școli. Deși au fost două săptămâni de vacanță forțată, justificarea pentru nesusținerea online a orelor fiind o așa-zisă „echitate în educație”, guvernanții au rămas tot în urmă. Abia luni şi marţi vor fi semnate contactele pentru testele de salivă, după cum a anunțat ministrul Educației, care vrea ca testele să fie utilizate de două ori pe săptămână de către preşcolari, elevi, cadre didactice, personal nedidactic. Cum, cine, când, unde vor fi administrate aceste teste nu se știe. Conform instrucțiunilor de folosire care le însoțesc, testele trebuie făcute pe nemâncate, există timpi de așteptare diferiți înainte de citirea rezultatelor, probele nu trebuie contaminate. Când într-o unitate de învățământ există un asistent medical, dacă există, cum se va putea face testarea a sute de elevi și profesori?!

Abia vineri, ministrul Cîmpeanu a ieșit la declarații, afirmând că „școala va începe pentru toţi elevii şi pentru toţi copiii din grădiniţe în data de 8 noiembrie. Mă refer aici şi la sistemul de învăţământ de stat şi la sistemul de învăţământ privat. Este în curs de derulare şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă prin care se propune modificarea ordinului ministrului Educaţiei şi ministrului Sănătăţii în acest sens. În foarte scurt timp, va fi validată hotărârea CNSU. Ordinul va fi semnat de către cei doi miniştri şi va fi trimis către Monitorul Oficial în vederea publicării astăzi, cât mai curând posibil, în aşa fel încât pe parcursul acestei zile să poată exista şedinţe ale Consiliilor de administraţie în fiecare şcoală şi în fiecare grădiniţă prin care să se ia decizia de funcţionare a şcolilor începând de luni, 8 noiembrie, şi să fie anunţată. Criteriul se referă la rata de vaccinare la nivelul fiecărei şcoli şi grădiniţe. (…) Am luat în considerare rata de vaccinare la nivelul întregului personal, pentru că elevii interacţionează nu numai cu profesorii şi învăţătorii, interacţionează, spre exemplu, şi cu îngrijitoarele, interacţionează cu alte categorii de personal”, a afirmat ministrul.

Conform documentelor privind rețeaua școlară 2020-2021 publicate pe site-ul Inspectoratului Școlar județean (ISJ), în Vrancea există 453 unități de învățământ, de la grădinițe, la școli primare, gimnaziale, licee, centre școlare pentru educație incluzivă, cluburi sportive, școală postliceală, cluburi și palatul copiilor. Vineri, ISJ Vrancea a trebuit să centralizeze deciziile de la toate consiliile de administrație. „56 de unități școlare își vor desfășura cursurile cu prezență fizică, 62 de unități școlare își vor desfășura cursurile on-line. Informațiile privind rata de vaccinare a cadrelor didactice vor fi afișate pe site-ul ISJ Vrancea. Modalitatea de începere a cursurilor va fi transmisă elevilor prin intermediul educatorilor, învățătorilor, profesorilor diriginți”, se arăta într-un comunicat remis vineri de ISJ Vrancea.

Conform ordinului comun al miniştrilor interimari ai Educaţiei şi Sănătăţii, consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ preuniversitar emit decizia privind modalitatea de reluare a cursurilor, cu informarea inspectoratelor şcolare judeţene. Potrivit documentului, trecerea de la scenariul online la scenariul cu prezenţă fizică se face prin decizia consiliilor de administraţie ale unităţilor de învăţământ preuniversitar, cu informarea inspectoratelor şcolare, în situaţia atingerii procentului de 60% rată de vaccinare a personalului din unităţile de învăţământ, această decizie urmând a se lua prin raportare la fiecare zi de vineri, conform situaţiei privind personalul vaccinat, publicată şi actualizată săptămânal pe site-ul inspectoratului şcolar. Ordinul prevede că începând cu data de 8 noiembrie 2021, reluarea cursurilor cu prezenţa fizică se realizează pentru toate unităţile de învăţământ preuniversitar în cadrul cărora un procent de minimum 60% din personal este vaccinat.

Cursuri online deși rata de infectare la nivelul localității e ZERO!

Inițial era doar o ipoteză… acum e doar o constatare: în județul Vrancea există 3 localități cu rata de incidență 0‰ : Andreiașu de Jos, Nistorești și Paltin. Procentul angajaților din școli și grădinițe vaccinați nu atinge 60% în nicio localitate! Concluzia și decizia: toți preșcolarii și elevii în online! Serios???‟, scria vineri pe pagina sa de Facebook, profesorul Cornel Noană, directorul Colegiului Unirea din Focșani.

Aberația a fost remarcată și de cititorii noștri. „Copiii din Andreiașu de Jos nu vor merge la școală (rata de incidență este 0,00) iar cei de la Școala Milcovul vor merge (rata de incidenta 9,86). Ce să mai înțelegem?”, scria vineri Nicoleta Zamfir, într-o postare la articolul nostru. Între timp, rata la Andreiașu a ajuns duminică la 0,59 la mie, dar tot este foarte scăzută. Numai 36,36 la sută din personalul didactic și nedidactic de la Școala Gimnazială „Simion Cristian” este vaccinat, așa că, potrivit aberației ministrului PNL, copiii trebuie să stea acasă. Asta deși ministrul nu a anunțat că s-a rezolvat cu „echitatea în educație”, mai exact cu viteza de transfer pentru o predare online, care trebuie să fie de minimum 100 MB/sec.

Elevii Școlii Gimnaziale „Dumitru Pricop‟ Negrilești vor învăța online pentru că rata de vaccinare a numărului total de angajați (personal didactic, didactic auxiliar și nedidactic) este de 40%, conform statisticii publicate de IȘJ Vrancea. Potrivit datelor puse la dispoziție de Direcția de Sănătate Publică (DSP), duminică, localitatea Negrilești figura cu o rată de infectare de 0,00 la mia de locuitori, în aceeași situație fiind și localitățile Paltin și Spulber. Rata de vaccinare la Școala Gimnazială Paltin este de 53,57% iar la Școala Gimnazială Spulber este de 37,93%.

După cum remarca cititoarea noastră, există și reversul medaliei. Elevii Școlii Gimnaziale „Profesor General Gheorghe Gheorghiu‟ din Gologanu se vor întoarce fizic la școală pentru că rata de vaccinare a personalului este de 66,67%, însă localitatea a înregistrat o duminică o incidență de 8,65 la mie. În localitatea Milcovul, DSP Vrancea a transmis că incidența zilnică a atins duminică pragul de 9,30 la mie, cu toate acestea, elevii revin în bănci pentru că rata de vaccinare la Școala Gimnazială Milcovul este de 81,25%.

Cea mai mică rată de vaccinare în rândul celor 118 unități școlare analizate în Vrancea a fost raportată la Școala Gimnazială „Profesor Panaite C. Mazilu‟ din Pitulușa – 20,83%, același procent fiind înregistrat și la Școala Gimnazială „Regina Maria‟ din Vintileasca. În schimb, la Școala Gimnazială „Ion Diaconu‟ Tulnici procentul de vaccinare în rândul personalului angajat este de 100%, iar de această valoare se apropie Școala Postliceală „Ana Aslan‟ din Focșani cu 91,67% și Colegiul Național „Unirea‟ din Focșani cu 90,63%.

Vă așteptăm cu drag la școală!”

Elevii Colegiului Național „Al. I. Cuza‟ și cei de la Școala Gimnazială „Duiliu Zamfirescu‟ din Focșani vor reveni fizic la școală. Decizia a fost luată la nivelul conducerii unităților de învățământ, în urma ședințelor Consiliului de Administrație, în cadrul cărora s-a stabilit faptul că atât la Colegiul „Cuza‟, cât și la Școala „Duliu Zamfirescu‟ din Focșani, rata de vaccinare a personalului depășește 60%, mai exact 73,77% la Cuza, 66,29% la Școala D. Zamfirescu. De asemenea, reprezentanții Școlii Gimnaziale „Ștefan cel Mare‟ din Focșani au anunțat pe pagina de Facebook a instituției că elevii vor reveni fizic la școală: „Conform completărilor ordinului comun al ME și MS nr. 5338/2015 din data de 5 noiembrie 2021 și ținând cont de rata de vaccinare a angajaților Școlii Gimnaziale «Ștefan cel Mare» Focșani (69,23% – n.r.), începând de luni, 8 noiembrie, cursurile se vor desfășura în format fizic. Dragi elevi, vă așteptăm cu drag la școală!‟.

Nemulțumiri și în rândul sindicaliștilor, și al elevilor

Într-un comunicat de presă comun, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” solicită Guvernului „să reevalueze decizia de a deschide unitățile de învățământ ținând cont doar de numărul salariaților vaccinați. Această decizie poate ar putea transforma grădinițele, școlile și liceele în adevărate focare de infecție”. „Putem să înțelegem importanța predării față în față și chiar am susținut-o de fiecare dată. Totuși, în situația actuală, în condițiile în care 70% dintre elevi și 34% dintre angajați nu sunt vaccinați, în condițiile în care nu avem teste pentru depistarea COVID 19 în unitățile de învățământ, considerăm că soluția prezentată de către Ministerul Educației este una greșită. Riscăm ca trendul descendent din ultimele 10 zile să fie anulat de creșterea alarmantă a îmbolnăvirilor”, se arată în comunicat. Sindicaliștii consideră că „apare o discriminare majoră între angajații din învățământ și restul societății. Unitățile de învățământ sunt singurele care au obligația să prezinte săptămânal numărul de vaccinați, în condițiile în care nicio altă instituție nu are afișată pe site-ul propriu rata de vaccinare.”

Pe de altă parte, în opinia Consiliului Naţional al Elevilor, „redeschiderea şcolilor cu prezenţă fizică impune şi o serie de măsuri de prevenţie şi de protecţie suplimentare, cum ar fi testarea periodică a tuturor elevilor şi profesorilor, lucru care nu va fi posibil în următoarele săptămâni, având în vedere tergiversarea procedurii de licitaţie, achiziţie şi livrare a testelor non-invazive pe bază de salivă, dar şi a publicării unor proceduri clare referitoare la modalitatea de administrare a acestora”. Consiliul Naţional al Elevilor atrage atenţia asupra faptului că măsura de stabilire a unui prag vaccinal e necesară, dar nu suficientă, având în vedere faptul că decizia privind deschiderea unei şcoli cu prezenţă fizică ar trebui să depindă de mai mulţi parametri, precum incidenţa de la nivel local, infrastructura sanitară, capacitatea de testare şi de menţinere a distanţării fizice.

Controale în unităţile de învăţământ cu rată mică de vaccinare anti-COVID

Ministrul interimar al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, anunţă verificări ale Corpului de control ce vor viza inclusiv unităţile de învăţământ care au o rată mică de vaccinare anti-COVID, arătând că ea are legătură cu poziţia directorilor referitoare la acest subiect, scrie AGERPRES. „Corpul de control va merge mâine (luni – n.r.) şi va vedea la faţa locului cazuri concrete (…) Am triplat numărul de echipe. (Vor verifica – n.r.) în primul rând respectarea regulilor sanitare, după care raportarea ratei de vaccinare şi (…) care sunt cauzele pentru o rată de vaccinare de 12%, ruşinoasă. (…) Avem licee sanitare cu rată de vaccinare de 30 şi ceva la sută. (…) Am colegi foarte pricepuţi în domeniul juridic, vor propune exact acele măsuri care e încadrează în limitele legii”, a declarat Cîmpeanu duminică, la Digi 24.

Ministrul a afirmat că există o legătură între rata de vaccinare din şcoli şi atitudinea directorilor faţă de acest subiect. „Acolo unde directorul este anti-vaccinist, vom găsi o rată foarte scăzută de vaccinare. Acesta este adevărul. Nu e normal să fii cadru didactic, să fii un exemplu pentru elevi şi să nu înţelegi importanţa şi necesitatea vaccinării, să nu înţelegi progresul ştiinţei”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?