Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

GALERIE FOTO: Ce planuri ai pentru weekend?! Hai să descoperi Vrancea sălbatică

Toamna și-a intrat demult în drepturi, pictând cum numai ea știe copacii în nuanțe calde de galben, cu câteva tente de ruginiu. Și, cum vremea încă mai ține cu noi, Marius Adrian Coviltir, șef formație Salvamont Vrancea, ne propune câteva idei pentru a petrece weekend-ul în Vrancea sălbatică, departe de agitația din oraș. Dacă ne echipăm corespunzător și ne informăm înainte de a porni în aventură, drumeția va fi de neuitat, mai ales că o astfel de ieșire în natură poate fi un bun prilej pentru o ședință foto într-un peisaj desprins dintr-un tablou pictat de Tonitza. Mulți dintre noi cunosc deja Cheile Tișiței sau Măgura Odobeștilor, însă Vrancea are mult mai multe trasee turistice care așteaptă să fie descoperite. „Pentru că este toamnă, și pentru că în acest weekend sunt prognozate 12-13 grade în zona montană și cer mai mult senin, m-am gândit la câteva trasee ceva mai ușurele în zona subcarpatică, dealurileVrancei. Nu depășim 1.000 de metri altitudine, pentru că din acest punct, temperatura este cu mult mai scăzută, frunzele au căzut și coloritul nu mai este la fel de atrăgător așa cum este în zona ceva mai joasă. Pentru că nu știm cât va mai ține vremea aceasta, trebuie să profităm din plin de ea. La 65 de kilometri de Focșani, urmând drumul național 2D, după localitatea Tulnici, veți vedea pe partea dreaptă o parcare ce permite accesul către fosta Tabără Gălăciuc. De aici puteți începe o mică excursie pe dealurile Vrancei, urmând un terasament al unei foste căi ferate forestiere. Este un traseu mai vechi, cunoscut mai mult de localnici. Este un fost terasament de cale ferată forestieră ce leagă, practic, partea superioară a localității Tulnici, începând din dreptul fostei Tabere Gălăciuc, și merge pe curbă de nivel, până în localitatea Soveja. Nu urcă, nu coboară, se merge constant. În vale, este localitatea Negrilești. Fie pe jos sau cu bicicleta, cei 16 kilometri vă vor purta prin păduri de foioase și pin, poieni cu brândușe de toamnă, pajiști cu mesteceni răsfirați, ce vă vor atrage cu siguranță privirile. Traseul nu este marcat, dar drumul forestier este bine conturat, iar în această perioadă covorul de frunze vă va feri de noroiul, altădată prezent. Pe tot parcursul traseului aveți semnal la telefon și din când în când veți întâlni și localnici prietenoși, dornici să schimbe o vorbă. Nu vă recomandăm accesul auto pentru că drumul nu este deschis circulației publice și este întrerupt pe mai multe porțiuni de aluviunile venite de pe versanți‟, spune Marius Coviltir.

Doza de sănătate în inima naturii

Din când în când este recomandat să lăsăm în urmă stresul cotidian și să organizăm o mică excursie în natură. Mai ales că reprezentanții Salvamont Vrancea vor promova trasee turistice din Vrancea care merită să fie cunoscute, ținând cont de evoluția vremii. Sunt multe trasee turistice în apropiere de Focșani, iar Marius Coviltir ne spune care sunt câteva dintre ele și cum putem ajunge acolo:

Sunt trasee ușurele și sunt aici, aproape de Focșani. Mă refer la Măgura Odobeștilor, spre exemplu. Pentru a ajunge pe vârf sunt mai multe drumuri forestiere. Cel mai accesat este cel pe la Mănăstirea «Tarnița», pe care mulți îl știu, și care, oarecum, merge pe sub stâlpii de electricitate care alimentează releul. Este un drum destul de accesibil și sunt destul de mulți turiști care abordează această zonă, peisajul fiind unul foarte atrăgător. Putem vorbi și despre traseul clasic din Cheile Tișiței care oferă niște peisaje de excepție, mai ales acum, toamna, când coloritul frunzelor ne asigură priveliști deosebite. De menționat că, în fiecare an, după ce cade prima zăpadă care depășește 10 centimetri, traseul se închide oficial, pentru că există risc de avalanșă. Cei mai mulți dintre turiști parcurg doar 7 kilometri din întregul traseu, până la acel tunel. Însă, traseul nu se oprește acolo, dar pentru persoanele care nu sunt foarte bine echipate și care nu sunt obișnuite cu astfel de ieșiri, nu recomandăm să se depășească această distanță, mai ales că este necesară traversarea pârâului Tișița prin albie de vreo cinci ori, fără podeț, dincolo de tunel, și în perioada aceasta, apa este destul de rece.

Ar mai fi un traseu, respectiv cel care pleacă din satul Păulești, din comuna Păulești, și merge tot printr-o zonă subcarpatică, o zonă deluroasă, până în satul Vetrești-Herăstrău. El continuă și mai departe, dar această porțiune se poate parcurge în 3, chiar 4 ore, și este un traseu foarte ușor. Se merge pe corpuri de nivel între aceste două localități, pe deasupra satelor, avem o priveliște atât în vale asupra localităților, cât și către pădure, fiind pe limita de pădure, prin niște zone de pășuni și fânețe, cu un amestec de pădure de conifere și foioase care ne asigură o priveliște plăcută‟, mai spune Marius Coviltir.

Atenție însă la echipament. Salvamontiștii atrag atenția asupra faptului că o încălțăminte adecvată, cu talpă aderentă este obligatorie, și, având în vedere că, pe parcursul zilei, pot apărea diferențe notabile de temperatură, indicat ar fi să avem mai multe straturi de haine. Din rucsac nu trebuie să ne lipsească apa, gustările, harta, busola, pelerina de ploaie și lanterna. Și, dacă nu ne dorim să atragem atenția animalelor sălbatice, și nici să creăm disconfort celorlalți turiști care vor veni în zonă în urma noastră, este bine să nu lăsăm gunoaie și nici alimente biodegradabile. „Trebuie să evităm să lăsăm în urma noastră resturi alimentare, chiar dacă sunt biodegradabile, pentru că ursul este astras de mirosul acestora și învață locul respectiv. Trebuie să evităm să-i hrănim și atunci când îi găsim pe marginea drumului, chiar dacă suntem în siguranță în mașină, pentru că ursul va veni de fiecare dată în acel loc. Am văzut de curând cu toții că doi pui de urs au fost loviți de o mașină, tocmai pentru că au fost atrași de alimentele lăsate în urmă‟, atrage atenția Marius Coviltir.

O altă rugăminte pe care o adresează salvamontistul este să nu rupem brândușele care, anul acesta, oferă un adevărat spectacol al naturii pe pajiștile de la poalele Munților Vrancei. De ce? „Nu avem voie să plecăm cu brândușele acasă. În primul rând, din câte știu, cred că au și o substanță iritantă care le face puțin otrăvitoare, pe cele de toamnă. N-am testat, dar este bine să le lăsăm acolo unde le găsim, oricum nu supraviețuiesc. După o jumătate de oră se ofilesc, nu avem ce face cu ele și e bine să le lăsăm să se mai bucure și alții de ele, mai ales că acum a fost un timp propice și s-au dezvoltat destul de bine‟, mai spune Marius Coviltir.

Pentru informații suplimentare apelați cu încredere Dispeceratul Salvamont Vrancea, la numărul de telefon: 0738 40 70 80.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?