Ediția: Sâmbătă 20 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Sâmbătă 20 aprilie 2024 Nr. 6608

VIDEO: Daniel Nicolaș și-a prezentat raportul de activitate la un an de la preluarea mandatului de primar al orașului Odobești

Primarul orașului Odobești, Daniel Nicolaș, și-a prezentat raportul de activitate la un an de la preluarea mandatului. Acesta a arătat care sunt principalele investiții, realizate sau aflate în derulare, care vizează dezvoltarea și modernizarea infrastructurii locale. „A trecut un an de zile de când suntem din nou împreună! În acest timp, alături de echipa Primăriei Odobești și a partenerilor, am reușit să realizăm lucruri frumoase menite să dezvolte orașul, să simplifice viața cetățenilor și să le asigure accesul la toate utilitățile și facilitățile de care pot beneficia într-un oraș modern. Viziunea e legată de strategie, iar o strategie pe termen mediu și lung este necesară oricărui oraș. În viziunea mea, banii europeni constituie motorul dezvoltării, deoarece investițiile realizate contribuie la calitatea vieții, dezvoltă infrastructura necesară pentru cetățeni, investitori și turiști. Cu cât există mai mulți bani europeni atrași, cu atât există proiecte care schimbă fața unui oraș”, consideră primarul Daniel Nicolaș.

Pentru ediulul șef din Odobești, educația este considerată „un domeniu primordial în construirea unui oraș modern“. „Dinamica unui oraș este dată de forța de muncă: cu cât un oraș are forță de muncă mai mare și mai variată cu atât va fi mai atractiv pentru investitori și pentru alți oameni. Un investitor străin este esențial pentru modernizarea economiei locale, dar oamenii sunt cei care dau viață unui loc. Cu cât ai mai multă grijă există față de acești oameni, cu atât aceștia vor fi mai implicați în viitorul orașului în care trăiesc. În acest sens punem un foarte mare accent pe educație prin: construirea unui nou corp de clădire la Liceul Teoretic Odobești, cu 8 săli de curs, un laborator modern de informatică și o sală de festivități – investiție aproape finalizată; la Unirea, este în construcție o grădiniță care va avea grupe de program prelungit și creșă; la Liceul de Agricultură și Industrie Alimentară schimbăm acoperișul, modernizăm sălile de clase existente și extindem capacitatea acestuia cu noi săli de clasă moderne pentru a putea înființa aici clase de învățământ profesional; reabilităm internatele de fete și băieți din cadrul liceului pentru a putea oferi spații de cazare elevilor. De asemenea, tot la Unirea am finalizat renovarea și modernizarea grădiniței din centrul localității pentru a nu mai fi nevoiți părinții să-i aducă pe copii la grădinița din centrul orașului. Tot în domeniul educației avem în licitație reabilitarea Palatului copiilor care va avea ateliere de șah, dans, desen, muzică, iar în curte va fi amenajată o pistă de karting pentru copii. Și nu în ultimul rând se execută reparații capitale la fosta cantină a Liceului Agricol“, a afirmat primarul Daniel Nicolaș.

Transport public electric, iluminat public ecologic

Transport public electric, iluminat public ecologic și inteligent, infrastructură edilitar – gospodărească, se numără printre prioritățile din primul an al acestui mandat de primar al lui Daniel Nicolaș. „De multe ori, calitatea vieții joacă un rol mai important. Nu există o formulă clară referitoare la ce anume crește calitatea vieții într-o localitate, dar o viziune clară a unui bun gospodar poate face lucruri deosebite care să rămână și să contribuie la dezvoltarea viitoare a orașului. Calitatea vieții într-un oraș ține de infrastructura de mobilitate urbană (transport în comun, piste de biciclete, parcări, calitatea drumurilor și conectivitatea la culoarele de transport), de reabilitarea clădirilor istorice, ține de mobilierul urban sau de regenerarea urbană a cartierelor, ține de spațiile verzi sau de managementul deșeurilor, ține de iluminatul public sau de serviciile de sănătate, ține de soluțiile de Smart City și de serviciile publice online și nu în ultimul rând ține de calitate evenimentelor culturale, sportive sau artistice“, a susținut Daniel Nicolaș.

Pe lista de proiecte de investiții din acest domeniu se află: contractul de proiectare și lucrări, dar și achiziția de autobuze pentru modernizarea transportului public în orașul Odobești; lucrările pentru modernizarea și extinderea sistemului de iluminat public, proiectul tehnic pentru acest obiectiv fiind deja avizat; construirea observatorului astronomic; construirea planetariului. Toate aceste proiecte se află în faza de licitație publică. Tot în curs de reabilitare se află și Casa de Cultură „C.C. Giurescu“ (proiectul tehnic avizat și se așteaptă desemnarea constructorului).

Nici activitățile sportive și recreative nu au fost uitate de edilul Daniel Nicolaș. „La capitolul sport, avem în curs de amenajare 3(trei) mari parcuri: Sturza (o suprafață de 5 ha), Sf. Ilie (o suprafață de 2 ha) și parcul de la Gară (cu o suprafață de 1 ha), unde odobeștenii pot să-și petreacă timpul liber și să întreprindă diverse activități sportive (baschet, tenis, minifotbal, gimnastică, alergare); În licitație se află construirea unei zone cu facilități recreative, zonă de picnic și plajă pe malul râului Milcov; 7(șapte) terenuri sintetice de sport se află în diverse stadii de execuție – 1 teren de sport la Liceul Teoretic, 1 la Școala Unirea, 2 în Cartierul Sturza, 1 la Palatul Copiilor, 1 în Zona Supuși și 1 la Liceul Agricol; La Stadionul orășenesc s-a dat ordinul de începere a lucrărilor pentru construirea unei noi baze sportive cu teren sintetic, tribune, vestiare, nocturnă și locuri de parcare; au fost construite 8(opt) locuri de joacă pentru copii, astfel: cartier Unirea, Satul nou, zona Supuși, parc hala agro-alimentară, parc dispensar, grădinița Odobești, Unirea și Caragea; Se derulează proiectul de amenajare a spațiilor verzi și a unor spații de relaxare și fitness în zona cuprinsă între strada Pictor Grigorescu și Ștefan cel Mare“, se arată în raportul de activbitate al primarului orașului Odobești.

30 blocuri nou construite în orașul Odobești

Primarul Nicolaș a arătat că au fost finalizate lucrările la 16 blocuri, iar alte 14 blocuri pentru diferite categorii sociale sunt în diferite faze de execuție.

Odobeștiul a intrat deja într-o competiție internă și internațională pentru oameni, investiții și resurse. Populația este angrenată într-un proces rapid și dinamic de reașezare, iar comunitățile ce nu identifică măsurile necesare pentru a atrage și păstra acești oameni, își riscă viitorul. De aceea noi, la Odobești, am finalizat până acum 16 blocuri și avem în lucru alte 14 blocuri pentru diferite categorii sociale (tineri, persoane vârstnice, persoane defavorizate, persoane cu nevoi speciale) tocmai pentru a încuraja persoanele tinere în special să se stabilească aici, să lucreze aici și împreună să dezvoltăm orașul Odobești. Astfel, 6 blocuri cu 96 de apartamente sociale se află la faza de finisaje interioare; 4 blocuri cu 64 de apartamente de serviciu și necesitate la care s-au reluat lucrările. Acestea se află la 50% din stadiul de execuție; pentru 4 blocuri tip ANL pentru care a fost dat ordinul de începere al lucrărilor. Totodată, se construiesc 3 locuințe protejate pentru persoanele cu dizabilități, iar Școala Caragea se transformă în centru de zi de asistență socială“, a arătat Daniel Nicolaș.

În domeniul sănătății, autoritățile locale au elaborat studiul de fezabilitate, iar pe terenul fostului spital se dorește construirea unui nou spital, cu absolut toate specializările, dotat la standardele actuale, care să deservească populația orașului precum și cea a zonelor limitrofe. Proiectul se află în lista sinteză a CNI, urmând ca la momentul alocării fondurilor necesare să înceapă procedurile de licitație și construcție. Tot în acest domeniu, a fost construit Centrul de zi de recuperare medicală și kinetoterapie de la Unirea.

Odobești, primul oraș cu toate străzile asfaltate

La capitolul infrastructură rutieră, orașul Odobești stă cel mai bine. Astfel, se află în licitație pentru executarea lucrărilor, străzile: Strada Libertății, Strada Eremia Grigorescu, Strada Fundătura Cetățuia, Strada General Dragalina, Strada George Coșbuc, Strada Ghica Rafail, Strada Piața Libertății, Strada Teilor, Strada Viitorului, Aleea pietonală Barbu Lăutaru, Aleea pietonală Ghica Rafail, Aleea pietonală Obor, Aleea pietonală Libertății, Aleea pietonală Viticulturii.

În execuție se află străzile din Cartierul Sturza-Unirea, străzile cartierului nord Satul Nou, str. Ștefan cel Mare, străzile Sf. Ilie, Viilor, Pățești, Panduri, Miron Costin. Au fost finalizat aleile și parcările din zona blocurilor pe strada Pictor Grigorescu, iar în prezent se lucrează la spațiile de parcări de la Liceul Teoretic, strada Ștefan cel Mare și Parc Gară. În licitație pentru execuția lucrărilor se află canalizarea și asfaltarea pe strada Barbu Lăutaru. Au fost finalizate lucrările de apă și canalizare pe strada CA Rosetti. „Dezvoltarea unui oraș ține de modul în care știe să transforme cetățenii, dar și alți actori de la nivel local în agenți de dezvoltare. Cu cât sunt mai mulți oameni implicați în dezvoltarea unui oraș, cu atât viitorul acelui oraș e mai bun. Dezvoltarea vine întotdeauna de la oameni pentru oameni, aceștia reprezentând adevărata bogăție a comunității”, consideră Daniel Nicolaș, primarul orașului Odobești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?