Ediția: Miercuri 24 aprilie 2024 Nr. 6611
Ediția: Miercuri 24 aprilie 2024 Nr. 6611

Patru vrânceni traficanți de droguri și-au diversificat „afacerea” furând bicicletele lotului italian de ciclism. Acum „pedalează” în arest

Patru bărbaţi din municipiul Adjud au devenit cunoscuţi în ţară şi peste hotare, dar nu pentru vreo faptă bună ci pentru mai multe infracţiuni. Aceştia sunt acuzați că se ocupau cu traficul de droguri de mare risc, respectiv cocaină, dar şi că ar fi furat bicicletele cicliştilor lotului de ciclism al Italiei. Cicliştii au rămas fără bicicletele în valoare de aproximativ 600.000 euro, după ce au participat la Campionatul Mondial de Ciclism din Franţa. Presa naţională scrie că bicicletele ar fi fost lăsate într-o autospecială parcată în faţa unui hotel din Roubaix, la graniţa cu Belgia. De acolo au fost furate, iar autorităţile franceze au declarat atunci că hoţii au lucrat foarte rapid, erau extrem de bine organizaţi şi nu au lăsat urme.

Adjudenii au ajuns în arestul IPJ Vrancea joi seară, după o acţiune a poliţiştilor de la Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Vrancea, coordonată de procurorii DIICOT, Biroul Teritorial Vrancea. Ei erau în atenţia oamenilor legii de mai mult timp, fiind bănuiţi de trafic de droguri de mare risc. Aceştia ar fi adus cocaină din străinătate şi ar fi comercializat-o consumatorilor de pe raza judetelor Vrancea şi Bacău. „Din cercetări a reieşit că, în prima parte a anului 2021, 4 bărbaţi, din judeţul Vrancea, ar fi constituit un grup infracţional organizat având ca scop introducerea în ţară de droguri de mare risc(cocaină), pe care le-ar fi comercializat în judeţele Vrancea şi Bacău”, au transmis vineri reprezentanţii IPJ Vrancea prin intermediul unui comunicat de presă.

Pe lângă traficul de droguri, anchetatorii au mai documentat şi alte infracţiuni. Din anchetă a rezultat că cei patru se mai ocupau şi cu comercializarea pe teritoriul ţării noastre a unor bunuri furate din străinătate. Si nu orice bunuri, ci unele în valoare de zeci de mii de euro, aşa cum sunt bicicletele folosite de ciclişti la competiţii. Bărbaţii au fost prinşi în flagrant, în timp ce ar fi încercat să vândă o parte din bunurile furate în urmă cu aproximativ o săptămână. Vrâncenii voiau să comercializeze bicicletele cu suma de aproximativ 1.500 euro, valoarea lor reală fiind de aproximativ 30.000 euro. După flagrant, poliţiştii de la Crimă Organizată a făcut şi 14 percheziţii, găsind astfel bicicletele furate de vrânceni. „De asemenea, în aceeaşi perioadă, s-a conturat o linie infracţonală distinctă, ce urmărea valorificarea în ţară a unor bunuri sustrase din diverse state europene. Astfel, la data de 23 octombrie 2021, inculpaţii au sustras 22 de biciclete, aparţinând lotului naţional al Italiei de ciclism, ce participa la o competiţie în Franţa, cu o valoare a prejudiciului de aproximativ 600.000 euro. Au fost efectuate şi un număr de 14 percheziţii domiciliare pe raza judeţului Vrancea în urma cărora au fost identificate şi ridicate 21 de biciclete dintre cele 22 sustrase de pe teritoriul Franţei, 8 ecrane interactive, un DVR, mai multe grame de haşiş şi suma de 13 850 lei şi 2800 euro. În timpul cercetărilor efectuate în cauză a fost identificat şi producătorul celor 22 de biciclete, o societate comercială din Italia, care şi-a identificat bunurile sustrase”, au mai transmis poliţiştii.

Mulţumiri adresate poliţiştilor

După audierile de joi, la care au ajuns 20 de persoane, anchetatorii au emis mandate de reţinere pe numele celor patru bărbaţi. Vineri, ei au ajuns în faţa judecătorilor de la Tribunalul Vrancea cu propunere de arestare preventivă şi au primit mandate pentru câte 30 de zile. Acuzaţiile din dosar fac referire la infracţiunile de „constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de droguri de risc şi de mare risc, introducere în ţară de droguri de risc şi de mare risc, deţinerea de droguri de risc şi de mare risc în vederea consumului propriu şi furt calificat cu consecinţe deosebit de grave”, au mai arătat poliţiştii.

Adjudenii pot contesta masura arestului preventiv, soluţia judecătorilor de la Tribunalul Vrancea nefiind una definitivă. „(…) admite propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Vrancea şi în consecinţă: Dispune arestarea preventivă a inculpaţilor: N (…) Felician, A (…) Ciprian, P (…) Ilie, M (…) Andrei-Iulian pe perioadă de 30 de zile, începând cu data de 29.10.2021, până la data de 27.11.2021, inclusiv. În temeiul art. 230 Cod procedura penala dispune emiterea mandatelor de arestare preventivă pe numele inculpaţilor. Dispune încunoştiinţarea unui membru al familiei inculpaţilor despre măsura dispusă. Ia act că asistenţa juridică a fost asigurată de serviciile unui apărător ales. În baza art. 275 alin. 3 Cod procedura penală cheltuielile judiciare, rămân în sarcina statului. Cu drept de contestaţie în termen de 48 ore de la comunicare », se arată în soluţia judecătorilor de la Tribunalul Vrancea.

Vineri, la sediul Politiei Române de la Bucureşti a avut loc o conferinţă de presă cu privire la acest subiect, la care a luat parte şi Paolo Cestra, şeful Biroului ataşaţi de interne, de la Ambasada Italiei la Bucureşti. Acesta le-a mulţumit poliţiştilor români pentru activitate. “Vreau să mulţumesc Poliţiei Române pentru activitatea desfăşurată. Bicicletele recuperate au o valoare economică foarte mare, dar şi o valoare afectivă foarte mare. Aceste biciclete sunt cele cu care campionii de la echipele Italiei de ciclism au câştigat medalia de aur la Olimpiada de la Beijing şi Campionatul Mondial în Franţa. Colaborarea poliţienească bilaterală între România şi Italia este foarte bună. Mulţumesc poliţiştilor de la Poliţia Română pentru activitate” a precizat Paolo Cestra.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?